Adaugarea unui condiment in mancare o poate ruina sau salva. Ce condimente trebuie sa avem in bucatarie si cum le folosim?
Ca in multe alte privinte, si folosirea condimentelor este determinata de anumite tradiTii gastronomice sau de specificul fiecarei bucatarii – o mancare chinezeasca este evident altfel condimentata decat una din bucataria europeana.
Acum exista o evidenta tendinta de a experimenta cu diverse condimente – in special exotice – adica o tendinta de globalizare si in gastronomie, cu atat mai mult cu cat se si gasesc diverse condimente in magazine, aduse din toata lumea. Exista deci si vaste posibilitati de a experimenta.
In bucataria romaneasca se foloseste traditional sare, piper, boia, zeama de lamaie sau otet, iar ca plante aromate: marar, patrunjel, leustean, ceapa, usturoi, iar in Ardeal in plus si tarhonul.
Ele se adauga in mancare conform unor retete traditionale, asa ca pentru un roman o ciorba acrita fara leustean nu are nici gust, nici aroma.
In principiu, daca o mancare este gatita cu tot ce trebuie, adica ingrediente proaspete in cantitate suficienta, atunci ar trebui sa fie gustoasa, chiar si numai cu putina sare, iar cine o vrea mai iute sau mai acra, adauga piper, putin ardei iute, ceva zeama de lamaie, fiecare dupa preferinta, important este ca si acestea sa fie naturale, adica lamaie proaspat stoarsa, piper proaspat rasnit etc., nu inlocuitori.
Cercetari recente ale unor nutritionisti au dezvaluit ca problema aparentei lipse a gustului mancarurilor are cu totul alta cauza, anume in consumul de fast-food.
Aceste preparate sunt cel mai adesea gatite din semipreparate (produse congelate, deshidratate, concetrate etc.), iar sosurile si pastele folosite drept condiment pentru a le face atractive, intrucat altfel sunt fara gust si mare valoare nutritiva, contin totdeauna arome sintetice si potentatori de gust (glutamat s.a.) care le dau acel gust intensiv, foarte placut.
De aceea, mai ales copii, dar si adultii prefera tot mai mult aceste preparate si au impresia ca cele gatite normal nu mai au aproape nici un gust.
Intr-o serie de experimente s-a constatat ca elevi de 10-14 ani (evident cu ochii legati) nu puteau deosebi gusturile naturale ale unor fructe (mere, pere, cirese), dar au recunoscut imediat sortimentele de cipsuri (cu branza, boia etc.).
Toate mancarurile gatite cu astfel de condimente (amestecuri, concentrate etc.) au un gust mult mai intens decat cele condimentate cu produse naturale. in plus potentatorii de gust actioneaza aproape ca un drog, mancarea este asa de gustoasa (mai ales snacksuri, cipsuri, sticksuri) incat se mananca prea mult si prea des.
Asa ca este de recomandat a evita toate amestecurile de condimente cu arome sintetice si potentatori de gust (inscrise pe etichete) si a prefera o mancare aparent mai putin aromata, dar mai sanatoasa, gatita cu condimente naturale, fiecare dupa preferinta.