Taylor Swift

Taylor Swift, principala opţiune a Barcelonei pentru a...

Citeste mai mult»
Gérard Depardieu

Gérard Depardieu riscă 18 luni de închisoare cu...

Citeste mai mult»
caju

De ce să alegi caju crud sau prăjit în dieta zilnică?

Citeste mai mult»
ciubar

Cât costă un ciubăr? Prețuri și variante disponibile

Citeste mai mult»
Owen Cooper

Owen Cooper, starul revelaţie din "Adolescence", a...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Depardieu a negat la procesul său de la Paris că ar fi...

Citeste mai mult»
Laurent Lafitte

Laurent Lafitte, maestru de ceremonii la festival, la 9...

Citeste mai mult»
irinel

După o viață de lux, Irinel Columbeanu trăiește din 300...

Citeste mai mult»
cafea

Trucul neașteptat care intensifică aroma cafelei și...

Citeste mai mult»
Jeff Bezos și Lauren

Miliardarul Jeff Bezos și iubita lui, Lauren Sanchez, se...

Citeste mai mult»
 Gérard Depardieu

Actorul Gérard Depardieu apare luni în fața instaneței la...

Citeste mai mult»
George Clooney

George Clooney renunţă la filmele romantice

Citeste mai mult»
tiger

Tiger Woods anunţă că are o relaţie cu Vanessa, fosta...

Citeste mai mult»
Bella Ramsey

O actriță din „The Last of Us” a aflat în timpul...

Citeste mai mult»
cha

Prezentat ca ucigaș de copii, un norvegian a depus...

Citeste mai mult»
ado

"Adolescence", serialul britanic care le dă coşmaruri...

Citeste mai mult»
sampanie

Ce înseamnă o șampanie de calitate? Iată 4 sfaturi despre...

Citeste mai mult»
raivcu

Alimentele la care a renunțat Andreea Raicu după 15 ani:...

Citeste mai mult»
gheb

Ce pedeapsă a primit Gheboasă după ce a fost prins cu 1,5...

Citeste mai mult»
stormzy

Rapperul Stormzy va primi o diplomă onorifică de doctor...

Citeste mai mult»
Olivia Steer

Olivia Steer a pierdut procesul cu europarlamentarul care...

Citeste mai mult»
Dan Bordeianu

Dan Bordeianu a divorțat. A rupt tăcerea abia acum: „Sunt...

Citeste mai mult»
ai

Peste 400 de personalități de la Hollywood i-au cerut lui...

Citeste mai mult»
farduri

Ce culori pentru farduri sa alegi in primavara 2025?

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Noi dovezi despre moartea lui Gene Hackman şi a soţiei sale

Citeste mai mult»
Liam Payne

Fanii cântărețului Liam Payne îi dedică o bancă...

Citeste mai mult»
Kim Soo-hyun

Mai multe branduri au renunțat la contractele cu actorul...

Citeste mai mult»
Gene Hackman

Copiii lui Gene Hackman nu au fost incluşi în testamentul...

Citeste mai mult»
Émilie Dequenne

Actriţa belgiană Émilie Dequenne a murit la vârsta de 43...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Comediantul Conan O'Brien va prezenta şi gala Oscar din 2026

Citeste mai mult»
Sean 'Diddy' Combs

Sean 'Diddy' Combs va trebui să răspundă la noi acuzații

Citeste mai mult»
Nikki Glaser

Nikki Glaser va fi din nou gazda galei de decernare a...

Citeste mai mult»
intrerupator

Ce tipuri de întrerupătoare sunt potrivite pentru...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla i-a scris o scrisoare lui Gisele Pelicot

Citeste mai mult»
obama

Soţii Obama sunt în discuţii pentru a co-produce un film...

Citeste mai mult»
Donatella Versace

Donatella Versace renunţă la funcţia de director creativ...

Citeste mai mult»
Cristina Bâtlan

Cristina Bâtlan a avut un an de coşmar. Fiul său a trecut...

Citeste mai mult»
peste

Consumul de pește, corelat cu o personalitate mai...

Citeste mai mult»
Marc

Portarul Marc-André ter Stegen dezminte că soţia sa l-a...

Citeste mai mult»
Céline Dion

Céline Dion îşi avertizează fanii cu privire la...

Citeste mai mult»

Top 6 metode sanatoase de gatit

De în Sanatate 4 apr 2011
Modul in care gatim ne influenteaza puternic sanatatea, de aceea, din dorinta de a ne proteja, am ajuns la o varietate bogata de metode de gatit. Feminis iti dezvaluie care sunt cele mai sanatoase metode culinare!

1. “En papillote”

En papillote reprezinta o tehnica de gatit ce presupune impachetarea in hartie de copt a preparatelor, pe care le poti apoi fierbe sau le poti gati cu usurinta la microunde sau pe gratar. Preparatele se pot impacheta si in folie de aluminiu, sau in frunze de bananier, cum se intalneste in Asia.

Este o metoda buna de gatire a pestelui sau a feliilor subtiri de carne, care altfel s-ar usca la cuptor sau s-ar sfarama daca ar fi gatite pe gratar.
Cand este gata, mancarea gatita poate fi servita in pachetele de hartie, astfel se pastreaza sucul obtinut in urma procesului de preparare.

2. Fierberea la aburi

Tehnica de gatit la aburi presupune prepararea alimentelor prin asezarea acestora deasupra apei in fierbere. Este o tehnica sanatoasa deorece in acest mod alimentele gatite isi pastreaza culoarea, gustul si textura originara si isi mentin cantitatea de vitamine si minerale.

