Cum sa-l faci sa doarma mai mult
Metoda pe care o vei aplica pentru contracararea acestui neajuns depinde in primul rand de identificarea cauzei care a dus la scurtarea somnului bebelusului tau. Daca se trezeste odihnit, dar inainte ca tu sa fii pregatita ca el sa se trezeasca, atunci nu prea ai ce sa-i faci. Dar, daca se trezeste prea repede din alte motive, aplica urmatorii pasi pentru a il ajuta sa doarma mai mult.
6 greseli majore in privinta somnului copiilor
Descopera greselile care pot strica somnul micutilor, dar si ce-i de facut in fiecare caz.
Tainele somnului, 0-3 luni
Nou-nascutii dorm mult, in jur de 14-18 ore pe zi in primele saptamani de viata, si timp de 12-14 ore cand au o luna de viata. Dar majoritatea bebelusilor nu stau adormiti mai mult de 4 ore consecutive in primele saptamani de viata.
Tainele somnului, 3-6 luni
La 3 luni bebelusii dorm cam 12-14 ore, incluzand si somnul de noapte si perioadele scurte de somn din timpul zilei. In mod obisnuit, pana la 3 luni de viata, micutii au inceput sa dezvolte un orar regulat al reprizelor de somn si au renuntat la masa de peste noapte.
Tainele somnului, 6-9 luni
La aceasta varsta copiii dorm de la 11 ore jumatate, la 15 ore in timpul noptii. De asemenea, intre 6 si 9 luni bebelusii isi stabilizeaza si cele doua reprize de somn din timpul zilei - cea de dimineata si cea de dupa-amiaza. Nu te ingrijora daca bebelusul tau inca doarme de trei ori in timpul zilei. Cu cat doarme mai mult, cu atat mai usor va accepta "orarul tip" de acum inainte.
Tainele somnului, 9-12 luni
La 9 luni bebelusii dorm in medie 11-14 ore pe noapte si au doua reprize de somn in timpul zilei, fiecare de cate doua ore. Daca micutul tau nu are inca un orar al somnului, aplica-ne sfaturile. Cel mai important obiectiv va fi, desigur, somnul de noapte neintrerupt.
E bine sa doarma pe burtica?
Probabil ca de multe ori ti-ai culcat chiar tu bebelusul pe burtica, dar, conform ultimelor cercetari din domeniu, sfatul pediatrilor pare sa fie acelasi: nou-nascutii nu trebuie culcati pe burta, deoarece asezati astfel sunt mult mai predispusi la aparitia sindromului mortii subite decat sunt in cazul in care sunt asezati pe spate.
Lipsa somnului produce obezitate infantila
Se pare ca micutii care nu dorm pe saturate sunt cei mai predispusi la aparitia obezitatii cativa ani mai tarziu. In plus, somnicul de pranz nu poate drege lipsa unui somn lung si odihnitor in timpul noptii, in vederea prevenirii aparitiei obezitatii.