Totuși, consumul excesiv de grăsimi saturate și trans poate duce la creșterea nivelului de colesterol LDL (denumit și „rău”), sporind riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, avertizează Asociația Americană a Inimii (AHA), potrivit publicației Eating Well, potrivit Adevărul.ro.
Este esențial de menționat că, în trecut, grăsimile trans erau prezente în alimentele procesate, însă Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) le-a interzis. Cu toate acestea, pot fi găsite, în mod natural, în câteva alimente.
Top 3 grăsimi benefice pentru colesterol
1. Fisticul
Conform unei meta-analize din 2021, consumul de fistic timp de 12 săptămâni a redus colesterolul total cu 7 puncte și LDL cu 4 puncte. Fisticul conține acizi grași, antioxidanți și fitosteroli, contribuind la sănătatea inimii.
2. Semințe de In
Un studiu din 2022, a arătat că semințele de in, consumate timp de 12 săptămâni, au dus la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului total cu peste 20 de puncte. Aceste semințe pot fi incluse ușor la micul dejun sau la prăjituri.
3. Avocado
Bogat în grăsimi mononesaturate, avocado poate îmbunătăți nivelul colesterolului HDL. Adăugarea de avocado în salate sau pregătirea unui guacamole delicios reprezintă opțiuni sănătoase și gustoase.