1. “En papillote”
En papillote reprezinta o tehnica de gatit ce presupune impachetarea in hartie de copt a preparatelor, pe care le poti apoi fierbe sau le poti gati cu usurinta la microunde sau pe gratar. Preparatele se pot impacheta si in folie de aluminiu, sau in frunze de bananier, cum se intalneste in Asia.
Este o metoda buna de gatire a pestelui sau a feliilor subtiri de carne, care altfel s-ar usca la cuptor sau s-ar sfarama daca ar fi gatite pe gratar.
Cand este gata, mancarea gatita poate fi servita in pachetele de hartie, astfel se pastreaza sucul obtinut in urma procesului de preparare.
2. Fierberea la aburi
Tehnica de gatit la aburi presupune prepararea alimentelor prin asezarea acestora deasupra apei in fierbere. Este o tehnica sanatoasa deorece in acest mod alimentele gatite isi pastreaza culoarea, gustul si textura originara si isi mentin cantitatea de vitamine si minerale.
Sunt mai multe metode de a gati la abur, poti folosi un aparat sau daca nu ai o oala speciala, poti sa asezi o sita pe o oala umpluta pana la jumatate cu apa. Cand apa incepe sa dea in fiert, se pun legumele in sita si se acopera cu o folie de aluminiu. Important este ca in permanenta sa ai grija ca apa care fierbe sa nu se evapore, daca observi ca apa incepe sa scada poti adauga pe parcurs apa calda de la robinet.
Este o metoda excelenta de a gati preparate precum peste, carne de pui si legume, iar pentru a da o aroma si mai deosebita preparatelor, poti aduga in apa care fierbe felii de ceapa, de lamaie, telina tocata sau condimente. Astfel pe masura ce fierb toate aceste arome vor patrunde in savoarea alimentelor gatite si le vor conferi un gust si mai delicios.
Inainte de a le pune pe foc, poti asezona preparatele, insa nicioadata sa nu presari sare pe legume, pentru ca nu vei face decat sa le usuci si sa isi piarda din nutrienti.
3. Calirea rapida
Calirea rapida este cunoscuta sub denumirea "stir frying" si face trimitere la o metoda de gatit originara din China, care presupune prepararea mancarii la temperaturi ridicate intr-o tigaie numita wok. Aceasta tehnica este apreciata datorita rapiditatii cu care se gatesc alimentele, pastrandu-si nutrientii si culoarea originara si folosind o cantitate redusa de grasimi.
Carnea de pui, pestele, legumele, orezul si taiteii sunt cele mai potrivite pentru a le praji. Poti adauga si ulei, astfel dai mai multa savoare mancarii, dar trebuie sa fii atenta sa folosesti un ulei care sa reziste la temperaturi ridicate. Cel mai potrivit ar fi uleiul de arahide, este folosit in bucataria chinezeasca, insa la fel de bun este si cel vegetal sau cel de floarea soarelui. Nu ar trebui sa folosesti la prajeli uleiul de masline pentru ca nu faci decat sa-l irosesti, deoarece se arde repede si face mult fum.
Inainte, de a te apuca de gatit ar trebui sa ai toate ingredientele deja pregatite, taiate in bucati cat mai mici. Foloseste o tigaie wok sau daca nu ai, este de ajutor si o tigaie adanca si larga la gura. si pune-o pe foc pentru a se incinge. Adauga apoi in jur de 2 linguri de ulei si incearca prin miscari circulare sa tapezi intreaga tigaie. Ai grija, cand se va incinge uleiul va incepe sa sfaraie si te poate arde. Cel mai bine ar fi sa folosesti o tigaie cu maner lung.
Apoi poti incepe sa adaugi ingredientele, cel mai bine este sa incepi cu cele care stii ca le va lua mai mult timp sa se coaca, cum sunt morcovii, si dupa aceea sa adaugi si ingredientele mai usoar de gatit. Amesteca incontinuu preparatele.
Descopera retete deosebite in dosarul Culinar.
4. Gratar la tigaie (griddling)
Aceasta metoda este asemenea gratarului (grilling) numai ca presupune gatirea alimentelor la temperaturi ridicate intr-o tigaie de fonta cu striatii.
Este rapid si sanatos, folosind o cantitate redusa de ulei. Poti gati bugati mari de carne, cum este cotletul, friptura, fille de piept de pui sau fructe de mare si legume.
Intotdeauna, sa te asiguri ca tigaia este incinsa, altfel preparatele se vor lipi de tigaie. Nu este nevoie sa ungi tigaia cu ulei, daca doresti, pentru mai multa savoare, poti unge feliile de carne. Dupa ce termini de gatit, lasa carnea pe o farfurie timp de 3-5 minute, astfel fibrele se vor fragezi si sucul va fi egal raspandit, si vei obtine o carne mai frageda.
Atunci cand iti cumperi o astfel de tigaie trebuie sa fii atenta sa o alegi pe cea cu striatiile cele mai adanci, astfel grasimea scursa va ramane intre creste si preparatele nu vor sta in grasime.
5. Microunde
Desi cuptorul cu microunde nu este privit cu ochi buni de toata lumea, nu ar trebui sa lipseasca din nicio bucatarie. Te poate salva ori de cate ori esti prea ocupata pentru a gati si ai nevoie sa pregatesti ceva intr-un timp scurt. De asemenea, il poti folosi cand trebuie sa decongelezi carnea sau vrei sa incalzesti un preparat.
Timpul de gatit variaza in functie de temperatura fiecarui cuptor cu microunde si de cantitatea de preparate, asa ca este recomandat sa respecti instructiunile de utilizare. Este bine sa acoperi preparatul pe care il bagi la cuptor pentru a grabi procesul de gatire si pentru a evita uscarea preparatelor.
6. Gratar
Este o metoda rapida de a gati carnea frageda si slaba, pestele si fructele de mare, conferindu-le preparatelor si un gust deosebit.
Inainte de a te apuca de gatit este recomandat sa incingi bine gratarul putand modifica pe parcurs temperatura, ridicand sau coborand grilajul.
In functie de preparate, poti folosi sau nu ulei. Spre exemplu, baconul sau carnatii contin suficienta grasime pentru a fi prajii, insa in cazul unor bucati de carne mai slaba, cum este pieptul de pui, trebuie inainte sa ungi carnea cu ulei. Tot pe gratar poti gati si legumele, precum rosiile, ciupercile si ardeii.