Cu toate acestea, unele dintre următoarele afirmații te vor șoca.
- Poți închiria o casă pe gratis, iar la sfârșit proprietarul se așteaptă doar să-i înapoiezi toate cheile.
- Ideea intimității este diferită, iar unul dintre cele mai importante lucruri de făcut într-o relație este cumpărarea mobilei de apartament.
- Toată lumea preferă să fie independentă și fiecare trebuie să-și plătească propria consumație, indiferent de context.
- Norvegienii sunt timizi și nu le plac discuțiile de complezență. Pentru ei este perfect normal să ocupe 2 scaune în autobuz, să-și pună căștile în urechi și să se uite pe geam, de aceea nu trebuie niciodată să stai pe scaun lângă un norvegian, dacă nu vrei să te considere o persoană dubioasă.
- În Norvegia se pune mare preț pe spațiul privat, de aceea norvegienii pot părea reci uneori, iar în semn de simpatie este mai mult decât suficientă o bătaie pe umăr.
- Înainte de a călători în Norvegia, mai bine te asiguri că ești perfect sănătoasă, inclusiv din punct de vedere stomatologic, deoarece acolo sunt foarte scumpe serviciile medicale și singurul lucru pe care-l poți lua de la farmacie fără a avea o rețetă sunt antiinflamatoarele, deoarece 90% dintre persoane consideră că poți trata orice cu excerciții fizice, ulei de pește și ibuprofen.
- Dacă te doare ceva, nu te poți duce imediat la doctor, mai întâi trebuie să-ți faci o programare la specialist, apoi să aștepți 2-3 săptămâni, iar ambulanța este chemată doar în cazuri cu adevărat serioase.
- Dacă trebuie să te duci într-un alt cartier să lucrezi sau să faci cumpărături, va trebui să plătești taxa de drum, care e relativ ieftină, dar se adună dacă ai de făcut mai multe drumuri.
- În Oslo există multe mașini electrice și eco-friendly.
- Ziua de muncă se desfășoară între orele 8-13 sau 9-16:30, dar nu durează mai mult de 7.5 ore pe zi sau 37.5 ore pe săptămână și concediul anual este de 5 săptămâni.
- Este mai bine să zâmbești când pui o poză în CV, pentru că acest lucru îl face pe angajator să te placă mai mult și îți sporești astfel șansele de angajare.
- Indiferent când pleci în concediu sau câte zile stai, acestea îți sunt plătite în iunie, în restul lunilor primești salariul normal.
- Orice meserie ce presupune lucrul cu mâinile este foarte apreciată și toate obiectele hand-made sunt scumpe.
- Norvegienii își fac din fiecare loc al lor unul primitor, iar în weekenduri adoră să meargă la munte și să se cazeze în cabane fără electricitate sau apă.
- Salariul mediu este de 4000 euro pe lună, unde chelnerii câștigă în jur de 2000, instalatorii 3500 și contabilii 5600, dar mâncarea este foarte scumpă și cumpărăturile pentru o săptămână într-o familie cu 3 persoane pot costa 180 euro sau mai mult.
- Norvegienii nu se tocmesc la prețuri când cumpără ceva mare și important, precum o casă sau o mașină, dar aleg adesea să meargă la alt magazin pentru o diferență de doar câțiva euro.
- Pe fiecare sticlă reciclabilă scrie câți bani valorează dacă o duci înapoi și o bagi în aparatele de sortare ce citesc și separă materialele în funcție de codul de bare de pe etichete. De la aceste aparate primești un bon de reducere, pe care-l poți folosi pe post de plată a cumpărăturilor sau a cărui valoare o poți dona unor organizații caritabile.
- Norvegienii își consultă horoscopul înainte de a face un copil și încearcă să-l aducă pe lume înainte de 1 septembrie, ca să îi asigure acestuia un loc la o grădiniță bună.
- Concediul de maternitate este de 9 până la 12 luni, după care copiii sunt înscriși la grădiniță, dar în primele săptămâni experții le predau părinților cum să-și ia la revedere de la cei mici, pentru ca despărțirea să fie cât mai puțin stresantă.
- Copiii primesc supă la grădiniță doar 1 dată pe săptămână.
- Copiii se joacă afară pe orice tip de vreme.
- Femeile preferă să nu mai alăpteze după ce copilul face un an de zile și fast-food-ul devine locul perfect de procurare a hrănii pentru cei mici.
- Norvegienii au o tradiție pe care restul lumii o consideră neobișnuită: aceștia își lasă copiii să doarmă în cărucior, afară din casă, chiar dacă vremea este una friguroasă, pentru ca cei mici să se obișnuiască cu frigul și să capete rezistență la virusuri.
- În mod normal, copiii se culcă înainte de ora 19:00 și mănâncă înainte de ora 17:00.