Traditiile europenilor in perioada sarbatorilor de iarna sunt pe cat de ciudate, pe atat de amuzante. Nici australienii, japonezii ori cubanezii nu se lasa mai prejos atunci cand vine vorba despre obiceiuri de Craciun si Anul Nou. Iata un top al celor mai inedite traditii!
In Suedia, Sinterklaas vine pe un cal alb si lasa darurile in sabotii de lemn asezati la usa, saboti in care, in prealabil, copiii au pus fan si zahar pentru calul mosului.
Norvegienii primesc cadourile de la Mos intr-un mod cat se poate de amuzant: sunt puse deasupra usii, intr-un sac, astfel incat sa cada direct peste cei care au fost cuminti in dimineata de 25 decembrie.
Copiii islandezi sunt printre cei mai fericiti intrucat la ei vin 13 Mosi Craciuni. Seria cadourilor incepe cu 13 zile inainte de Craciun,atunci cand primul mos, cel din munti, vine si pune dulciuri in ghetutele copiilor. Urmatorii mosi aduc fructe si jucarii in functie de cat de cuminti au fost micutii. Pe 25 decembrie, ultimul Mos Craciun lasa cadourile si se intoarce acasa, in munti, acolo unde soseste pe 6 ianuarie.
In Danemarca, in ajunul Craciunului se mananca o budinca specifica perioadei, care contine o singura migdala. Membrul familiei care gaseste migdala va avea un an norocos.
Germanii ard un butuc in noaptea de Craciun pentru a tine nenorocirile departe de casa in urmatorul an.
Englezii agata sosetele in fata semineului ori langa bradul de Craciun si apoi ii compun scrisori lui Mos Craciun. La finalul serii, scrisorile sunt aruncate in semineu, pentru ca dorintele fiecarui membru al familiei sa iasa pe hornul casei. Tot pe horn va veni si Mos Craciun pentru a le aduce cadourile cerute celor care au fost cuminti.
In noaptea dintre ani, la miezul noptii, mexicanii isi scot la plimbare valizele goale pentru a se asigura ca in noul an vor calatori.
Grecii isi petrec revelionul jucand jocuri de noroc, fie acasa fie in cazinouri intrucat considera ca ultima, respectiv prima zi a anului le va aduce noroc.
Argentinienii taie in bucati cat mai mici documente si facturi vechi, de care nu mai au nevoie, pentru ca mai apoi sa le arunce pe fereastra, acest gest simbolizand lasarea trecutului in urma.
In Danemarca, in ultima zi a anului, trebuie sa spargi vase in fata usii vecinilor si a persoanelor pe care le vizitezi. Acesta nu se supara ci, din contra, are motiv de bucurie pentru ca cine are cele mai multe cioburi in fata usii va avea cel mai noroc an.
Fiecare familie din Ecuador face, in ultima zi a anului, o sperietoare de ciori facuta din lemn si ziare, pentru ca apoi, la miezul noptii, sperietorile sa fie arse. Traditia spune ca astfel, toate relele din anul trecut sunt date uitarii.
Citeste si: