E mai usor sa dam vina pe societate pentru esecurile noastre, nu-i asa? E clar ca m-au respins pentru ca sunt femeie si nu pentru ca nu aveam calitatile necesare pentru pozitia respectiva. Dar te-ai gandit vreodata, ca poate inconstient, actionezi intr-un anumit fel care iti scade sansele de a reusi?
Iata cateva dintre greselile care iti pot sabota cariera:
1. Ceri parerea celorlalti inainte de a lua o decizie
De multe ori, femeile, mai ales la inceputul carierei, cand le lipseste increderea in fortele proprii, tind sa nu ia decizii daca nu obtin si parerea celorlalti. Ce nu stie insa, este ca exista o diferenta intre a avea o parere bine definita, dupa care sa ceri si opinia celorlalti, si a obtine votul celorlalti inainte sa iti formezi propria opinie si eventual sa iei o decizie. Cand iti exprimi intai parerea ta, colegii vor stii ca vorbesti in cunostinta de cauza si ca vrei sa ii informezi si ca esti deschisa la sugestii, in cazul in care exista solutii mai bine. Daca incepi cu intrebarea, dai dovada de nesiguranta.
2. Vrei ca toata lumea sa te placa
Este important sa fii apreciata de ceilalti, dar nu-ti poti construi o cariera daca te astepti sa ai numai prieteni. Atunci cand te pricepi mai bine la ceva decat ceilalti, sansele sa apara si cativa invidiosi cresc considerabil. Nu poti sa fii pe placul tuturor, ideal este sa mentii un echilibru intre colega "de treaba" si femeia puternica, ambitioasa, care nu da doi bani pe parerea celoralti. Fii clara atunci cand iti exprimi punctul de vedere si nu-ti modifica ideile doar pentru a fi pe placul celorlalti, dar ai grija ca atunci cand iti expui viziunea sa ii asiguri pe ceilalti ca pui pret si pe parerea lor.
3. Trimiti semnale mixte
Limbajul trupului este uneori mai important decat ceea ce spui. Daca trupul tau tradeaza slabiciune si indecizie, credibilitatea ta scade. Observa ce se intampla cand unele femei vorbesc sefului. Sesizezi ochii plecati, zambetul retinut sau ezitare atunci cand raspund la o intrebare? Vocea tremuranda sau umerii plecati si capul inclinat sunt si ele semnale care pot induce in eroare. Un astfel de comportament emana in acelasi timp sexualitate, atitudine defensiva si pasivitate. Ce raspuns crezi ca poti obtine cu o astfel de atitudine? Cu siguranta nu vei fi tratata cu seriozitate si in niciun caz inclusa in afacerile care necesita putere de decizie si determinare.
Si felul in care vorbesti poate uneori sa te saboteze. "Imi pare rau", "Poate", "Mi se pare ca...", "Voi incerca sa..." sunt raspunsuri care lasa sefului posibilitatea de a interpreta cele spuse de tine. Ce raspuns este mai potrivit pentru intrebarea "Imi aduci, te rog, raportul pe care ti l-am cerut?": "Nu pot chiar acum." sau "Incerc sa termin proiectul si pe urma...". Cel de-al doilea raspuns lasa loc de interpretare. Incerci sa termini? In incercarea de a fi politicoase, femeile isi cer adesea scuze pentru lucrurile pe care le fac, ajungand sa afiseze o atitudine defensiva si nesigura in ceea ce priveste propria competenta.
4. Te vinzi ieftin
De multe ori, ajungi sa faci prea multe pe un salariu de nimic si abia mai ai timp pentru tine. Daca tu nu iti vezi interesul, nu va veni altcineva sa o faca pentru tine. Cunoaste-ti valoarea si invata sa negociezi, iar atunci cand rezultatele negocierii nu sunt multumitoare, invata sa spui nu, sa te feresti de tiranii care isi exploateaza angajatii fara pic de mila. Pentru a schimba ceva, trebuie sa inveti sa nu te mai plangi pe la colturi si sa iei atitudine. Nu te mai gandi ca nici ceilalti nu spun nimic, pentru ca intotdeauna este nevoie de cineva care sa ofere un exemplu pentru ca lucrurile sa se puna in miscare. Este nevoie de un lider, iar acel lider poti fii tu.
5. Vezi femeile ca adversari de temut
De multe ori, posturile de conducere sunt ocupate de barbati si din cand in cand, se mai face loc pentru cate o femeie. Astfel, se creeaza o competitie intre femeile din cadrul companiei, un fel de "care pe care", in care ai face orice sa fii tu cea care ocupa scaunul de conducere. O varianta mult mai buna ar fi ca femeile sa isi puna intrebarea de ce nu exista mai multe "scaune" disponibile pentru sexul feminin si sa faca ceva in acest sens, pentru a modifica structurile rigide. In loc sa lucram fiecare pentru ea, ar trebui sa fim toate pentru una si una pentru toate.