În popor, se crede că Rusaliile sunt spiritele celor care nu mai sunt în această lume și care, după ce au venit pe pământ în Joia mare, refuză să mai plece înapoi. Pentru a îmbuna spiritele rele, oamenii își împodobesc casele cu ramuri de tei, sfințite la slujba din biserică. Tot în aceast scop, oamenii obișnuiesc să facă pomeni pentru sufletele celor morți.
Potrivit legendelor populare, spiritele rele care nici de Rusalii nu se întorceau în lumea cealaltă, se transformau în Iele, ființe fantastice care au puterea de a lua mințile oamenilor slabi de înger.
Pentru a nu se întâlni cu Ielele, oamenii nu lucrează pământurile de Rusalii, ci merg la biserică și stau acasă, alături de familie, sărbătorind. Se spune că cine lucrează va fi luat de Iele și dus pe alte tărâmuri.
Tot de frica Ielelor oamenii se abțin și nu se ceartă, dar nici nu ocărăsc în zilele de Rusalii pentru că altfel vor fi aspru pedepsiți.
Pentru a fi feriți de bolile aduse de rusalii, țăranii din Oltenia dansează Jocul Călușarilor, joc considerat a fi tămăduitor.
În Ardeal, bărbații trebuie să ude nevestele cu apă pentru ca acestea să fie frumoase și sănătoase tot anul.
În popor se spune că rănile făcute de Rusalii vor lăsa cicatrici ce nu vor trece niciodată, lăsând urme pe piele.
Pentru a nu se întâlni cu spiritele rele, oamenii nu au voie să se scalde în aceste zile.
Plantele vindecătoare culese în ziua de Rusalii sunt tămăduitoare până în ziua de Sânziene (24 iunie).
Tradiția spune că dacă vremea este bună de Rusalii, urmează o vară rodnică și cu vreme bună.
sursa foto: www.aerotravel.ro