"Christmas" in Anglia
In Anglia, Craciunul a fost si este o serbare foarte populara, fiind asociata cu Serbarea Copiilor, care devin "titanii" zilei. Sunt lasati sa faca ce vor si nu sunt pedepsiti pentru micile stricaciuni sau prostioare. De asemenea, aceasta zi este marcata si de o ospitalitate larga care domneste pretutindeni.
"Noel" in Franta
In Franta veche, stralucirea Craciunului o intuneca pe aceea a sarbatorilor de Paste. In Biserici se infatisau diferite scene din nasterea Mantuitorului, in care figurau grupuri de pastori, cei trei Crai de la Rasarit, arbori, etc., ceva asemanator cu Vicleimul romanesc. Drama, actiunea era jucata atat de preoti cat si de credinciosi. In anumite zone aceasta traditie se pastreaza si azi. Cantecele cantate in Ajun au primit aici numele de noels, de unde si denumirea Noel.
Italia
Craciunul la italieni coincide cu serbarea pentru Sarutarea Pruncului. Parohul, in anumite regiuni, insoteste copiii in casele nobililor (astazi casele se aleg dupa alte criterii: spatiu, atmosfera), purtand si un prunc de ceara, care urma sa fie sarutat de persoanele poftite pentru ceremonie. Dupa sarutare urmeaza o scurta rugaciune si binecuvantarea parintelui.
Germania veche
Germanii vechi serbau si ei Craciunul tot pe 25 decembrie, dar credeau ca in zilele urmatoare pana la 6 ianuarie, zeii Vutan si Berchta treceau prin tara binecuvantand si pedepsind. Vutan cu oastea si cu lupii prin vazduh sub forma de furtuna, iar Brechta ca o femeie prin case.
Obiceiuri in Austria
Potrivit traditiei din Austria, cu o zi inainte de Craciun un tanar trebuie sa imbrace haine albe, lungi, sa isi puna pe cap mitra si in mana un toiag. El il reprezinta astfel pe Sf. Nicolae. Insotit de doi ingeri (imbracati si ei in alb) si inconjurati de diavoli negri (personaje malefice) colinda casele in seara de Ajun. Acest Sf. Nicolae intra in case cu cei 2 ingeri, diavolii asteptand afara. Copiilor din casele vizitate li se pun intrebari din religie. Daca stiu sa raspunda, primesc nuci si mere (azi dulciuri), iar daca, sunt speriati si amenintati ca diavolii de afara ii vor lua.
In Danemarca
La curtea daneza serbarea se tinea la castelul Amalienburg. Bradul cel mare trebuia sa fie taiat din padurea Bernstorff, iar darurile erau cumparate din Copenhaga. Aceasta traditie a ramas vie doar in sufletul si in amintirea batranilor.
Islanda
In Islanda exista o legenda foarte interesanta cu privire la Craciun: doi nevinovati au fost condamnati la moarte si li s-au taiat capetele. Din sangele lor a rasarit un pom si in fiecare an, in noaptea solstitiului de iarna, se aprind mii de lumini pe crengile acestuia. Acesta este mitul local cladit in jurul Pomului de Craciun.
Norvegia
Craciunul este considerat, ca in toate tarile din nord, o urmare a vechii serbari pagane. Vikingii celebrau aceasta sarbatoare la inceputul iernii, datele astfel variind. Conform unei legende, dupa 35 de zile de mare intuneric si frica, locuitorii au trimis un sol pe cel mai inalt munte pentru a vedea daca acolo apare in departare soarele. La vestea ca steaua se apropie o mare bucurie i-a cuprins si astfel s-a manifestat "bucuria Craciunului".
In Norvegia se mai crede si ca, cu prilejul Craciunului, mortii colinda. Traditia spune ca mortii merg prin case si prin munti, prezicand viitorul.
Citeste si:
Top cele mai ciudate traditii din lume
9 traditii ale dragostei din toata lumea