Se spune că cine nu se veseleşte de Sfântul Ion va fi trist tot anul. Aşadar, pe 7 ianuarie toată lumea mănâncă, bea şi petrece, în special femeile. Tradiţia cere ca femeile să se adune în această zi şi să organizeze un soi de petrecere numită în popor "Iordănitul femeilor". Toate femeile din sat trebuie să se adune, să mănânce şi să bea, apoi să danseze şi să chiuie. În zorii zilei, acestea ies pe stradă şi ameninţă bărbaţii că îi aruncă în râu. Pentru a scăpa, aceştia trebuie să le ofere o carafă de vin.
Fiind considerat ocrotitorul copiilor abia născuţi, Sfântul Ioan trebuie cinstit pe 7 ianuarie. În unele zone ale ţării, în această zi moaşa satului organizează o masă la care va invita toate femeile pe care le-a ajutat să aducă prunci pe lume. Moaşa pregăteşte un colac din care oferă o bucată fiecărei femei. Forma şi dimensiunile acestei bucăţi este atent analizată pentru că se spune că poate prevesti o nouă naştere.
Dacă vrei să fii ferită de boli în anul ce abia a început, stropeşte-te cu agheasmă nouă imediat ce te trezeşti din somn, înainte chiar şi de a mânca.
În Transilvania şi Bucovina, sărbătoriţii zilei sunt stropiţi cu apă rece, iar apoi trebuie să îi cinstească pe cei cei i-au "botezat".
sursa foto: www.romanialapas.ro