Evident, nu poti sa te trezesti intr-o zi si sa donezi absolut tot ce ai si sa ajungi sa locuiesti intr-o pestera. Insa poti sa reduci considerabil numarul lucrurilor inutile care iti ocupa timp si necesita sa depui efort pentru a le intretine, timp si energie pe care le-ai putea investi in cautarea fericirii.
Descopera-ti adevarata identitate
Inceteaza sa te mai identifici cu lucrurile pe care le detii. Ajungi sa fii atasata de companiile de unde iti procuri diverse obiecte, intrucat petreci luni de zile economisind si tot pe atat incercand sa descoperi care brand te reprezinta. Ulterior, ajungi sa faci parte din tabara celor care detin un anumit tip de telefon, o anumita marca de masina si un anume brand de haine. Devine o parte semnificativa a identitatii tale si incluzand factori externi (ce cred ceilalti despre tine, cati bani produci, ce masina ai, cu cine te intalnesti) in definitia identitatii tale nu faci decat sa iti scazi nivelul de incredere in sine.
Scapa de teama de a pierde
De fiecare data cand achizitionezi ceva, teama de a nu strica sau pierde acel lucru este mai mare decat placerea de a-l avea, iar asta e valabil pentru absolut orice plan al vietii tale. Adesea ramanem in relatii nu pentru placerea de a avea o legatura cu persoana respectiva, ci de teama ca vom ramane fara ea. Pastram o pereche de pantaloni nu pentru ca ne plac extrem de mult, ci de teama ca poate, candva (de regula niciodata), vom avea nevoie de ei si nu vom avea cu ce sa ne imbracam. Tinem sa castigam o competitie sau sa iesim invingatori dintr-o cearta nu pentru ca ne dorim enorm victoria, ci de teama a ceea ce vor crede ceilalti despre noi.
Scapa de blestemul bunurilor inutile, intrucat studiile arata ca experientele au mai multe sanse sa te faca fericita decat bunurile si ca este mult mai indicat sa investesti energia in relatiile cu cei din jur si cu tine insati decat in intretinerea lucrurilor pe care le detii.
Scapand de lucrurile pe care le detii iti imbunatatesti calitatea vietii. Nu crezi? Iata doar cateva motive pentru care e bine sa traiesti astfel:
1. Ai mai mult timp pe care sa il investesti in experiente inedite si in relatia cu ceilalti. Iti faci o multime de cunostinte si amintiri, care valoreaza mai mult decat obiectele pe care, asa cum se spune, “nu le iei cu tine pe lumea de dincolo”.
2. Iti redefinesti identitatea si te concentrezi mai mult de spirit si pe comportamentul propriu.
3. Scapi de stresul ca “iar mi s-a stricat masina”, “iarasi s-a urcat pisica pe dulap si a lasat urme vizibile” sau ca “cel mic a desenat din nou pe mobila”.
4. Economisesti!
De ce te poti descotorosi chiar azi?
Incepe cu debaraua, podul casei sau garajul. Acolo vei gasi cu siguranta o gramada de lucruri inutile. Poti continua cu cartile. Fa o fapta buna si doneaza-le pe cele pe care le-ai citit deja. Televizorul este si el in plus, avand in vedere ca poti vedea aproape orice post iti doresti pe calculator. Scapa de hainele pe care nu le mai porti si pastreaza-ti doar strictul necesar plus cateva tinute pentru evenimente speciale. Vei vedea ca vei fi mai fericita avand o garderoba bine pusa la punct. Te vei bucura de mai mult spatiu si vei economisi timp fiindca nu vei mai sta in fiecare dimineata sa te uiti nedumerita in sifonier si sa te intrebi "cu ce ma imbrac astazi?".
Ce spui, incerci?