Ar fi foarte usor sa ne bagam capul in nisip si sa asteptam sa treaca totul, dar asta nu e posibil. Chiar daca tu nu esti in pericol de a fi concediat si compania la care lucrezi este una dintre putinele care nu au fost atat de afectate de criza, atitudinea cea mai buna este aceea prin care te preocupi de viitorul slujbei tale si de supravietuirea companiei la care lucrezi (supravietuirea slujbei tale este in legatura directa cu supravietuirea companiei).
Cum poti deveni una din persoanele "fara de care nu se poate", o persoana de incredere si de baza pentru compania ta? Specialistul in resurse umane al companiei Gemisa, Mihaela Costea, ne explica, dandu-ne si un exemplu personal:
"Nimic nou fata de ce am spus si pana acum (n.r. in articolele precedente) – atat timp cat ne facem treaba cu daruire si atitudine pro-activa, nu se poate sa nu castigam increderea celor din jur. De asemenea, corectitudinea si sinceritatea ar trebui sa ne fie calauze atat in viata personala, cat si in cea profesionala. Iar daca am gresit trebuie sa recunoastem deschis si sincer, sa ne asumam greseala si repercusiunile si s-o reparam pe cat posibil. De asemenea, sa ne invatam lectia si sa avem grija cum ne vom comporta din acel moment mai departe. Sunt momente in viata cand, cu sau fara voie, ranim persoane care, ne dam seama ulterior, ne-ar fi putut deveni dragi si cu care am fi putut avea o relatie foarte frumoasa. Parerile de rau, o data ce am realizat greseala si raul pe care le-am produs sunt tardive si prea putin pot repara ce-am stricat. De aceea corectitudinea si sinceritatea trebuie sa fie linii conducatoare ale intregii noastre vieti. Cu siguranta in felul acesta ne vom castiga increderea celor din jur."
Vizibilitatea in fata sefilor - punctul cheie al reusitei?
Special pentru sefi: vrem sau nu vrem sa acceptam, pana la urma depinde de seful nostru direct daca la o eventuala restructurare suntem pe lista neagra sau nu. Cum ne putem purta astfel incat sa ii dovedim ca avem potential de "angajat-model"? Mihaela Costea ne sfatuieste in privinta celei mai bune abordari.
Atitudinea pozitiva, atat fata de situatia prin care vrand-nevrand trecem cu totii, cat si fata de munca noastra si fata de cei alaturi de care muncim ar trebui sa fie la loc de cinste.
Mihaela Costea: "Ne place locul nostru de munca? Pai atunci sa o si aratam. Prin atitudinea profesionala si optimista fata de colegi, fata de superior, fata de activitatile pe care trebuie sa le desfasuram, prin actiuni. Daca e sa se cearna, ce credeti ca va ramane in sita, graul, sau neghina?"
Fii cu ochii in patru!
E foarte important ca in aceasta perioada -dar si in general- sa eviti barfele "nevinovate" care ii privesc pe mai marii companiei sau pe colegii tai. Evita pe cat poti sa iti petreci pauza de pranz la o barfa mica, vorbind despre ceilalti. Cel mai bun sfat: vorbeste-ti sefii, colegii sau subalternii cu prietenii, iubitul sau familia ta! In acest fel te si descarci si ai si spatele asigurat (in sensul ca nu se va afla)!
In plus, e bine sa nu traiesti cu iluzia ca seful tau nu stie cat de mult petreci tu pe site-urile de mondenitati sau pe messenger. E clar ca stie perfect ce se intampla si situatia ar putea deveni grava daca de fiecare data cand se apropie de biroul tau te surprinde intr-o discutie pe messenger cu iubitul sau prietena cea mai buna.
Incearca sa iti pastrezi conversatiile telefonice sau pe messenger despre vacanta in strainatate a prietenilor tai pentru momentele de pauza (da, cele din timpul programului, pentru ca randamentul creste daca ai si pauze) sau pentru timpul tau liber.
Educa-te singur(a)!
S-au dus vremurile trainingurilor de mii de euro si ale team buildingurilor in locatii exotice. Cel putin pentru moment. Dar, pentru a supravietui, ai nevoie de o noua versiune a ta: o versiune care "stie mai multe" si "poate mai multe". Planul e simplu: incearca sa iti folosesti la maxim toate resursele (fie cele de timp, fie cele de networking) pentru a reusi sa citesti o carte despre domeniul in care lucrezi, pentru a citi ce scriu pe blogurile lor specialisti straini sau romani sau pentru a urma un curs care te poate ajuta.
Vizibil in ochii tuturor!
Informeaza-ti superiorii periodic despre lucrurile pe care le faci; si despre obiectivele indeplinite, dar si despre stadiul proiectelor tale si, mai ales, despre reusite. Trimite cate un mail si nu uita sa o faci, pentru ca nimeni altcineva nu iti va "lauda" reusitele!
Este evident ca un angajat foarte lucid, care pretuieste banii companiei (daca reuseste sa faca si economii, e cu atat mai bine), care nu se teme sa stea peste program (in ciuda faptului ca nu mai viseaza la o marire salariala), si care se mentine vizibil si optimist va reusi sa se transforme in cel/cea "fara de care nu se poate".