Indiferent că se dorește ștergerea ridurilor, corectarea volumului buzelor, a conturului facial sau ambele rezultate, efectele benefice din punct de vedere estetic sunt imediate și foarte naturale, tenul prezentându-se vizibil întinerit. Procedura nu necesită o întrerupere a vieții de zi cu zi, iar efectul va dura timp de 3 până la 9 luni, perioadă care poate varia în funcție de vârstă, locul injectării, calitatea pielii și stilul de viață.
Acidul hialuronic, o componentă naturală prezentă în multe țesuturi umane, cu rol de bază în hidratare și rezistentă, este supus unui proces ireversibil de degradare prin care pielea își pierde tonusul, devine mai uscată și flască. Acest lucru este important pentru înțelegerea procesului de îmbătrânire, deoarece unul dintre semnele distinctive ale pielii tinere este un tonus crescut și o hidratare optimă. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră pierde umezeală naturală, își pierde fermitatea și maleabilitatea, fiind favorizată apariția ridurilor. Injectarea de substanțe pe bază de acid hialuronic, perfect tolerat de organism, și-a dovedit eficiența în ajutorul proceselor naturale care au loc atunci când structura pielii își pierde fermitatea și hidratarea.
Tratamentul cu acid hialuronic constă în injectarea unui gel la nivel subcutanat, pentru a reda volumul și hidratarea zonei afectate. Cel mai adesea, sunt avute în vedere șanțurile nazogeniene și labiomentoniene sau liniile fumătorului. Rezultatele obținute sunt imediat vizibile: pielea capătă un aspect tonic, catifelat, însă au un caracter temporar (de 3 până la 9 luni).
Procedura de augmentare cu acid hialuronic
Cu ajutorul unui ac fîn și a unei injecții acidul hialuronic este introdus în piele, cu scopul de a nivela ridurile de pe față, cel mai adesea ridurile din jurul buzelor (riduri nazolabiale), colțurile relaxate ale buzelor sau pentru ameliorarea unor cicatrici. Procedura de injectare este ușor dureroasă și se efectuează sub anestezie locală, fără a obliga pacienta să își întrerupă activitățile sociale și profesionale.
După injectarea cu acid hialuronic, medicul poate masa zona pentru a asigura o bună distribuție a acestuia.
Fiind o procedură cu caracter temporar, riscurile sunt minime. Uneori sunt posibile vânătăi trecătoare sau edeme în zona injectată, acestea dispărând în câteva zile.
Ca și acidul hialuronic natural, odată introdus în piele, fillerul injectabil se va diminua treptat, acesta fiind absorbit de către organism. În cele mai multe cazuri, efectul durează între 3-9 luni, iar pentru a menține rezultatele inițiale sunt necesare tratamente de întreținere, efectuate, în general, de aproximativ două ori pe an.
Condiții necesare procedurii
Se recomandă evitarea medicamentelor anti-inflamatorii cu câteva zile înainte de intervenție, pentru a preveni sângerările și apariția vânătăilor. Pentru a evita vânătăile, pacienta nu trebuie să se afle în perioada menstruației la momentul efectuării intervenției.
Procedura trebuie efectuată de medici specializați și calificați în efectuarea de proceduri cosmetice, care au cunoștințe temeinice de anatomie, fiziologie și care înțeleg dinamica și liniiile estetice pentru a evita rezultate artificiale sau chiar neatrăgătoare și chiar complicații locale precum ulcerații și cicatrici permanente.
Recuperarea post-intervenție
Injectarea repetată a acidului hialuronic duce la o remanentă de mai lungă durată. Efectele secundare, precum roșeață, eventualele dureri sau vânătăi vor dispărea în maximum câteva zile de la intervenție.
Cum procedura nu presupune incizii și nici bandaje, nu există restricții asupra activitătilor zilnice odată ce tratamentul este încheiat. Acesta este unul dintre motivele pentru care multe persoane optează pentru injectarea de acid hialuronic în locul chirurgiei plastice.
Material relizat cu sprijinul Dr. Oltjon Cobani, medic specialist în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă şi colaborator al Clinicii Hebra Dermatologie.