Argumentele biologice si neurologice:
Sustin ca exista in creier o zona care este responsabila pentru comportamentul sexual, zona care este mai mare la barbati decat la femei. S-a observat ca la femei este de aproximativ aceleasi dimensiuni (mai reduse), la fel ca si in cazul transexualilor de sex masculin. Dimensiunea zonei respective nu a fost influentata de hormonii sexuali la maturitate si a fost independenta de orientarea sexuala. Proportia dintre hormonii masculini si feminini intervine definitoriu in dezvoltarea si diferentierea creierului in perioada intrauterina, mai exact in primul trimestru cand se defineste sexul copilului. Se intampla ca uneori sexul fatului sa fie masculin iar creierul sa se dezvolte feminin in zona responsabila de comportamentul sexual, determinand astfel orientarea sexuala si comportamenul de mai tarziu. Studile facute asupra persoanelor decedate limiteaza totusi generalizarea.
Operatia de schimbare de sex
Propriu-zis, aceasta nu se face oricum, ci in urma unui diagnostic si a unei pregatiri prealabile din punct de vedere hormonal, printr-o terapie de substituire ce poate dura mai multi ani. Standardele de diagnosticare sunt riguroase si demersul se combina obligatoriu cu psihoterapia pentru a obtine acordul pentru operatia de schimbare de sex. Tratamentul hormonal de substituire se face prin administrarea de testosteron pentru femeile ce doresc sa devina barbati si de estrogen pentru barbatii care doresc sa devina femei. Acesti hormoni sunt responsabili pentru imprimarea caracterelor masculine si feminine.
Tratamentul hormonal
Testosteronul la femei conduce la accentuarea pilozitatii, ingrosarea vocii, marirea clitorisului iar la barbati, administrarea hormonului estrogen, provoaca cresterea sanilor, reducerea pilozitatii, subtierea vocii. Operatia de schimbare de sex, implica si riscuri, unele comune oricarei interventii chirurgicale cum ar fi afectarea nervilor.
Nu exista evidente concludente ca operatia de schimbare de sex imbunatateste viata si imaginea de sine a transexualilor, cei mai multi dintre ei prezinta in continuare tulburari severe legate de propria persoana, existand si cazuri de suicid dupa operatie. Conform unei reviste medicale americane, in care sunt publicate peste 100 de studii post-operatorii asupra transexualilor, nu s-au inregistrat date semnificative din punct de vedere stiintific prin care sa se sustina ideea ca shimbarea de sex este eficienta din punct de vedere clinic. Conform cercetarilor internationale, 18% dintre persoane, regreta ca au facut operatia. Oricum este si extrem de costisitoare.
Terminologie
Sexul: Desemnarea sexului este intotdeauna stabilita de sexul anatomic.
Identitatea de gen: descrie daca o persoana se simte barbat sau femeie.
Rolul de gen: descrie modul in care o persoana se exprima public, se raporteaza la ceilalti din punct de vedere al rolului social (felul in care se imbraca, limbajul corpului, comportamentul, etc).
Tulburarea de identitate de gen: persoana prezinta o incongruenta severa intre sexul anatomic si identitatea de gen precum si un disconfort marcant si persistent in ceea ce priveste sexul anatomic, de obicei inca din copilarie. Baietii spre exemplu afirma ca s-au simtit dezgustati de propria erectie. Ei /ele au un sentiment de inadecvare si dorinta de a fi acceptat (a) si a trai ca o persoana care apartine sexului opus. De obicei, au dorinta de a se supune unor tratamente hormonale sau interventii chirurgicale pentru a fi in congruenta cu identitatea lor de gen.