Expertul Nancy Harmon Jenkins explică o serie de teorii greşite despre uleiul de măsline care s-au împământenit de-a lungul timpului, inducându-le pe gospodine în eroare.
1. Orice alt tip de ulei de măsline, în afară de cel extra-virgin, este la fel de bun în ceea ce priveşte calitatea
Denumiri precum "pur", "virgin" sau "light" nu merită luate în considerare, spune Jenkins. Toate aceste tipuri au fost procesate intens şi rafinate, cărora le este adăugat un strop de ulei extra-virgin pentru culoare şi aromă. "Este un produs industrial, produs la standarde industriale. Dacă asta este tot ce îţi oferă un supermarket, alege un alt tip de ulei de pe raft", explică specialistul.
2. Cel mai bun ulei de măsline are menţiunile "de primă presă" şi "presat la rece" pe etichetă
De fapt, aceste formulări nu au nicio însemnătate. În urmă cu mult timp, când procesul de obţinere a uleiului de măsline era mult mai complicat, uleiul de primă presă era, într-adevăr de o calitate superioară, însă odată cu folosirea practicilor moderne, aceste menţiuni de pe etichetă sunt discutabile, întrucât nu se mai folosesc aceleaşi tehnici, conform explicaţiilor date de Jenkins.
3. Nu poţi găti la temperaturi înalte cu ulei de măsline
Experţii susţin că este un mit nefondat, întrucât este un ulei cu un conţinut polifenolic ridicat, ceea ce înseamnă că este un ulei ceva mai stabil decât altele. Uleiul de măsline rămâne stabil până la 210 grade Celsius, un prag cu mult peste temperatura ideală pentru prăjire.
4. Poţi păstra sticla de ulei de măsline oriunde
Deşi sticla în care îl depozitezi este închisă la culoare, dacă laşi uleiul de măsline într-o zonă luminată, unde temperatura poate creşte, de exemplu în bucătărie, acesta îşi pierde calităţile după câteva zile. Cel mai bine este să păstrezi uleiul de măsline în recipiente metalice sau sticle de culoare închisă şi să îl depozitezi într-o zonă răcoroasă şi întunecată. Dacă l-ai turnat deja într-o sticlă transparentă, o poţi înveli în folie de aluminiu pentru a beneficia mai mult timp de calităţile uleiului.
5. Poţi judeca uleiul de măsline după culoare
Uleiul de măsline de calitate poate prezenta nuanţe variate. Aşadar, acesta nu este un criteriu valid pentru determinarea calităţii produsului.
6. Un ulei de măsline bun nu trebuie neapărat să coste mult
Uleiul de măsline este separat de sucul obţinut prin zdrobirea
7. Data expirării este importantă
Da, este importantă, însă nu în sensul în care credeai. Data care indică cea mai recentă recoltă este cea care determină prospeţimea produsului. Termenul de valabilitate poate fi de până la 18 luni de la îmbuteliere, însă în cazul în care pe raft ai un ulei care avea deja mai mult de un an când a fost îmbuteliat, atunci poate fi vechi şi de trei ani în momentul în care îl achiziţionezi.
8. Uleiul de măsline este o sursă bună de acizi graşi Omega-3
Greşit. Deşi este sănătos, beneficiile uleiului de măsline nu se datorează conţinutului de acizi graşi, ci nivelului sporit de antioxidanţi. Pentru un aport sporit de Omega-3 poţi consuma carne de peşte.
TOT ce ştiai despre uleiul de măsline este GREŞIT
De la temperatura potrivită pentru gătit şi până la diferenţele dintre tipurile de ulei de măsline existente pe piaţă, există o serie de mituri pe care nu ar trebui să le mai crezi când vine vorba de folosirea uleiului de măsline în bucătărie.