Elena Miron, Home Designer kika Romania, ne invata cum sa traim practic si cu stil. Din randurile de mai jos vei afla ce insemna sa traiesti cu stil, cat de mult iti este influentat stilul vietii de decorul interior al casei tale.
Marsala, culoarea anului 2015 pentru casa ta
De asemenea, vei gasi cateva sugestii despre cum poti sa iti transformi un spatiu mic intr-un spatiu functional, care sunt obiectele de decor care nu au voie sa iti lipseasca din casa, cum iti poti schimba stilul casei in cativa pasi simpli si vei primi cateva recomandari in materie de stil si practicabilitate.
Ce inseamna sa traiesti cu stil?
Se spune ca stilul inseamna sa arati cine esti fara sa fie nevoie sa spui nimic... astfel, stilul ne defineste ca persoana, vorbeste despre noi, fie ca suntem firi romantice, nonconformiste, ne plac calatoriile si adoram sa adunam din fiecare colt al lumii cate o amintire... Inseamna sa traim cu eleganta si rafinament, sa decoram cu bun gust, sa imbinam frumos piese care ne reprezinta si se armonizeaza una cu alta.
In stilul care ne reprezinta trebuie sa ne simtim autentici, plini de inspiratie. Spatiul in care traim, pe care noi l-am amenajat, trebuie sa fie optimist, sa emane caldura si mai ales sa fie comod.
Frumusetea unei locuinte sta in naturaletea cu care aceasta isi intampina oaspetii, in bucuria pe care o punem in fiecare detaliu. Calitatea mobilierului cu care ne inconjuram este de asemenea foarte importanta, la fel si autenticitatea fiecarei decoratiuni, accesorii care ne infrumuseteaza viata. Asta inseamna sa traiesti cu stil!
Cat de mult iti este influentat stilul de viata de decorul interior al casei tale?
Intr-o proportie covarsitoare, amenajam locuinta tinand cont de pasiuni, de hobby-uri. De aceea, inainte de a lua orice decizie cu privire la amenajarea casei, trebuie sa luam in calcul lucrurile care ne plac, sa ne definim bine stilul nostru de viata. De exemplu, daca suntem persoane foarte ocupate, care petrec putine ore acasa, atunci ni se potriveste perfect stilul minimalist. In schimb, daca suntem firi nonconformiste, inovatoare, cum sunt de exemplu artistii, cel mai potrivit stil este cel industrial. Persoanele visatoare, care iubesc sa stea in natura, prefera materialele naturale si aleg de obicei stilul rustic sau vintage, cu mobilier din lemn.
10 semne ca ar trebui sa devii designer de interior
Sigur, fiecare dintre noi suntem personalitati complicate si ne regasim, poate, in mai multe stiluri. Stilul eclectic presupune combinarea de elemente din stiluri si perioade diferite, intr-un singur proiect. Piesele insa trebuie sa formeze un tot unitar, trebuie sa aiba un element unificator, o culoare, o textura, un anumit tip de ornamente.
Daca nu ne adaptam decorul din casa modului nostru de viata, atunci nu o sa ne regasim cu adevarat in locuinta noastra, o sa simtim ca nu ne reprezinta si nu o sa ne simtim confortabil.
Cateva idei practice pentru depozitare. Cum sa transformi un spatiu mic intr-un spatiu functional?
Chiar si un apartament de dimensiuni mici poate fi amenajat intr-un mod primitor si rafinat, atfel incat sa para mai spatios.
Prima regula este sa nu-l aglomeram cu diferite accesorii sau cu mobilier. Ca sa fie cat mai primitoare, locuinta trebuie sa fie aerisita. Sunt cateva mici trucuri care ne pot transforma casa intr-una functionala. Spre exemplu, in living putem avea piese de mobilier care pot fi mutate usor, cum este masuta de cafea pe rotile, o masa extensibila pentru luat masa sau pentru petreceri, o canapea extensibila eventual cu loc de depozitare.
8 idei de design care iti transforma total casa
Este important sa fim cat mai creativi, amenajand un spatiu de depozitare a cartilor, a amintirilor, care sa se intinda pe un perete intreg, din tavan pana in podea, in sistem de rafturi deschise.
