Noaptea de Sfântul Andrei este cunoscută şi ca Noaptea Strigoilor, întrucât spiritele rele coboară pe pământ pentru a face rău oamenilor, animalelor din gospodărie dar şi recoltelor. Aşadar, ţăranii au fel şi fel de obiceiuri al căror rol e de a ţine spiritele rele la distanţă. Printre acestea se află şi obiceiul de a pune usturoi la geam şi la uşi, dar şi în grajurile animalelor pentru a ţine spiritele rele departe de gospodărie. Oamenii îşi fac cruci cu usturoi în frunte, în sân sau la încheietuile corpului, dar şi mănâncă preparate pe bază de usturoi.
În unele zone ale ţării se întorc cu gura în jos toate vasele şi cănile cu gura în jos pentru a ţine la distanţă spiritele rele.
Femeile nemăritate vor vedea chipul celui ce le va cere în căsătorie în anul ce urmează. Acestea trebuie să pregătească o turtă subţire, foarte sărată, pe care să o mănânce seara, înainte de culcare, în ajunul Sfântului Andrei. Potrivit tradiţiei, fecioarele îşi vor visa ursitul, care va veni să le aducă noapte în vis, pentru a le potoli setea. De asemenea, se spune că şi tinerele fete care îşi pun o crenguţă de busuioc sfiinţit sub pernă în această noapte, îşi vor visa partenerul.
Un alt obicei de Sfântul Andrei care se practică şi în zilele noastre este semănatul grâului într-un vas mic. Acest ritual are rolul de a prevesti cât de roditor va fi anul ce urmează.
Ţăranii nu împrumutau nimic în ziua de 30 noiembrie pentru că se spune că ţi se fură sporul casei ori grânele de pe câmp îţi vor fi furate în anul ce va veni.
Dacă cerul este senin de Sfântul Andrei, ne aşteaptă o iarnă blândă, iar dacă este înnorat iarna ce vine va fi lungă şi grea.
Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Andrei: Întoarce cu gura în jos TOATE...
Pe 30 noiembrie îl vom sărbători, ca în fiecare an, pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României - Iată ce tradiţii şi superstiţii există în popor cu privire la această zi sfântă!