Ingrediente
Pentru aluat
500 g faina
1 galbenus de ou
un varf de sare
70 g zahar pudra
80 g unt Gustul untului Koliba
20 g drojdie proaspata
un pahar de lapte
1 ou
Pentru umplutura
Stratul cu nuci
120 g nuci macinate
100 zahar pudra
putina apa pentru a dilua compozitia
esenta de vanilie
Stratul cu mac
120 g mac
100 g zahar pudra
scortisoara, dupa gust
1 lingurita coaja de lamaie rasa
Stratul cu gem
150 g gem de prune
40 g zahar pudra
jumatate de lingurita de scortisoara
2 linguri de rom
Stratul cu branza
150 g urda dulce Ricoletka de la Koliba
2 linguri zahar pudra
esenta de vanilie
1 lingura coaja de lamaie rasa
1 ou
1 lingura sare de masa
1 lingura ulei
Timp de preparare: 60 de minute
Timp de coacere 60 de minute la 150-160 grade
Preparare
Se adauga faina, un galbenus de ou, un varf de sare, 70 g zahar pudra, 80 g unt Gustul untului Koliba, 20 g drojdie proaspata, un pahar de lapte si 1 ou. Se amesteca ingredientele si se framanta aluatul. Se lasa apoi la dospit. Dupa ce a crescut, aluatul se imparte in cinci parti egale.
Intr-o tava, se intinde prima bucata de aluat. Se pun pe foc intr-o oala si se amesteca timp de doua minute nucile, zaharul pudra si esenta de vanilie. Compozitia se adauga peste aluatul care va forma primul strat al tortului. Deasupra se intinde cea de-a doua bucata de aluat urmand sa fie unsa cu compozitia obtinuta amestecand mac, zahar pudra, scortisoara si coaja de lamaie.
Urmatoarea fasie de aluat se unge cu compozitia de marmelada (gem de prune, zahar pudra, scortisoara si rom).
Amestecul pentru ultimul strat contine urda dulce Ricoletka de la Koliba, zahar pudra, esenta de vanilie, coaja de lamaie, ou, sare de masa si ulei. Se pune apoi ultima fasie de aluat si se unge cu un ou batut pentru a se rumeni. Se baga la cuptor si se lasa timp de 60 de minute la 160 de grade.
Citeste si:
Reteta zilei, de la Carmen Bruma: prajitura cu riccota, miere si canepa
Reteta zilei: Gogosari murati in sos de mustar dulce acrisor