Kim Larson, dietetician și speaker motivațional înregistrat la Academy of Nutrition & Dietetics, declară că: „Sunt atât de multe schimbări fizice odată cu schimbarea prefixului, dar mulți oameni sunt încă de părere că cel mai important moment este menopauza, însă lucrurile sunt mult mai complexe decât atât.”
Cele mai importante trei schimbări în organism sunt următoarele:
1. Diminuarea masei musculare
Începând cu vârsta de 30 de ani, se pierd între 3-5 procente de masă musculară într-un deceniu. Mușchii întreținuți ard mai multe calorii, deci cu cât mai puțini ai cu atât mai puține calorii consumi.
2. Încetinește metabolismul
Pentru că pierzi masă musculară, metabolismul tău încetinește, adică pe măsură ce înaintezi în vârstă ai nevoie de mai puține calorii, iar excesul de calorii acumulate se vede în grăsimea depusă. În plus, dacă ai ținut diete cu efect de yo-yo și ai fost predispusă la îngrășare, ți-ai încetinit singură metabolismul de-a lungul anilor.
3. Schimbări hormonale
În cazul femeilor, schimbările hormonale de la menopauză contribuie la îngrășare, deoarece pe măsură de organismul pierde estrogen, se acumulează mai multă grăsime, în special abdominală. În mod clar, compoziția celulară este diferită la femei față de bărbați, dar la bărbați, testosteronul descrește odată cu trecerea anilor, ceea ce face mai evidentă creșterea în greutate.
Procesul de îmbătrânire și creștere în greutate este unul foarte complex, așa că ai grijă de tine la orice vârstă, ca să nu existe complicații.
De ce slăbești mai greu la 30 de ani
Această perioadă este minunată, este aceea în care îți dorești să fii în formă mereu și să te concentrezi pe un stil de viață sănătos. Dar dacă la 20 de ani puteai să mănânci câtă pizza voiai și să bei vin până te săturai, acum îți este mai greu să faci aceste lucruri dacă vrei să-ți menții silueta. Slăbirea devine mai dificilă pentru că metabolismul este mai lent și te adaptezi cu întârziere. De asemenea, pui preț pe carieră și nu mai dormi cum și cât trebuie, dar trebuie să te preocupi și de familie și de tine însăți, așa că dacă ai deja un copil nu mai aștepta să-ți recapeți ca prin minune silueta dinainte de sarcină și dacă vrei să rămâi însărcinată nu mânca pentru doi.
Ce se întâmplă la 40 de ani
La 40 de ani începi să-ți pui semne de întrebare, deoarece este momentul să intri într-un stil de viață sănătos și să rămâi acolo. Dacă ți-au crescut deja copiii îți este și mai ușor să devii sedentară, din cauza faptului că te ajunge oboseala și cedezi mai des tentației de a rămâne în casă sau de a lenevi în pat. Dar înainte să faci orice, gândește-te clar dacă vrei să intri supraponderală la menopauză, deoarece apoi nu vei știi ce să mai faci. Mănâncă sănătos și menține-ți o viață de familie activă.
Viața la 50 de ani
Vârsta de 50 de ani este șocantă pentru mulți oameni. Cei care nu au avut niciodată probleme de greutate întâmpină acum probleme în menținerea kilogramelor pe care le au. Chiar dacă ai atins un echilibru în viața de carieră și cea personală, organismul tău se află pe alt traseu și devine super eficient în depozitarea grăsimii. Acest lucru nu înseamnă totuși că trebuie să te dai bătută ci trebuie doar să îți ajustezi gândirea și dieta. Recomandările sunt să crești un pic activitatea fizică și să reduci numărul de calorii ingerate.
Ce poți face
Nu există nici o pastilă minune care să te slăbească peste noapte sau să împiedice acumularea de grăsime, dar trebuie să înveți și să aplici principiile de bază, adică să mănânci sănătos și să faci sport, la orice vârstă. Pentru a menține metabolismul la un nivel de activitate ridicat, poți face câteva lucruri care să te ajute și anume:
1. Antrenamente de tonifiere
Este cel mai bun mod prin care îți poți menține masa musculară și echilibrul corporal. Nu numai femeile ar trebui s-o facă ci toată lumea, deci găsește acel tip de program sportiv care să-ți placă și să te facă să te simți din ce în ce mai bine.
2. Proteine
Odată cu trecerea anilor, proteinele devin și mai importante, pentru că ele fac posibilă creșterea masei musculare și te ajută să nu-ți mai fie foame. Este recomandat să consumi 1-1.5 g de proteine per kilogram de corp, pe toată durata zilei, ca să ajungi să consumi la micul dejun până în 20-25 de grame.
3. Calorii
Trebuie neapărat să scazi numărul de calorii și chiar dacă, în general, ești o persoană activă sau mănânci deja sănătos, e bine să te gândești la câte calorii ai de fapt nevoie.
TOTUL despre slăbire în funcție de vârstă
Să slăbești ți se va părea mereu dificil, dar ține cont de faptul că odată cu înaintarea în vârstă devine mai dificil. Este mai greu, dar nu imposibil.