Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Totul despre dispozitivele intrauterine - Cum te ajută steriletul să previi o sarcină nedorită

De în Familie 15 mar 2016

Dacă în această perioadă vrei să vezi care sunt opţiunile tale în ceea ce priveşte contracepţia, una dintre metodele pe care ai putea să le iei în considerare este dispozitivul intrauterin. Feminis.ro a stat de vorbă cu Dr. Silviu Iştoc, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, care ne-a explicat care sunt cele mai mari mituri în care cred româncele când este vorba de dispozitivele intrauterine, care sunt cele mai frecvente efecte adverse, dar şi avantajele unui dispozitiv intrauterin, numit şi sterilet.

Dispozitivele intrauterine sau steriletele nu sunt destinate oricui, dar modelele din zilele noastre sunt considerate atât eficiente, cât şi sigure pentru majoritatea femeilor. În plus, această metodă contraceptivă este una de durată, având efecte pe termen lung.

L-am întrebat pe Dr. Silviu Iştoc, medic specialist Obstetrică-Ginecologie la un spital din Capitală, care sunt informaţiile pe care ar trebui să le ştie o femeie înainte de a alege această metodă contraceptivă numită şi sterilet.

Ce sunt dispozitivele intrauterine?

"Dispozitivul intrauterin reprezintă una dintre cele mai sigure metode moderne de protecţie împotriva sarcinii nedorite. Acesta este un obiect mic care se găseşte sub diferite forme sau mărimi, din plastic şi/sau metal care se introduce în cavitatea uterină. Dispozitivul intrauterin va rămâne în uter pentru o perioadă lungă de timp, iar după intoducerea lui, probabilitatea sarcinii se reduce până la câteva zecimi de procente.", a explicat Dr. Silviu Iştoc, specialist în Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă, pentru feminis.ro.

Dispozitiv intrauterin (prescurtat DIU) este un aparat contraceptiv plasat în uter. Realizat sub forma literei "T", şi un pic mai mare decât o monedă, un sterilet sau dispozitiv intrauterin se fixează în interiorul uterului tău. Acest dispozitiv previne sarcina, iar după cum ne-a explicat Dr. Silviu Iştoc: "Steriletul este introdus în uter, unde limitează atât contactul spermei cu ovulul, cât şi implantarea acestuia dacă este fecundat. Având un grad constant de inflamaţie uşoară ovulul fecundat nu se poate implanta."

Dacă aveai îndoieli în ceea ce priveşte eficienţa acestei metode contraceptive, ei bine, specialiştii spun că un sterilet este mai eficient decât "legarea" trompelor.

dispozitive intrauterine

"Un dispozitiv intrauterin este eficient dacă este utilizat corect. Femeile care optează pentru un dispozitiv intrauterin vor trebui să meargă la controale ginecologice mai dese pentru monitorizare. Studiile arată că aceste dispozitive intrauterine sunt mai eficace decât ligatura trompelor uterine, cu o rată de insucces de 1-2% la 5 ani.", a ţinut să precizeze medicul ginecolog Silviu Iştoc.

De câte feluri sunt dispozitivele intrauterine

În principiu, există două tipuri de dispozitive intrauterine: cu eliberare de ioni de cupru şi cu eliberare de substanţă hormonală.

Steriletele din prima categorie sunt fără hormoni, şi constau în eliberarea unor ioni de cupru. Cuprul declanşează sistemul tău imunitar, pentru a preveni sarcina nedorită. Acesta poate determina ca menstruaţiile tale să fie însoţite de sângerări mai abundente, în special la început. Dar acest tip de sterilet durează mai mult decât dispozitivele intrauterine cu eliberare de hormoni.

Steriletele din a doua categorie sunt acelea care eliberează mici cantităţi de hormoni în corpul femeii. Este vorba de acelaşi hormon folosit în multe contraceptive orale (pastile). Aceste tipuri de dispozitive intrauterine au tendinţa de a face ciclul menstrual mai puţin abundent (mai uşor de suportat) şi ar putea fi o opţiune bună dacă femeia se confruntă cu menstruaţii ce sunt însoţite de sângerări abundente.

Care este diferenţa dintre dispozitivele cu cupru şi cele hormonale? "Dispozitivele cu eliberare de ioni de cupru ajută la inhibarea capacităţii spermatozoizilor de a traversa cavitatea uterină, iar cele cu eliberare de substanţă hormonală îngroaşă mucusul cervical. Steriletul cu eliberare de hormoni poate rămâne în uter timp de până la 5 ani, iar cel cu eliberare de ioni de cupru până la 10 ani, fiecare dintre acestea fiind perioada de eficienţă garantată. Steriletul poate fi extras oricând în această perioadă, dacă femeia doreşte să renunţe la protecţia anticoncepţională.", ne-a mărturisit specialistul în Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă.

dispozitive intrauterine

Dacă te întrebi în ce cazuri este utilă folosirea unui dispozitiv intrauterin, medicul ginecolog Silviu Iştoc spune că el recomandă utilizarea unui dispozitiv intrauterin în cazul cuplurilor monogame, care nu îşi doresc copii pe o perioadă îndelungată. De asemenea, fiind foarte eficient şi practic, dispozitivul intrauterin nu influenţează actul sexual, aşa că nu ai de ce să îţi faci griji în privinţa aceasta.

