Singura modalitate prin care putem trece cu mai multa usurinta prin schimbarea anotimpului este sa avem o imunitate a corpului cat mai buna. Iar alimentele pe care le mancam sunt cele care ne pot ajuta in acest scop.
Dr. Luigi Gratton, membru in „Programul de analiza a obezitetii ca factor de risc” derulat de Centrul pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles (UCLA) ne dezvaluie care sunt alimentele care ne pot ajuta pentru intarirea sistemului imunitar.
Merele constituie cea mai importanta sursa de pectina, o fibra naturala care are multe efecte benefice asupra sanatatii. Merele scad nivelul colesterolului, previn cancerul de plamani si afectiunile cardiace, protejeaza organismul de virusul gripei. De asemenea, merele regleaza glicemia (fiind indicat diabeticilor), are proprietati antiinflamatorii, antibacteriene si contin o cantitate importanta de antioxidanti care ajuta la detoxifierea organismului si intarirea imunitatii.
Castravetii sunt bogati in potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, provitamina A. Aceste alimente sunt benefice unei bune circulatii sanguine, sunt indicati impotriva imbatranirii celulelor, curata organismul si reduc tensiunea.
Ciupercile pot parea banale, dar sunt super-alimente: contin zero grasime, zero zahar si zero sare si sunt o sursa valoroasa de fibre si vitamine B - vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic). De asemenea, ciupercile sunt bogate in minerale, dintre care potasiu, cupru, fier, fosfor si selenium.
Rosiile sunt un adevarat izvor de sanatate, fiind bogate in nutrienti care ne protejeaza impotriva unor afectiuni grave, precum cancerul. Rosiile contin cantitati mari de vitamina C, 100g de rosii asigurand 40% din necesarul zilnic de vitamina C. De asemenea, 100g de rosii contin 15% din doza zilnica recomandata de vitamina A, 8% din cantitatea de potasiu si 10% din cantitatea recomandata de fier.
Cartofii dulci contin glutation, un antioxidant cu rol de coenzima care intareste sistemul imunitar. Consumul de cartofi dulci este recomandat impotriva bolilor Alzheimer si Parkinson, impotriva afectiunilor cardiace, fibrozei cistice si HIV-ului.
Scortisoara este bogata in antioxidanti care impiedica coagularea sangelui si proliferarea bacteriilor. Este alimentul potrivit pentru stabilizarea nivelului de zahar din sange si reducerea colesterolului. Scortisoara poate fi folosita in cazul crampelor muscular, durerilor cauzate de raceala sau gripa, in cazul durerilor reumatice si a indigestiei.
Chili stimuleaza metabolismul, subtiaza sangele si contribuie la eliberarea de endorfine. De asemenea, chilli este bogat in betacaroten, “arma” numarul 1 impotriva infectiilor, si inhiba neuropeptidele, care declanseaza inflamatiile sistemului imunitar.
Ghimbirul contine gingerol, un compus cu proprietati anticancerigene. Prin stimularea metabolismului, el ajuta la eliminarea toxinelor, precum si la intensificarea arderii grasimilor. Ne reda pofta de viata, ne scoate din letargie, facandu-ne sa ne regasim tonusul, energia si optimismul.
Afinele sunt unele din cele mai sanatoase fructe. Asta datorita antioxidantilor numiti antocianidine, care previn actiunea radicalilor liberi de la nivelul matricei celulelor de colagen, prevenind lezarea tesuturile care poate provoca cataracta, glaucomul, varicele, hemoroizii, afectiunile cardiovasculare si cancerul.