Sunt mai multe metode de a gati la abur, poti folosi un aparat sau daca nu ai o oala speciala, poti sa asezi o sita pe o oala umpluta pana la jumatate cu apa. Cand apa incepe sa dea in fiert, se pun legumele in sita si se acopera cu o folie de aluminiu. Important este ca in permanenta sa ai grija ca apa care fierbe sa nu se evapore, daca observi ca apa incepe sa scada poti adauga pe parcurs apa calda de la robinet.

Este o metoda excelenta de a gati preparate precum peste, carne de pui si legume, iar pentru a da o aroma si mai deosebita preparatelor, poti aduga in apa care fierbe felii de ceapa, de lamaie, telina tocata sau condimente. Astfel pe masura ce fierb toate aceste arome vor patrunde in savoarea alimentelor gatite si le vor conferi un gust si mai delicios.
Inainte de a le pune pe foc, poti asezona preparatele, insa nicioadata sa nu presari sare pe legume, pentru ca nu vei face decat sa le usuci si sa isi piarda din nutrienti.

3. Calirea rapida

Calirea rapida este cunoscuta sub denumirea "stir frying" si face trimitere la o metoda de gatit originara din China, care presupune prepararea mancarii la temperaturi ridicate intr-o tigaie numita wok. Aceasta tehnica este apreciata datorita rapiditatii cu care se gatesc alimentele, pastrandu-si nutrientii si culoarea originara si folosind o cantitate redusa de grasimi.

Carnea de pui, pestele, legumele, orezul si taiteii sunt cele mai potrivite pentru a le praji. Poti adauga si ulei, astfel dai mai multa savoare mancarii, dar trebuie sa fii atenta sa folosesti un ulei care sa reziste la temperaturi ridicate. Cel mai potrivit ar fi uleiul de arahide, este folosit in bucataria chinezeasca, insa la fel de bun este si cel vegetal sau cel de floarea soarelui. Nu ar trebui sa folosesti la prajeli uleiul de masline pentru ca nu faci decat sa-l irosesti, deoarece se arde repede si face mult fum.

Inainte, de a te apuca de gatit ar trebui sa ai toate ingredientele deja pregatite, taiate in bucati cat mai mici. Foloseste o tigaie wok sau daca nu ai, este de ajutor si o tigaie adanca si larga la gura. si pune-o pe foc pentru a se incinge. Adauga apoi in jur de 2 linguri de ulei si incearca prin miscari circulare sa tapezi intreaga tigaie. Ai grija, cand se va incinge uleiul va incepe sa sfaraie si te poate arde. Cel mai bine ar fi sa folosesti o tigaie cu maner lung.
Apoi poti incepe sa adaugi ingredientele, cel mai bine este sa incepi cu cele care stii ca le va lua mai mult timp sa se coaca, cum sunt morcovii, si dupa aceea sa adaugi si ingredientele mai usoar de gatit. Amesteca incontinuu preparatele.

Descopera retete deosebite in dosarul Culinar.

4. Gratar la tigaie (griddling)

Aceasta metoda este asemenea gratarului (grilling) numai ca presupune gatirea alimentelor la temperaturi ridicate intr-o tigaie de fonta cu striatii.
Este rapid si sanatos, folosind o cantitate redusa de ulei. Poti gati bugati mari de carne, cum este cotletul, friptura, fille de piept de pui sau fructe de mare si legume.

Intotdeauna, sa te asiguri ca tigaia este incinsa, altfel preparatele se vor lipi de tigaie. Nu este nevoie sa ungi tigaia cu ulei, daca doresti, pentru mai multa savoare, poti unge feliile de carne. Dupa ce termini de gatit, lasa carnea pe o farfurie timp de 3-5 minute, astfel fibrele se vor fragezi si sucul va fi egal raspandit, si vei obtine o carne mai frageda.

Atunci cand iti cumperi o astfel de tigaie trebuie sa fii atenta sa o alegi pe cea cu striatiile cele mai adanci, astfel grasimea scursa va ramane intre creste si preparatele nu vor sta in grasime.

5. Microunde

Desi cuptorul cu microunde nu este privit cu ochi buni de toata lumea, nu ar trebui sa lipseasca din nicio bucatarie. Te poate salva ori de cate ori esti prea ocupata pentru a gati si ai nevoie sa pregatesti ceva intr-un timp scurt. De asemenea, il poti folosi cand trebuie sa decongelezi carnea sau vrei sa incalzesti un preparat.

Timpul de gatit variaza in functie de temperatura fiecarui cuptor cu microunde si de cantitatea de preparate, asa ca este recomandat sa respecti instructiunile de utilizare. Este bine sa acoperi preparatul pe care il bagi la cuptor pentru a grabi procesul de gatire si pentru a evita uscarea preparatelor.

6. Gratar

Este o metoda rapida de a gati carnea frageda si slaba, pestele si fructele de mare, conferindu-le preparatelor si un gust deosebit.

Inainte de a te apuca de gatit este recomandat sa incingi bine gratarul putand modifica pe parcurs temperatura, ridicand sau coborand grilajul.

In functie de preparate, poti folosi sau nu ulei. Spre exemplu, baconul sau carnatii contin suficienta grasime pentru a fi prajii, insa in cazul unor bucati de carne mai slaba, cum este pieptul de pui, trebuie inainte sa ungi carnea cu ulei. Tot pe gratar poti gati si legumele, precum rosiile, ciupercile si ardeii.

Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Sanatate
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
31 mar