Eu am lucrat cu un maestru bucatar, care, la fix 10:30 in fiecare dimineata (chiar inainte de a-si incepe munca) se oprea din orice activitate, chiar daca era neterminata si traversa strada pentru cel de-al doilea expresso al zilei.
Alegerea unui stil
Fiecare italian are propriul mod de a-si bea cafeaua.
Macchiato: expresso cu putin lapte
Caffe corto: expresso scurt
Caffe lungo: expresso lung
Cappucino: expresso cu spuma de lapte deasupra
Exista si caffe Americano, ati ghicit...un expresso mai slab.
Cu zahar, indulcitor, sau amara, in functie de preferintele fiecaruia.
Alegerea unui mod personal de a bea cafeaua este un element esential pentru integrarea in cultura italiana. Oamenii isi vor aminti de tine in functie de modul in care iti bei tu cafeaua.
Cum se face
Exista cateva reguli de urmat daca vrei sa-ti bei cafeaua fara a parea un turist care nu cunoaste lectia.
1. Intotdeauna, saluta cu ciao sau bongiorno (sau buona sera, daca este dupa 2 dupa-amiaza), cand intri intr-o cafenea. Intotdeauna spune ciao si grazie, in aceasta ordine, tuturor angajatilor, cand iesi din ea.
2. Stai in picioare la bar si bea cafeaua cat de repede posibil, chiar daca asta inseamna sa iti arzi limba sau gatul. Este nepoliticos sa sorbi. Majoritatea ghidurilor turistice sugereaza sa stai in picioare la baruri pentru a evita platirea mesei, desi nu costa prea mult (un euro sau doi...de obicei mai putin decat ar costa bacsisul). Dar, daca vrei sa bei in stil italian, stai in picioare la bar si bea cafeaua dintr-o singura inghititura.
3. Daca, printr-o intamplare fericita, termini cafeaua inaintea celor care te insotesc, plateste tu nota pentru toata lumea. Chiar daca ceilalti vor insista sa-ti dea banii inapoi, e de efect sa-i convingi ca oricum era randul tau sa platesti cafeaua si ca iti face oricum placere.
4. Niciodata sa nu ceri cappuccino dupa ora 11:00 si clar niciodata dupa cina. Cappuccino are lapte si prin urmare este considerat o bautura pentru micul dejun. Este o ciudatenie sa vrei un fel de mic dejun dupa cina. Daca chiar nu poti fara lapte, cere un macchiato cu o picatura de lapte.
5. Nu plati niciodata mai mult de 80 de centi pentru un espresso. Daca costa mai mult, mergi in alt bar, exista unul la fiecare pas, asa ca vei gasi unul sigur. Si daca nu, schimba orasul. Cafeaua cea mai buna este ieftina, tare si preparata dupa reteta proprie.
Vrei sa bei cafea italiana excelenta in urmatoarea calatorie? Iata o selectie a hotelurilor din Italia recomandate pentru micul-dejun:
• Hotel del Giannicolo, Roma
• Hotel Plebiscito Due, Napoli
• Hotel Roma, Venezia Mestre
• Hotel California, Positano
• Hotel La Bussola, Amalfi