1. Berea este mentionata chiar in texte de referinta ale omenirii, existand chiar legende conform carora fabricarea berii reprezinta un pas important in evolutia omenirii.
Cea mai veche scriere a Sumerului, “Epopeea lui Ghilgames”, il prezinta pe Enkidu, o aratare salbatica, ospatandu-se cu bucate alese si sorbind din lichidul amarui: ”Manca pana se satura, bea lapte si cupe de bere…”, el intrand astfel in lumea oamenilor. Mai mult, faimoasa “luna de miere” isi are radacinile in obiceiul sumerienilor de a da tinerilor casatoriti bere indulcita cu miere cat sa le ajunga ... o luna.
2. Una dintre cele mai vechi si mai populare bauturi produsa din ingrediente naturale, berea a reusit sa atraga de-a lungul timpului multi adepti. Deveniti fini cunoscatori, acestia voiau sa se si asigure ca berea pe care o beau este de cea mai buna calitate. Astfel, Regina Elisabeta, in timp ce calatorea prin tara, trimitea curieri pentru a degusta berea locala. Daca aceasta nu se ridica la standardele necesare, o rezerva era trimisa imediat de la Londra catre regina.
Mai mult, ridicand la rang de meserie atentia pentru calitatea berii, tatal lui William Shakespeare a fost chiar degustator de bere sau “conner”. Acesta testa berea turnand o parte din bere pe o banca, dupa care se aseza comod pentru a termina restul. Daca in bere era zahar, sau daca aceasta nu era pura, pantalonii din piele pe care ii purta se lipeau de banca dupa jumatate de ora.
3. Productia de masa a berii pe teritoriul Tarilor Romane dateaza de la inceputul secolului 19 cand Johann de Gotha a inaugurat, in 1809, la marginea Bucurestilor, o fabrica de bere. Incepand cu a doua jumatate a secolului 19, aparitia catorva fabrici de bere se traduce prin inaugurarea a numeroase berarii.
Foarte repede beraria devine o “institutie” in tara noastra, un punct de intalnire important al ziaristilor, politicienilor sau oamenilor de teatru. Asa s-a creat si un limbaj specific, cum este de exemplu denumirea masurilor de vanzare a berii. Astfel, “Halba”, masura comuna pana atunci in vanzarea berii isi trage numele din nemtescul “haber liter” adica “jumatate de litru”.
Oriunde ar fi insa consumata, la berarie sau acasa, specialistii va recomanda un consum responsabil de bere.
4. Berea este una dintre cele mai vechi si mai populare bauturi produsa din ingrediente naturale si care datorita gustului placut si efectului racoritor a ajuns sa faca parte din dieta zilnica a multora dintre noi.
Spumoasa, rece, blonda sau bruna, berea este o bautura care a depasit demult orice granite prin darul ei de a aduce prietenii impreuna.
Servirea si degustarea berii reprezinta o arta complexa cu o traditie impresionanta ce s-a cladit de-a lungul timpului prin talentul maestrilor berari.
Servirea berii incepe cu descoperirea temperaturii optime de savurare, care trebuie sa fie undeva intre 6 si 13 grade Celsius. Aceasta temperatura difera, in functie de tipul de bere, cele mai slab alcoolizate pot fi consumate mai reci, avand cu 2 - 3 grade mai putin fata de temperatura medie, iar cele mai puternic alcoolizate la o temperatura de 8 - 13 grade Celsius.
5. Spuma unei beri de calitate trebuie sa fie: alba, densa, cu inaltimea de 30-40 mm, persistenta timp de minim 3 minute, insotita de perlaj constant. Dupa disparitie, lasa pe pahar o urma alba, dantelata. Dimensiunea spumei depinde si de modul in care berea este turnata in pahar.
Daca o spuma initial inalta dispare rapid, acest lucru se poate datora faptului ca berea a fost servita prea calda sau ca paharul nu a fost bine spalat si are depozite invizibile de grasime sau detergenti.
Nu toate tipurile de bere au acelasi fel de spuma : spuma cremoasa si densa apare la berile care au mult hamei, sunt produse numai din malt, cum sunt berile Pilsner si la cele tip Irish - bere neagra, tare, fabricata din orz prajit.
6. Culoarea berii ne poate oferi informatii asupra maltului folosit. Berea facuta exclusiv din malt pilsner, are o culoare galbena, in diverse nuante. Tipurile de bere care contin malt caramelizat sau prajit, au culori de la brun, brun-roscat si rosu, pana la negru opac.
Majoritatea tipurilor de bere sunt filtrate pentru a avea o limpezime de cristal. Exista insa si sortimente de bere care nu sunt filtrate si care sunt usor tulburi din cauza drojdiilor inca prezente la momentul consumului.
Berea poate fi consumata si din halba, doza metalica sau din sticla. Este foarte important ca paharul sa fie foarte curat si sa nu contina urme de grasime, detergent sau agenti de limpezire.
Articol oferit de Asociatia Berarii Romaniei
Participa la concurs si poti castiga un bax de bere rece si in tricoul cool! Afla aici mai multe detalii.