Studiile arata ca disfuctia sexuala este o problema comuna cu care multe femei ajung sa se confrunte, cu toate acestea este un subiect dezbatut cu ezitare. Din fericire, multe dintre aceste probleme sunt tratabile si tocmai de aceea este important sa impartasesti preocuparile tale cu partenerul tau si medicul ginecolog.
Ce cauzeaza aceste probleme
Disfunctiile sexuale pot fi rezultatul unor probleme fizice si psihice.
Cauze fizice
Multe probleme de ordin medical pot influenta sexualitatea si printre acestea se numara diabet, afectiuni ale inimii, dezechilibru hormonal, menopauza, administrarea de antidepresive.
Cauze psihice
Printre cele mai comune cauze se pot regasi stresul cauzat de mediul de lucru, starile de anxietate, probleme in relatie sau efectele unei traume sexuale.
Iata care sunt cele mai comune probleme de ordin sexual pe care le poti intampina
Absenta dorintei sexuale
Sunt multi factori care pot contribui la aceasta problema sexuala. Printre cele mai comune cauze se regasesc schimbarile hormonale, afectiuni si tratamente, depresie, stres, sarcina si oboseala cronica. Intervenirea unei monotonii in rutina sexuala poate sa contibuie la scaderea interesului sexual, dar la fel de raspunzatori pot fi si factorii de zi cu zi, precum cariera sau responsabilitatea copiilor.
Imposibilitatea de a te excita
In cazul femeilor, excitarea in timpul actului sexual impkica deseori o insuficienta lubrifiere. Absenta excitatiei poate insa fi cauzatat de o stare de anxietate sau o stimulare nepotrivita. Mai mult, cercetatorii nu omit de pe lista cauzelor si impactul pe care il poate avea fluxul sanguin asupra vaginului si a clitorisului.
Anorgasmie
Aceasta problema este caracterizata prin absenta orgasmului. Poate fi cauzata de lipsa experientei, absenta dorintei sexuale si factori psihologici precum anxiettae sau o trauma sexuala. Factroii care pot contribui la anorgasmie sunt o stimulare insuficienta, anumite medicamente sau afectiuni cronice.
Contact sexual dureros
Resimtire unei dureri in timpul actului sexual poate fi cauzat de o serie de probleme, printre care cele mai comune pot fi endometrioza, chis ovarian, vaginita, lubrifiere insuficienta sau o boala cu transmitere sexuala. Vaginismul se caracterizeaza printr-un spasm involuntar, foarte dureros care se exercita la nivelul musculaturii din jurul vaginului si este frecvent la femeile care se tem ca penetrarea sa nu fie dureroasa sau pot suferi de o fobie sexuala ori poate fi vorba de o experienta neplacuta.
Cum pot fi tratate problemele sexuale
Tratamentul ideal pentru a solutiona o astfel de problema implica femeia in cauza, dar si sprijinul primit din partea partenerului, medicului si chiar a unui terapeut. Multe dintre problemele sexuale pot fi tratate prin concentrarea asupra problemelor de factor psihologic sau fizic.
Alte strategii de tratamente pot sa fie urmatoarele
Stimulare intensa - asta poate include folosirea de materiale erotice, precum carti sau filme, sau schimbarea rutinei sexuale.
Tehnici menite sa distraga atentia - se pot folosi orice metode menite sa iit ofere o stare calma si relaxata. Poate fi vorba de muzica, exercitii sau punerea in practica a fanteziilor.
Incurajarea stimularii fara contac sexual - partenerii pot recurge la masaj sezual menit sa relaxeze si sa creasca comunicarea dintre ei, fara sa existe un contact sexual.
Minimalizarea durerii - pot fi ppuse in practica anumite pozitii sexuale care permit femeii sa controleze penetrarea si care sa le poata ajuta sa resimta mai putina durere. Utilizarea de lubrifiante poate fi utila pentru ca reduce durerea resimtita si o baie relaxanta inainte poate de asemenea stimula.