Iata cateva aspecte mai putin cunoscute despre relatii, care sunt privite adesea in mod gresit drept probleme de cuplu.
1. Nu tine de ceea ce stii, ci mai degraba de abilitati
Urmaresti documentare pe aceasta tema, citesti carti despre relatii si vorbesti cu prietenii, in speranta ca vei deveni o partenera mai buna, insa o relatie frumoasa nu se reduce la ceea ce stii, ci mai degraba la felul in care te comporti, actionezi si reactionezi in raport cu partenerul de cuplu.
Relatiile sunt stresante, iar din cauza stresului, zonele creierului responsabile cu gandirea calculata intra in greva si tot ce iti ramane sunt reactii automate, bazate pe experiente anterioare.
Ceea ce iti tebuie sunt abilitati exersate, care sa iti intre in memoria emotionala si musculara, astfel incat sa nu trebuiasca sa gandesti prea mult inainte de a actiona in mod corect fata de partenerul de cuplu.
Chiar si exercitiile folosite in terapia de cuplu incearca sa ajute partenerii sa dezvolte astfel de abilitati implicite, in loc sa le indice pur si simplu modele corecte si gresite de comportament.
Ceea ce stii nu te prea ajuta in momente de cumpana, cand instinctele preiau comanda.
2. Majoritatea cuplurilor chiulesc de la lectia despre parteneriate
Ce e mai important in cuplu decat a sti cum sa formezi o legatura solida cu o alta persoana? Indivizii sunt atat de slab pregatiti pentru o relatie intima sanatoasa incat ajung sa indeparteze de cele mai multe ori persoana de care vor sa se apropie.
Pentru ca o relatie sa reziste este esential ca ambii parteneri sa inteleaga ca trebuie sa contribuie activ la sudarea cuplului, ca trebuie sa invete sa ofere si sa primeasca in mod echilibrat si ca este nevoie sa se deschida si sa isi permita unul altuia sa patrunda pana in cele mai intime colturi ale inimii si mintii lor.
3. Relatiile modeleaza increderea in sine mai mult decat gandurile proprii despre sine
Esti independenta, puternica si increzatoare in formele proprii. Consideri ca esti responsabila pentru propria fericire si nu te prea intereseaza ce gandesc ceilalti despre tine? Ei bine, fie ca vrei sau nu, imaginea pe care o ai asupra propriei persoane este influentata de relatia cu cei dragi. Te vezi pe tine prin ochii lor, iar daca ei te trateaza corect si iti ofera sprijin si iubire, acesti factori sunt interiorizati si se transforma in incredere in sine. Cand un individ nu este tratat corespunzator de cei din jur si are parte de experiente traumatizante, acesta ajunge sa isi piarda increderea in sine si sa fie impovarat de rusine, sentiment de vina si alte emotii care il limiteaza.
Asadar, o relatie care subliniaza tot ce e mai bun din tine favorizeaza dezvoltarea unei imagini pozitive cu privire la propria persoana, pe cand o relatie toxica poate „strica” o personalitate puternica, diminuand treptat increderea in sine a individului.
4. Nu aveti acelasi tip de memorie
Memoria depinde de stare, ceea ce inseamna ca inregistrezi informatii in baza unui filtru care se schimba in functie de emotii si stres. Memoria este formata si in baza unor experiente anterioare. Evenimentele din copilarie modeleaza modul in care percepem si ne amintim evenimente.
Multi parteneri incearca sa ajunga la un numitor comun cu privire la ce s-a spus sau ce s-a petrecut intr-un moment tensionat. Este inutil. De cele mai multe ori, nu ajuta cu nimic. Cel mai important este sa gasiti o cale de impacare, sa aveti grija unul de celalalt si sa treceti peste momentele de cumpana.
E dificil sa fii de acord cu anumite aspecte, fiindca perceptia asupra aceluiasi eveniment este diferita, intrucat creierul o inregistreaza diferit. Cercetarile arata ca nu te poti baza pe memorie atunci cand esti afectat de stres, asa ca data viitoare nu mai incercati sa ajungeti la un numitor comun, ci doar aveti grija sa nu va raniti reciproc sentimentele si amintiti-va ca memoria este subiectiva!
