Traim mereu cu impresia ca nu ne traim viata la adevaratul potential. Si, de multe ori, acesta este adevarul. Daca stam putin si ne gandim ne vom da seama ca potentialul uman nu are limite. Orice discutie cu o persoana care si-a propus sa faca ceva si, dupa lungi si indelungate staruinte si dupa ce si-a dorit de cel putin cateva ori sa renunte, a reusit, te va convinge ca acea persoana mai are inca foarte multe resurse interioare.
Ne putem depasi constant limitele, putem da mereu mai mult si, daca ne dozam eforturile corespunzator, doar pentru a descoperi ca avem mai multe de oferit si ca avem mai multa putere decat ne imaginam.
Si, pentru ca nu stim mereu sa ne traim viata asa cum ar trebui, stim, din pacate, cum sa ne facem viata mai urata. Iata 9 feluri in care ne putem face viata nefericita!
Te agati de trecut sau traiesti doar pentru ziua de maine
Sunt oameni – si nu putini – care se gandesc mereu la ce s-a intamplat in trecutul lor, ce s-ar fi putut intampla si cum ar fi putut actiona ca sa fie bine. Indiferent cat de mult timp am petrece gandindu-ne la trecut nu il putem schimba si, atunci, de ce am plange dupa ce s-a intamplat sau nu s-a intamplat?
La fel stau lucrurile si cu cei care se gandesc mereu la viitor si care isi seteaza viata "dupa ce o sa se intample X" sau "dupa ce o sa reusesc sa fac Y", si care traiesc intr-o continua asteptare a ceea ce ar putea fi.
Ca sa schimbi toate acestea si sa incepi sa te bucuri de fiecare clipa ar fi suficient sa te gandesti la cele mai importante lectii pe care ti le-a oferit trecutul si la un plan de actiune concret care sa te ajute sa iti creezi viitorul asa cum ti-l doresti.
Esti perfectionista
Daca faci parte din aceasta categorie de persoane te regasesti gandindu-te noaptea la toate lucrurile care ti-ar fi putut "scapa" de-a lungul zilei si la felurile in care puteai face ca totul sa fie si mai bine. Vestea buna este ca nu esti singura, numeroase alte persoane sunt la fel. Vestea proasta: ajungi sa acorzi prea multa atentie lucrurilor marunte, detaliilor si nu mai percepi asa cum ar trebui imaginea de ansamblu. Ai putea spune, daca vrei, ca tinzi sa nu vezi padurea de copaci. Daca, de exemplu, e foarte bine sa dedici unei sarcini de serviciu sau unei probleme care te framanta toata energia ta, sa acorzi prea mult timp incercand ca totul sa devina "perfect" ar insemna sa uiti de alte sarcini poate chiar mai importante. Incearca sa gandesti in ansamblu si sa iti dai seama ce conteaza cu adevarat – in ce merita sa investesti mult timp si foarte multe eforturi – si ce conteaza mai putin si canalizeaza-ti energia in functie de aceste noi prioritati. Citesti si "Nu-s perfecta si mi-e bine"!
Ceilalti sunt intotdeauna de vina
Iti invinovatesti parintii ca nu au insistat sa continui lectiile de vioara sau de dans? E de vina situatia economica a tarii pentru ca tu nu esti multumita de slujba ta? Seful pentru volumul prea mare de munca? E vina universului pentru ca viata nu e dreapta?
Cu totii cautam uneori scuze in afara propriei noastre persoane, pentru ca nu ne place sa ne asumam mereu responsabilitatea pentru tot ce se intampla in viata noastra. Tristul adevar este ca de fiecare data cand ajungem la concluzia ca altii sunt de vina pentru ceva ce ni se intampla noua noi incetam, de fapt, sa mai luptam impotriva curentului. Asuma-ti responsabilitatea pentru toate aspectele vietii si vei descoperi ca esti mai puternica decat iti inchipuiai si ca poti schimba lucrurile!
Te lasi doborata prea usor
Sunt uneori momente in care cel mai mic comentariu rau voitor, cea mai mica intarziere sau obstacol ne fac sa ne simtim la capatul puterilor. Si, in vreme ce probabil oboseala isi spune cuvantul asupra noastra, daca punem laolalta fiecare motiv minor de suparare adunam...mai multe decat am crede. Gandeste-te daca iti va mai pasa de micul comentariu rautacios care nu-ti iese din cap peste, sa spunem, trei luni de zile. Cel mai probabil nici nu ti-l vei aminti. Si atunci, de ce ti-ai pierde timpul cu lucruri marunte?
Preferi sa te plangi, in loc sa actionezi
Nimic nu ne face sa ne simtim mai bine decat cateva minute in care ne putem spune oful unui om drag. Dar daca orice discutie se transforma pentru tine intr-un concurs: "mie imi merge cel mai rau", "eu sunt cea mai necajita" s-ar putea ca tu sa iti plangi de mila mai mult decat ar trebui. De fiecare data cand te plangi irosesti energia cu care ar fi trebuit sa schimbi ce te nemultumeste sau, pur si simplu, energia pentru a te simti mai bine. Gandeste-te ce poti face si actioneaza, in loc sa dai frau liber nemultumirilor!
Nu ceri ajutorul
Esti una dintre persoanele carora le e atat de greu sa ceara ajutorul unei alte persoane incat prefera sa faca singure totul, indiferent daca e vorba de ceva legat de serviciu sau de casa? Strict legat de un alt "pacat", perfectionismul, persoanele care aleg sa faca totul, chiar si cele mai marunte sarcini, pierd din vedere faptul ca, cerand si primind ajutorul celor din jur, se vor putea ocupa de sarcini mai importante si vor deveni mai productive. Incearca si observa diferenta!
Ai asteptari mici
Nu ne propunem nici anul asta sa facem excursia pe care ne-o dorim de o gramada de ani. Sau nu ne propunem sa facem o schimbare profesionala. De ce? Nu pentru ca nu ne-am dori reusita cu toata inima, ci pentru ca ne sperie esecul. Nu te mai multumi avand asteptari marunte: propune-ti lucruri marete si incearca sa le indeplinesti!
Iti inabusi emotiile
De fiecare data cand nu exprimi o emotie puternica si alegi sa o ingropi alegi sa porti o noua greutate pe umeri. O greutate care, la un moment dat, va face ca toate emotiile inabusite de-a lungul anilor sa explodeze, brusc si fara avertismente. Nu te ascunde nici de emotii negative si nici de confruntari cu oamenii, iar daca simti ca nu te poti exprima foloseste un jurnal in care sa scrii tot ce simti! Te vei simti imediat mai usoara...cine-ar fi crezut ca emotiile cantaresc atat de mult?
Nu-ti acorzi nicio sansa
Nu e nimic mai puternic decat ceea ce gandim. Daca gandim ca nu vom reusi niciodata sa facem un anumit lucru totul in jurul nostru va conspira pentru a ne dovedi ca avem dreptate. Gandeste-te ce dar incredibil ti-ai face daca ti-ai ingadui sa crezi ca poti face orice sau / si ca poti face ce iti doresti mai mult si mai mult?
Nu ne tin in loc nici oamenii din jur – buni sau rai -, nici societatea in care traim si, de fapt, nimic exterior noua: ne pricepem de minune sa ne punem stavile si sa ne facem nefericiti. Gandeste pozitiv si tot ce iti propui va fi la indemana ta!