Femeile nemaritate trebuie sa îsi puna frunze de navalnic (n.r. specie de feriga) în sân, să ţină candela aprinsă toată ziua şi să spele icoana Maicii Domnului cu apă de busuioc. Bărbatul care apare în prag dupa savârşirea acestui ritual, le va deveni soţ.
Barbaţii, pe de altă parte, trebuie să renunţe la pălărie, pe care o pun în cui până vara viitoare. Aceasta trebuie înlocuită cu un fes, pe care barbaţii nu au voie sa îl dea jos decât sub acoperişul casei lor.
Plantele medicinale culese vor avea puteri tămăduitoare dacă sunt puse, în ziua Adormirii Maicii Domnului, sub icoana Fecioarei Maria.
În dimineaţa zilei de Sfânta Maria, femeile merg la biserică cu panere pline cu fructe, pe care le împart după slujbă sărmanilor şi copiilor. Apoi, acestea merg la cimitir pentru a tămâia mormintele celor dragi.
Uşa casei trebuie deschisă înainte ca soarele să răsară pentru ca Fecioara Maria să poate intra, oferind celor din casă noroc. Cei ce au culturi de viţă de vie tocmesc paznici pentru a le apăra recoltele în noaptea de 15 august întrucât păsările dau iama în struguri.
Necazurile se vor ţine lanţ pentru bărbaţii care se scaldă în ape curgătoare în ziua Adormirii Maicii Domnului. De asemenea, horele sunt interzise în această zi.
Gospodarii pot începe, după Sfânta Maria Mare, să semene recoltele întrucât, până la Sfânta Maria Mică de pe 8 august, este cea mai prielnică perioadă.