5. Banii, sexul timpul, curatenia si copiii NU sunt adevaratele probleme
Consilierul de cuplu Stan Tatkin a constatat ca adevaratele probleme in cuplu au legatura cu siguranta, intelegerea, apropierea si intimitatea. Insa fiindca nu suntem obisnuiti sa vorbim despre acele nevoie de baza, folosim spalatul vaselor si programul pentru a incerca sa le rezolvam. Care este problema acestei abordari? Conversatiile superficiale nu sunt o solutie pentru nevoia adanca de a simti o legatura puternica. Adesea, cand partenerii se simt intelesi, cand simt ca exista o legatura solida si ca sunt iubiti, nu mai sunt deranjati de aspecte superficiale, de detalii precum curatenia, boacanele copiilor sau banii.
Asadar, data viitoare cand incepeti sa va certati din pricina curateniei, intrebati-va ce vreti, de fapt, sa ii spuneti partenerului de cuplu si ce aveti nevoie sa simtiti in momentul respectiv.
6. Crezi ca ai gresit cand ti-ai ales partenerul, insa te inseli
Exista si alegeri gresite, insa ai fi surprinsa sa afli cat de sofisticat este procesul de selectie al unui potential partener, proces care are loc in mare parte la nivel subconstient si este ghidat de instinct si factori biologici.
Semnale subtile si detalii familiare intra in ecuatie, insa de cele mai multe ori lipseste capacitatea de a depasi stadiul initial al unei relatii si partenerii au inceput sa creada ca au facut o alegere gresita.
E nevoie de un strop de exercitiu pentru a reusi sa treci de acest prag, cand partenerul tau pare a fi cel mai nepotrivit individ pe care l-ai fi putut alege. De regula, tocmai diferentele care ne atrag la inceput si ne scot din sarite pe parcurs sunt cele care ne ajuta sa devenim oameni mai buni, insa numai dupa o serie de schimbari dureroase.
Incearca sa distingi cand e vorba de incompatibilitate reala si cand trebuie pur si simplu sa inveti sa depasesti anumite praguri ale relatiei.
7. Certurile nu sunt semn ca relatia nu functioneaza...
... insa faptul ca nu reusiti sa va impacati rapid este o problema. Certurile sunt, spun specialistii, o modalitate extraordinara de intari relatia cu partenerul. Scot la iveala diferentele de opinie, frustrarile si ofera partenerilor sansa de a fi sinceri unul fata de celalalt.
Asadar, mai importanta decat cearta in sine este capacitatea de a rezolva tensiunile. Incercati sa va impacati, cereti-va scuze si incercati sa intelegeti punctul de vedere al partenerului.
8. Procesarea momentelor negative este combatuta prin crearea de experiente pozitive
In loc sa stai sa rumegi aspectele pe care nu le poti schimba, mai bine incerci sa te concentrezi asupra acelor lucruri care te fac fericita. De cele mai multe ori, chestiunile negative care nu-ti dau pace nu sunt atat de importante incat sa zabovesti asupra lor, iar daca iti distragi atentia cu activitati placute, reusesti sa iti dai seama daca exista, intr-adevar, o problema, sau daca era doar un moft.
9. Vorbesti prea mult
Unora le place sa vorbeasca, iar aceasta activitate este o modalitate prin care te poti simti mai apropiat de partenerul de cuplu.
Cu toate acestea, creierul prefera lucrurile simple. Acea zona a creierului responsabila cu senzatia de siguranta are dificultati in a procesa fraze lungi si complicate. Mai bine scurt si la obiect.
Cand vrei sa ii transmiti partenerului ce simti pentru el, alege cuvinte puternice, sugestive si spune-i ce doresti direct si concis.
Mentine contactul vizual in timp ce-i vorbesti pentru a obtine efectul scontat. De regula, partenerul se poate simti coplesit de un debit verbal exagerat. Mai bine ii spui „Am nevoie de tine.” sau „Esti foarte important pentru mine”, in loc sa-l bombardezi cu explicatii. Vorbeste-i putin si fii receptiva la reactiile partenerului. Comunicarea voastra se va imbunatati simtitor.
Citeste si:
Horoscop octombrie 2014 - Scantei in cuplu pentru Gemeni, Varsator si...
8 zodii care se potrivesc perfect cu parteneri din acelasi semn zodiacal
Cafeaua ideala pentru cupluri - Reteta perfecta pentru dimineti fierbinti