Buna Vestire este şi Ziua Cucului, asta pentru că, în popor, se spune că este prima zi din an în care cucul cântă, anunţând instalarea primăverii. Tradiţia spune că, dacă auzi cucul cântând înainte de a apuca să mănânci, e semn rău. De asemenea, se zice că putem afla câţi ani mai avem de trăit numărând dăţile în care cucul îşi cântă numele. Pentru a le merge bine, oamenii se trezesc cu noaptea în cap, se îmbracă cu straiele bune, îşi pun bani în buzunare şi mănâncă pe săturate. Astfel, cântecul cucului îi va întâmpina voioşi, deci le va merge bine tot anul.
Dacă vrei să afli câţi ani mai ai de aşteptat până te măriţi, întreabă cucul. Dacă acesta tace, te măriţi anul acesta. Dacă cucul începe însă să îşi cânte numele, trebuie să numeri fiecare cântat al acestuia întrucât este echivalent cu anii care trebuie să treacă până te măriţi.
Oamenii de la sat obişnuiesc să pună de Buna Vestire pâine şi sare pe pragul uşii de la intrarea în casă, pentru a hrăni îngerii. De asemenea, în această zi se face un foc mare în curte pentru a încălzi îngerii.
Cel ce se trezeşte primul în dimineaţa de Blagoviştenie, trebuie să pună tămâie pe jar şi să ocolească apoi casa de trei ori, răspândind fumul de la tămâie în toată bătătura, neuitând de grajduri şi de pomi. Un alt obicei popular este stropirea pomilor cu ţuică, însă după ce erau ameninţati ritualic cu toporul. Astfel, ţăranii se asigură că vor avea pomi roditori în vara ce urmează.
În ziua de Buna Vestire se mănâncă peşte dacă vrei să te simţi tot anul ca peştele în apă. Totodată, în această zi pescarii nu au voie să pescuiască astăzi pentru că se spune că mor toţi peştii din apa cu pricina.