De ce dureaza atat pana se manifesta? Pentru ca intoleranta alimentara are loc, de fapt, in intestinul subtire, ceea ce explica intarzierea aparitiei simptomelor. Astfel, in cazul unui copil mic poate fi chiar derutant, avand in vedere ca el mai poate servi inca doua, trei mese pana ce intoleranta declansata de un aliment mancat de dimineata, de exemplu, sa inceapa sa-si arate coltii. Si atunci, ce ar fi de facut?
In primul rand va trebui sa-l duci bebelusul la doctor, unde sub directa indrumare a acestuia, vei fi sfatuita sa-i scoti din alimentatie grupul de alimente "suspecte" si sa i le reintroduci apoi unul cate unul. Pare usor, dar nu e chiar asa.
De aceea, te sfatuim sa nu te apuci sa faci chestia asta singura acasa, fara acordul si stricta supraveghere a unui specialist, fie el pediatru sau nutritionist. Dar asta nu inseamna desigur ca tu nu poti ajuta. Dimpotriva!
Cu siguranta vei fi rugata de catre medic sa tii un jurnal alimentar pentru bebelusul tau, un jurnal in care vei nota toate alimentele care observi ca ii provoaca neplaceri, ceea ce nu va fi putin lucru.
Apoi, dupa identificarea alimentului problema, tot tu vei fi, desigur, cea care-l va feri o viata intreaga de el si cea care il vei invata pe micut cum sa se protejeze singur de efectele nedorite ale intolerantei alimentare.