Relaxare progresiva
Asezata pe pat sau pe podea, folosind o saltea precum cele destinate sedintelor de yoga, inchide ochii. Apoi concentreaza-te pe rand asupra fiecarei parti a corpului tau, relaxandu-le, simtind cum se cufunda in saltea. Incepe dinspre picioare inspre cap, lasand toata tensiunea sa se scurga catre saltea, ca si cand aceasta ar fi un aspirator de energii negative. La final scaneaza-ti mental trupul. Daca inca mai simti vreo tensiune in una sau mai multe zone ale corpului, relaxeaza-le in mod constient, "forteaza-le" sa se predea, pentru a obtine o relaxare totala.
Inclestarea degetelor
Desi pare a fi exact opusul relaxarii, tehnica ce presupune incordarea degetelor de la picioare reuseste in final sa atraga ca un magnet tensiunea existenta in restul corpului. Incearca si te vei convinge!
Asezata pe pat sau pe podea, inchide ochii. Simte-ti degetele de la picioare, ca si cand ai vrea sa te asiguri ca inca mai sunt acolo, 10 la numar. Apoi indreapta-le pe toate simultan in sus, incercand sa le "tragi" spre tine, spre partea superioara a corpului. Tine-le asa, numarand pana la 10, apoi relaxeaza-le. Numara incet pana la 10 si apoi repeta ciclul acesta de 10 ori.
Respiratia controlata
Concentrandu-te asupra respiratiei, iti ajuti trupul sa se destinda.
Asezata pe spate, foloseste tehnica relaxarii progresive descrisa mai sus si apoi inspira adanc, pe nas. Umple partea inferioara a pieptului intai, continuand pana in partea superioara. Fa acest lucru incet, pe durata a 8 pana la 10 secunde. Tine-ti respiratia pentru o secunda sau doua si apoi lasa aerul sa iasa usor. Asteapta cateva secunde si reia ciclul. Daca ai senzatia ca ametesti, atunci exagerezi. Incearca sa o iei mai usor, incetinind procesul.
Poti de asemenea sa iti imaginezi ca te afli intr-un loc placut, spre exemplu in mare, facand pluta. Astfel, cand inspiri, imagineaza-ti ca te ridici la suprafata apei, iar cand expiri, ca te scufunzi incet. Poti continua acest exercitiu cat de mult doresti, sau pana adormi.
Relaxare prin imaginatie
Scopul este sa te vizualizezi pe tine intr-un loc tacut, linistit. Asezata pe spate, inchide ochii si imagineaza-ti un loc care pentru tine semnifica o oaza de liniste. Nu conteaza daca este vorba despre o plaja sau o cabana in varful muntilor, important este ca tu sa o asociezi cu ideea de relaxare. Imagineaza-ti ca esti acolo, ca vezi si simti tot ce te inconjoara, cu sunete linistitoare si mirosuri placute, cu adieri racoroase sau raze blande de soare. Relaxeaza-te si bucura-te de tot ce te inconjoara.
Odata creata, poti profita de aceasta oaza de relaxare ori de cate ori ai nevoie. Este mult mai simplu decat sa-ti faci bagajele si sa pleci in lume. Este ca o scurta calatorie revigoranta, chiar la tine acasa.
Daca nu te atrage ideea unei calatorii, iti poti imagina orice situatie care te-ar ajuta sa te relaxezi, spre exemplu, un om care iti povesteste lucruri plictisitoare, facandu-ti pofta de un pui de somn.
Relaxare surda
Stai pe spate cu ochii inchisi si pune-ti mainile sub cap, asigurandu-te ca sunt relaxate. Ajutandu-te de degetele mari ale mainilor, acopera-ti urechea, asigurandu-te ca blochezi in totalitate patrunderea sunetului, "sigiland" astfel canalul auditiv. Vei auzi un sunet specific, ca si cum ceva iti navaleste in urechi. Este perfect normal. Asculta sunetul respectiv pentru maxim un sfert de ora. Apoi, cu mainile asezate pe langa corp, relaxeaza-te si incearca sa adormi.
Masajul de relaxare: Unde sa-l faci si ce efecte are
Masajul erotic - 5 tehnici pentru placere intensa si relaxare in doi!
Maria Radu recomanda masajul thailandez