De-a lungul timpului, dacă dieta ta este precară, poți ajunge la anemie, ceea ce înseamnă că duci lipsă de celule sănătoase de sânge, care să transporte oxigenul către țesuturi, de aceea și ești palidă și obosită, rămânând adesea fără aer. Fii atentă la următoarele semne, dacă vrei să nu ai probleme de sănătate mai grave:
1. Ești extrem de obosită
Oboseala e care o simți nu este pentru că ai fi făcut ceva solicitant, dar ai observat cum nu mai ai energie pentru activități pe care altă dată le făceai dintr-o clipită sau că începi să te duci din ce în ce mai devreme la culcare.
2. Rămâi fără aer
Obișnuiești să faci sport în mod regulat, dar acum realizezi că rămâi mai repede fără aer. Acest lucru se întâmplă pentru că fierul este responsabil de transportul oxigenului și tu ai de fapt nevoie de mai mult fier, mai ales dacă în general te știi sănătoasă. Dacă în mod normal faci jogging 30 de minute fără să obosești și dintr-o dată, după 10 minute rămâi fără aer, simți o durere în piept și cum picioarele nu mai colaborează, acesta poate fi un semn al deficienței de fier.
3. Ești amețită
Dacă te ridici de pe scaun sau din pat și amețești sau te ia durerea de cap, atunci verifică cum stai cu fierul.
4. Ai mâinile și picioarele reci
Desigur, poate fi din cauza temperaturii de afară sau din casă și a apei reci cu care te-ai spălat, dar dacă observi această schimbare fără vreun motiv evident, atunci consultă-te cu un doctor.
5. Arăți din ce în ce mai rău
Unii oameni observă casarea unghiilor sau uscarea pielii, iar foarte multe persoane cu deficiență de fier devin mai palide, așa că urmărește acești indicatori, pentru a știi dacă ai motiv de îngrijorare.
6. Experimentezi sindromul picioarelor neliniștite
Dacă ai parte de unele dintre simptomele de mai sus și picioarele au început să ți se zbată mai ales când stai întinsă, menționează-i aceste lucruri medicului tău de familie, deoarece sindromul picioarelor neliniștite este unul dintre cele mai comune semne ale carenței de fier.
Cum să tratezi deficiența de fier
În cele mai multe cazuri, poți trata această problemă prin îmbunătățirea dietei, pentru că organismul tău metabolizează mai bine alimentele decât suplimentele. Dacă experimentezi unele dintre simptomele prezentate în acest articol, dar îți îmbunătățești dieta, după câteva zile ar trebui să te simți deja mai bine, așa că mănâncă mai multă carne roșie, carne de porc, de pui, boabe de fasole neagră, fasole, pere, legume cu frunze de un verde închis, nuci și semințe crude, fără sare.
Trebuie să ții cont totuși de faptul că fierul din fructe și legume se absoarbe mai greu decât cel din produse de origine animalieră și pe lângă fier e bine să ai și o sursă consistentă de vitamina C, care îmbunătățește absorbția acestuia. De exemplu, dacă mănânci spanac și kale pentru a beneficia de mai mult fier, adaugă și câteva căpșuni sau mandarine, guava, ardei grași roșii, kiwi, broccoli, varză și varză de Bruxelles. Încearcă însă, pe cât posibilul, să eviți suplimentele alimentare, pentru că acestea pot provoca constipație.
Tot ce trebuie să știi despre deficiența de fier
Când ai deficiență de fier, înseamnă că organismul își extrage prea puțin fier din alimentație, iar rolul principal al acestuia este că transportă oxigen, de aceea deficiența și este o problemă destul de serioasă.