Willy Wonka - din "Charlie and the Chocolate Factory" (in traducere, Charlie si Fabrica de Ciocolata)
Cu siguranta ai auzit si tu de Willy Wonka, un personaj ciudat si excentric interpretat recent de actorul Johnny Depp intr-un film cu acelasi nume. Dar afla ca „Charlie and the Chocolate Factory” este o carte pentru copii din 1964 scrisa de autorul britanic Roald Dahl. Acum probabil te intrebi de ce l-am include pe proprietarul fabricii de ciocolata in acest top al personajelor literare pe care pur si simplu ai vrea sa le pleznesti. Ei bine, chiar daca Willy Wonka este un geniu in materie de dulciuri si produse de acest gen, el are totusi si cateva lipsuri. Fabrica pe care o conduce este un mediu foarte nesigur, iar copii care vin sa o viziteze sunt incurajati sa manance prea multe dulciuri, iar lucrurile o iau pur si simplu razna. Rand pe rand, copiii dispar din fabrica lui Willy Wonka, o persoana aparent rece, nepasatoare, care nu este impresionata de copiii care ii trec pragul fabricii. Pentru asta, domnul Willy Wonka merita o palma zdravana.
Jay Gatsby - din romanul "The Great Gatsby"
Recent, in cinematografele din Romania a rulat o noua ecranizare a romanului Marele Gatsby, de F. Scott Fitzgerald, iar personajul principal a fost interpretat de Leonardo DiCaprio. Multa lume a blamat personajul feminin principal al acestui roman, dar te-ai gandit vreodata (chiar daca nu ai citit cartea si ai vazut doar filmul) ca poate adevarata problema a acestui „univers” era Jay Gatsby insusi? In mod constant, dadea niste petreceri uluitoare, in speranta de a o recuceri pe iubita lui din tinerete, care se casatorise cu alt barbat. In mod constant, isi facea iluzii si nu vedea ca, de fapt, ei ii este bine in situatia in care se afla. Vedem cum Gatsby isi creeaza identitati peste identitati, uitand parca cine a fost si de unde a plecat, doar de dragul de a face avere, de a face bani, de a avea faima si de a cuceri o femeie, pe Daisy. Pentru asta, domnul Jay Gatsby ar merita o palma zdravana.
Felix Sima - din "Enigma Otiliei"
Ai studiat, probabil, in timpul liceului, romanul „Enigma Otiliei” de George Calinescu si poate ca ai dat peste niste lucruri care nu ti-au placut la acest personaj principal. Intre Felix si Otilia se cladeste o relatie profunda, de prietenie si atasament, mai ales ca ei doi aveau multe in comun. Insa desi Felix ii marturiseste mai tarziu iubirea, Otilia nu pare sa vrea sa fie cu el. Acest personaj, desi indragostit de Otilia, nu pare sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a fi cu ea, pare sa se loveasca de toate obstacolele si este mai mult sau mai putin naiv. La un moment dat, el pare ca renunta prea usor la ceea ce isi doreste si tocmai de aceea l-am inclus in acest top al personajelor literare masculine pe care ai vrea sa le pleznesti.
Palarierul nebun - din "Alice in Tara Minunilor"
Ai citit fie romanul lui Lewis Carroll, fie ai vazut una dintre multele ecranizari ale acestei minunate povesti. Ei bine, palarierul nebun, asa cum probabil stii, a fost interpretat in 2010 – in cea mai recenta transpunere pe marile ecrane – de actorul Johnny Depp. Personaj pozitiv, Palarierul Nebun nu este un om curajos, neinfricat, ci un personaj – asa cum ii spune si numele – nebun. Iar nebunia lui este contagioasa. Numai ca uneori ar putea sa faca chiar mai multe pentru universul sau, nu doar sa stea la masa si sa bea ceai cu iepurele si cu ceilalti prieteni din Tara Minunilor. Tocmai de aceea, macar pentru a fi trezit un pic la realitate, Palarierul Nebun ar merita o palma zdravana.
Heathcliff - din “La rascruce de vanturi”
Baiatul incocent de la inceputul romanului se tranforma, treptat, intr-un om aspru si razbunator, care nu-si doreste decat sa ii distruga pe cei care i-au ranit. La final, realizeaza ca ura i-a macinat sufletul insa este mult prea tarziu.
Rodolphe - din “Doamna Bovary”
Aventurierul profita de slabiciunea Emmei si o ademeneste cu false promisiuni. Este las si nu are curaj sa o refuze pe Emma atunci cand aceasta ii propune sa fuga impreuna, ci ii trimite dupa cateva zile o scrisoare. Deceptionata, Emma incearca sa isi puna capat zilelor insa nu reuseste. Dupa o perioada in care incearca sa se puna pe picioare, Emma cedeaza si reuseste pana la urma sa se sinucida.
Stepan Oblonsky - din “Anna Karenina”
Afemeiatul frate al Annei este un petrecaret prin definitie si, desi are o sotie care ii este credincioasa, barbatul o insela adesea. Nu este capabil sa isi asume responsabilitatea pentru faptele sale, fiind extrem de imatur si superficial.
Stefan Gheorghidiu - din “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”
Personajul dezvolta o gelozie pe care o duce la extrem si care, pana la finalul romanului, il dezumanizeaza.
August Rosenbluth - din “Apa pentru elefanti”
Daca nu ai citit romanul, sunt sigura ca ai vazut macar filmul asa ca stii ca August este directorul circului, dar si un om crud atat cu animalele de la circ, cat si cu oamenii din jurul sau.
Edward Fairfax Rochester - din “Jane Eyre”
Un barbat ce a facut o prima alegere nepotrivita in ceea ce priveste sotia, casatorindu-se cu Bertha Mason cu multi ani inainte de a se indragosti de Jane Eyre. Desi o iubeste sincer, merita o palma zdravana intrucat nu a considerat relevant faptul ca era inca legat din punct de vedere legal de fosta sotie in momentul in care ii cere mana tinerei sale iubite.
Georges Duroy - din “Bel Ami”
Fost soldat si jurnalist ambitios, dar lipsit de talent si de scrupule, Georges Duroy isi foloseste farmecul personal astfel incat sa parvina cu orice pret si sa urce pe scara sociala. Manipuleaza femeile ca pe niste marionete, profita de efectul magnetic pe care il are asupra acestora si reuseste astfel sa isi asigure un viitor stralucit. Merita chiar doua perechi de palme, avand in vedere numarul victimelor care i-au cazut in plasa pe parcursul romanului.
Uriah Heep - din “David Copperfield”
Personaj notabil pentru falsa lui smerenie, falsul servilismul deranjant si lipsa de sinceritate, Uriah Heep merita o chelfaneala zdravana. Lipsit de scrupule, personajul isi santajeaza angajatorul pentru a deveni partener majoritar al afacerii si obtine astfel si mana fiicei acestuia, Agnes, astfel incat sa mosteneasca pana si averea sefului sau.
Dorian Gray - din “Portretul lui Dorian Gray”
Tanar chipes si narcisist, Dorian Gray devine fascinat de ideea hedonismului, avand in vedere ca nu era nevoit sa suporte si consecintele unui stil de viata axat pe propria placere, pe experiente ce nu tin cont de morala, ci doar de impulsuri carnale. Merita o palma zdravana pentru a invata ca orice actiune are consecinte si ca urmarile propriilor decizii se intorc, mai devreme sau mai tarziu, sa ne bantuie.