Însă înainte de a apela la această metodă, medicul specialist spune că femeile ar trebui să analizeze corect toate opţiunile contraceptive pentru a face alegerea corectă a unei astfel de metode.

Cele mai mari mituri despre dispozitivele intrauterine

L-am rugat pe medicul ginecolog să ne spună câteva dintre miturile pe care încă le mai cred româncele când este vorba de utilizarea steriletelor sau dispozitivelor intrauterine. "Majoritatea femeilor cred că nu este bine să utilizeze un sterilet după naştere. Această idee preconcepută provine din prescripţia anumitor firme care produc sterilete, deoarece există mărci care sunt dedicate exclusiv femeilor care au avut deja copii, însă există şi sterilete pentru femeile fără naşteri la activ.

De asemenea, româncele consideră că un dispozitiv de acest gen poate preveni o boală cu transmitere sexuală. Acesta reprezintă un adevărat mit, pentru că indiferent de tipul dispozitivului intrauterin ales, acesta este eficace numai împotriva sarcinilor nedorite, dar nu poate face nimic pentru a preveni transmiterea virusului HIV sau altor boli sexuale.

Un mit cunoscut referitor la dispozitivele intrauterine se referă la faptul că provoacă infertilitate. Aceste dispozitive, fiind mecanice, acţionează doar local şi nu pot determina infertilitate. Prin urmare, aceste mituri sunt pe cale să dispară, studiile fiind încă o dovadă că aceste dispozitive intrauterine sunt sigure şi eficiente pentru femeile de toate vârstele.", a subliniat Silviu Iştoc, medic specialist în Obstetrică-Ginecologie.

sterilet menstruatie

Ce efecte secundare neplăcute au dispozitivele intrauterine?

Pentru a evita pe cât posibil aceste efecte secundare neplăcute, pacienta trebuie să se prezinte la un control ginecologic atât înainte, cât şi după prima menstruaţie care a avut loc după introducerea dispozitivului intrauterin ales, ne atrage atenţia Dr. Silviu Iştoc.

"Cele mai frecvente efecte adverse ale dispozitivelor intrauterine sunt sângerările uterine anormale şi crampele. În ceea ce priveşte strict dispozitivele intrauterine cu eliberare de hormoni, efectele secundare neplăcute se referă la acnee, creştere în greutate, libido scăzut sau depresie.", spune medicul ginecolog.

Chiar şi aşa nu există restricţii, iar în privinţa vârstei de la care femeia poate folosi un sterilet, medicul a declarat că "Această metodă contraceptivă este accesibilă femeilor indiferent de vârstă, chiar dacă au o sarcină la activ sau nu".

În plus, un  astfel de dispozitiv are preţuri care variază, în funcţie de materialul din care este fabricat, şi este accesibil femeilor. În medie, un astfel de dispozitiv costă aproximativ de 20-300 lei (în funcţie de calitate), iar steriletele hormonale au preţuri cuprinse între 400-600 lei.

Multe românce nu au auzit de sterilet

Conform unui studiu, mai mult de 75% dintre românce nu au auzit de sterilet sau de alt dispozitiv intrauterin, spune Dr. Siviu Iştoc. Însă medicii ginecologi speră ca această cifră să scadă de-a lungul timpului, iar femeile să se informeze mai mult şi să apeleze la această metodă contraceptivă sigură, mai ales dacă medicul le recomandă acest lucru.

sarcina sterilet

Ce avantaje are un sterilet

Un dispozitiv intrauterin, spre deosebire de alte metode contraceptive, este delicat, nu poate fi simţit sau văzut, este comod şi nu afectează actul sexual, fertilitatea reapare imediat după scoaterea acestuia, se poate introduce imediat după o naştere sau un avort şi este eficient în proporţie de aproximativ de 99%, ne-a enumerat medicul ginecolog doar câteva dintre avantajele steriletului.

Când NU se recomandă folosirea unui sterilet?

Dr. Silviu Iştoc spune că el nu recomandă folosirea unui sterilet de către o pacientă dacă aceasta a suferit de infecţii pelvine, sângerare masivă sau crampe severe în timpul menstruaţiei, sângerare vaginală inexplicabilă, sau a avut parte de un examen de citologie vaginală recent, anormal, sau a avut parte de o sarcină ectopică (o sarcină extrauterină).

"Pe cititoarele dumneavoastră le-aş sfătui să se informeze în legătură cu toate tipurile de dispozitive intrauterine, să discute deschis cu medicul lor şi în final să aleagă cea mai potrivită şi mai confortabilă metodă pentru ele", a spus în încheiere medicul ginecolog.

Dr. Silviu Iştoc este medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetala şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă şi oferă consultaţii şi la Clinica Provita.

Galerie foto
Tag-uri: , , , , , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Familie
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 noi