In ceea ce priveste dormitorul, confortul este primul aspect de care trebuie sa tinem cont atunci cand il amenajam. Patul trebuie asezat langa perete si nu in mijlocul camerei, pentru a castiga spatiu si este indicat sa alegem unul cu spatiu de depozitare in partea de jos, pentru perne, pilota etc. In cazul unui dormitor pentru copii, putem apela si la paturi supraetajate.
Clasicele noptiere pot fi inlocuite cu etajere de-o parte si de alta a patului. Astfel, avand pardoseala neacoperita, avem impresia ca dormitorul este mai mare, mai aerisit.
Citeste si:
Cum scapi de mirosul de tigara din casa
Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand renovezi baia
Ce obiecte de decor nu trebuie sa lipseasca niciodata dintr-o casa?
Nu trebuie sa lipseasca obiectele care dau o anumita poezie spatiului, cum sunt de exemplu pernele decorative, obiectele de iluminat cum sunt veiozele, lampadarele, care dau intimitate si spatialitate incaperii. Fiecare dintre aceste piese trebuie evidentiata prin culori pentru un centru de interes. Astfel, putem opta pentru nuante mai puternice ale abajurului veiozei sau lampadarului.
Perdelele sau jaluzelele au de asemenea farmecul lor si pe langa faptul ca ne asigura intimitatea, filtreaza frumos lumina. Le putem schimba in functie de anotimp sau de anumite ocazii in care dorim sa transmitem ceva, cum este de exemplu Valentine’s Day, cand ne dorim, mai mult ca oricand, ca fiecare piesa sa exprime romantism.
Numerologie feng-shui: Cum iti afecteaza cifra casei relatia de cuplu
Primavara putem alege materialele mai fluide, mai usoare, culorile pastelate, in timp ce toamna sau iarna ne putem orienta catre materiale mai speciale, cum sunt jaluzelele din bambus. Orice am alege, trebuie sa lasam lumina sa intre in locuinta noastra.
Tablourile definesc un spatiu si ii dau accente de culoare, astfel incat nu trebuie sa lipseasca, iar vazele sau ghivecele cu flori infrumuseteaza orice colt al locuintei.
Care sunt recomandarile dumnevoastra in materie de stil si practicabilitate?
Este important sa ne definim stilul, astfel incat sa ne simtim bine in propria locuinta. Chiar daca este romantic, shabby chic sau modern acesta trebuie sa cuprinda mobilier cat mai practic pentru a avea totodata libertate de miscare. Cele mai multe persoane isi doresc un spatiu functional, in care fiecare piesa de mobilier sa se completeze cu cealalta.
Imaginea trebuie sa fie unitara, sa lege in mod discret si armonios toate incaperile. Livingul si diningul trebuie sa se contureze ca un loc perfect pentru petrecerea timpului in familie. In cazul bucatariei, mai importanta decat latura estetica, este cea functionala. In acest caz, sunt foarte importante dulapurile cu sertare, cu multe spatii de depozitare.
Cum poti schimba stilul casei tale in cativa pasi simpli? Cateva sugestii.
Stilul unei locuinte poate fi schimbat in cativa pasi si putem incepe cu redecorarea peretilor. In cazul celui industrial, se poarta culorile inchise, peretii nefinisati. In ceea ce priveste stilul rustic, ne putem orienta catre nuantele din natura.
De asemenea, putem pune accent pe decoratiuni, pe accesoriile inedite. Stilul industrial, cu linii clare, interactiuni dinamice, destul de abrupt, poate fi “imblanzit” cu mobilier vintage, astfel incat rezulta ceea ce se numeste industrial chic. Intalnim, de multe ori, elemente care sunt comune mai multor stiluri si pe care le putem folosi cu succes in decorarea locuintei noastre.
Trucuri de curatat de ultima ora: Idei pentru o casa sclipitoare
Daca suntem adeptii stilului pop art, atunci trebuie sa aducem in locuinta noastra piese de mobilier viu colorate (canapea, fotolii), tablouri specifice anilor 1950 – iata cativa pasi simpli.
O locuinta in stil romantic poate fi personalizata cu numeroase accesorii precum veioze, suporturi pentru lumanari, cutii pentru bijuterii. Este de ajuns sa folosim in amenajare nuante delicate de crem, roz si tonuri neutre.
Citeste si:
Cum scapi de mirosul de tigara din casa