Iata o serie de lucruri surprinzatoare despre uter, vagin, punctul G si cateva mistere pe care oamenii de stiinta inca nu le pot elucida.
Da Vinci si reprezentarea trupului femeiesc
Desi a fost un observator atent al anatomiei umane, Da Vinci a dat chix in ceea ce priveste sistemul reproducator femeiesc. Potrivit specialistului Peter Abrahams de la Warwick University, schitele reprezentand uterul realizate de Da Vinci seamana mai degraba cu reprezentari ale organului respectiv apartinand altor specii. Explicatia consta probabil, in faptul ca procurarea trupurilor de femei pentru disectie era anevoioasa, motiv pentru care Da Vinci a completat golurile inspirandu-se din anatomia animala.
Uterul este extrem de elastic
In mod normal, un uter sanatos este un organ de mici dimensiuni, ce masoara aproximativ 7.5 centimetri in lungime si 5 centimetri latime. In timpul sarcinii insa, acest lucru se schimba rapid si in mod radical. Uterul unei femei insarcinate in 5 luni ajunge pana in zona buricului, iar la 9 luni capatul uterului se apropie foarte mult de cutia toracica.
Vaginul este un mediu acid
Ph-ul vaginului, cu o valoare de 4.5 in conditiile in care un pH neutru are o valoare de 7, este la fel de acid ca si berea sau rosiile.
Himenul - supraestimat
Considerat ca fiind o garantie a virginitatii unei femei, himenul nu este in realitate decat un tesut care fie se rupe la primul contact sexual sau la o penetrare de orice alta natura, fie se intinde. Cu alte cuvinte, prezenta sau absenta himenului nu spune absolut nimic despre activitatea sexuala a femeii in cauza. In cazuri rare, cam de unul din 2000, femeia se naste cu himenul neperforat. Aceasta situatie necesita o interventie chirurgicala prin care se efectueaza o incizie care sa permita eliminarea lichidului menstrual.
Punctul G
Exista putine dovezi care sa sustina existenta acelei zone sensibile a vaginului care provoaca orgasme intense. Recent, un chirurg din Florida sustinea ca a descoperit un tesut erectil in interiorul vaginului care ar putea fi dovada anatomica a existentei punctului G, insa alti cercetatori sustin ca acea structura poate fi orice, de la o continuare interna a clitorisului pana la o glanda necunoscuta.
De doua ori femeie
Exista cazuri in care femeile se nasc nu cu unul, ci cu doua utere. Cand sistemul reproducator incepe sa se formeze, uterul rezulta din unirea a doua tuburi. Cand cele doua nu ajung sa se uneasca, devin doua organe independente. Alteori, chiar si vaginul se dubleaza, oferind astfel cate o cale de acces pentru fiecare uter in parte. De cele mai multe ori, aceasta conditie nu afecteaza cu nimic viata femeii, desi se pot intalni sangerari menstruale nefiresti sau probleme legate de fertilitate.
Identificarea sarcinii - nu tocmai simpla
Majoritatea femeilor sunt considerate a fi insarcinate inainte de momentul propriu-zis al conceptiei. De ce? Fiindca doctorii masoara sarcina incepand cu prima zi a ultimei menstruatii, fiindca in majoritatea cazurilor, femeile nu sunt sigure de data la care a avut loc conceptia, in schimb, stiu exact data ultimei menstruatii. In plus, momentul fertilizarii si sarcina in sine nu pot fi confirmate pana cand embrionul nu se instaleaza in peretele uterin, motiv pentru care testele de sarcina facute acasa nu sunt tocmai concludente pana la o saptamana de la data cand trebuia sa apara menstruatia.
De la hartie la hormoni care intarzie menstruatia
In prezent, exista diverse metode prin care femeile se pot proteja in perioada "aceea" a lunii, de la tampoane, absorbante sau chiar pilule hormonale care elimina complet sangerarea din ecuatie. In trecut insa, femeile dadeau dovada de inventivitate pentru a se proteja. Iata cateva metode inedite: papirus (Egipt), tifon infasurat pe o bucata de lemn (Grecia antica), hartie (Japonia), bandaje din celuloza (Franta).
Menstruatia leaga prietenii
S-ar parea ca, desi multe culturi considera ca femeia este "murdara" in perioada menstruatiei, potrivit unui studiu recent, discutiile despre acest subiect duc la crearea unor legaturi afective puternice. Psihologul Tomi-Ann Roberts este de parere ca scoaterea acestor subiecte din sfera tabu-urilor poate ajuta la elucidarea misterelor ce tin de sistemul reproducator feminin.
Walt Disney si notiunea de "vagin"
Walt Disney Productions sunt cei care au folosit pentru prima oara cuvantul vagin intr-un film. Acest lucru s-a intamplat in 1946, intr-o animatie intitulata "Povestea Menstruatiei", realizata pentru a fi folosita in cadrul orelor de igiena in scoli. Filmul explica procesul si ofera solutii eficiente pentru a trece mai usor peste acea perioada a lunii, incluzand sfaturi despre cum sa eviti constipatia ce poate aparea in zilele respective.
7 Reactii jenante ale corpului