Pana nu de mult, Torino era cunoscut doar ca unul dintre orasele italiene foarte dezvoltate din punct de vedere economic, capitala regiunii nordice Piemont. Cu timpul, insa, Turin (denumire in piemonteza si occitana) a invatat sa-si spuna povestea romantata ce dateaza inca de dinaintea epocii romane.
Spoturi de iarna la cel mai inalt nivel
Inconjurat la vest si la nord de muntii Alpi, Torino este una dintre cele mai apreciate destinatii de iarna din Europa. Nu degeaba acum 3 ani a fost gazda Jocurilor Olipice de Iarna. De altfel, intreaga regiune Piemont are amenajati peste 600 de kilometri de partii de ski, unde se poate practica snowboardul, ski tractat de elicopter sau de zmee.
Luci d’artista
Pentru prima data pe 21 noiembrie 1998 au fost aprinse luminile din cadrul festivalului Luci d’artista. Cu fiecare an, tot mai multi turisti ajung in Torino, special pentru atmosfera feerica a celor peste 20 de kilometri de strazi si piete impodobite de milioane de beculete, creatii ale celor mai renumiti artisti iluministi. Strazile si pietele orasului devin astfel o imensa expozitie in aer liber a artei contemporane
Festivalul dureaza pana in ianuarie anul viitor.
Obiective turistice
Unul dintre simbolurile de referinta ale orasului este Mole Antonelliana, in cadrul careia functioneaza Muzeul National al Cinematografiei Italiene. Orasul in sine a fost platoul de filmare ale unor pelicule celebre precum “The Italian Job” din 1969 cu Michael Caine si “Deep Red” din 1975 al regizorului italian Dario Argento.
Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul, construita in secolul al XV – lea, gazduieste Giulgiul din Torino, despre care se crede ca este panza care l-a acoperit pe Isus in mormant.
Muzeul Antichitatii Egiptene adaposteste a doua cea mai valoroasa colectie de lucrari dupa cea din Cairo.
Resedintele Casei Savoia sunt un prilej bun de a face cunostinta cu arhitectura italiana din secolul al XIX – lea.
In afara orasului, demne de vizitat sunt castelele Rivoli, Moncalieri, Venaria, Aglie, Raccohigi si Govone, iar pe colinele care marginesc orasul se afla situata Basilica Superga, ce ofera o priveliste splendida spre varfurile muntilor Alpi.
Viata de noapte
Spiritul vulcanic, latin, petrecaret pana in zorii zilei cuprinde si pe cei mai nationalisti turisti veniti in Torino. Malul raului Po este locul preferat pentru plimbari, aici gasindu-se numeroase restaurante, cluburi sau cafenele. In Quadrilatero Romano, zona centrala si veche a orasului, se afla numeroase taverne, vinarii si restaurante care ofera cele mai bune specialitati gastronomice din oras.
O alta zona cunoscuta ca loc de recreere este Borgo Dora. Zona este plina de restaurante si locuri de destindere si exprima totodata multiculturalitatea torineza.
Despre calatorie
Aeroportul Cuneo este solutia ideala pentru a cuprinde in sejur cele doua orase, Torino si Cuneo, ambele la fel de celebre pentru atmosfera din perioada Sarbatorile de Iarna.
O noapte de cazare in Torino poate incepe de la 50 de euro, preturile crescand in functie de confort si pozitie. In restaurante si taverne preturile la meniuri incep de la 20 de euro de persoana.