Tort diplomat
Sirop:
1/4 kg de zahar
1/4 L apa
Blat:
8 oua
8 linguri de zahar
8 linguri de faina
Crema:
1+1/2 Kg frisca (1L pt. crema si 1/2 pt. ornat)
10 oua
1+1/2 cana de zahar
2 cani de lapte
4 linguri rase de gelatina sau 4 pliculete
3 lingurite nes (dupa gust)
Sirop:
Se prepara 1/2 litru de sirop de zahar ars astfel:
se pune 1/4 kg de zahar la ars (ca la crema de zahar ars);
dupa ce s-a ars zaharul se pune 1/4 L apa si se lasa la rece.
Blat:
Se separa albusul de galbenus. Se bat bine albusurile, se adauga zaharul, se adauga apoi galbenusurile unul cate unul. In compozitia de mai sus se adauga faina, punand cate o lingura pe rand si amestecand de la fundul vasului spre suprafata cu telul pana se termina faina.
Se incinge cuptorul la 180 grade.
Se unge forma de tort cu ulei si se tapeteaza cu faina, dupa care se adauga compozitia in tava si se baga la cuptor.
Este de preferat sa se puna o tava cu apa in cuptor.
Se lasa la rece si se taie in doua.
Crema:
Ouale + zaharul + laptele + gelatina se amesteca toate, se pun la foc aproximativ 15 minute (pana se duce spuma). Atentie sa nu se taie!
Se lasa la rece.
Se imparte in doua parti: una se amesteca cu jumatate din frisca si nes si se toarna peste prima foaie de blat dupa ce aceasta s-a insiropat; se pune a doua foaie de blat, se insiropeaza si se pune cealalta parte de crema adica: crema facuta + jumatate din frisca.
Se adauga stafide, ananas si fineti, se acopera fructele si se pune la rece.
Se orneaza cu frisca si fructe.