Dragele mele, a venit vara in sfarsit si suntem toate bucuroase , dar in acelas timp trebuie sa ne bucuram de beneficiile pe care ni le ofera soarele fara a uita de problemele pe care le poate provoca tenului nostru.
Tenul constituie locul propice pentru cele mai variate probleme - pete, infectii si inflamatii cauzate de factori externi sau interni. Cele mai frecvente probleme ale tenului sunt: pistruii, acneea, porii dilatati, punctele negre, negii si cearcanele. O cunoastere atenta a fiecarei probleme in parte va poate fi de folos in gasirea unui tratament optim pentru a impiedica aceste probleme si a avea un ten sanatos.
Ca si ciupercile dupa ploaie, o data cu primele raze de soare mai puternice, apar pistruii si petele. Desi pentru unii sint dragalasi, haiosi sau chiar sexy, pistruii sint deopotriva apreciati sau din contra indezirabili. Desi unora le sta bine, pentru cele mai multe femei pistruii reprezinta o problema de frumusete.Se localizeaza pe pometii obrazului, frunte, nas, mai rar pe gat, umeri, antebrate, dosul mainilor. Pielea are propriul ei mecanism de protectie impotriva razelor solare. In momentul expunerii solare, pigmentul actioneaza ca un scut protector pentru straturile interne ale pielii. In urma expunerii repetate la soare, pielea are tendinta de a se bronza. Daca o piele este deschisa la culoare, acumularea pigmentului se face in straturile inferioare ale pielii si se distruge treptat pe masura ce ajunge in straturile superioare. Prin urmare, acest tip de piele este predispus la aparitia pistruilor, acestia constand in acumularea pigmentilor in zonele mai putin sau deloc pigmentate.
Tratamentul lor imbraca un caracter cosmetic pe baza de plante, cu aplicatii externe, dar completat cu consumarea de cruditati constand din legume si fructe proaspete bogate in vitaminele C si PP.
Sfaturi
Evita expunerea excesiva la soare;
Foloseste o crema cu factor de protectie 10 sau chiar mai mare, ori de cate ori te expui la soare;
Consulta un dermatolog;
Persoanele care considera pistruii inestetici pot alege intre decolorarea si inlaturarea lor prin inghetare (crioterapie) sau terapie cu laser. Doar in cazuri de exceptie, pistruii pot prezenta modificari care sa conduca la probleme serioase, cum ar fi cancerul.
Adauga in dieta zilnica multe fructe si legume;
Bea multa apa si sucuri naturale din fructe. Un pahar cu apa calduta in care se stoarce zeama unei lamai, ajuta la curatarea organismului de toxine si eliminarea acestora.
Tratamente
Cea mai simpla metoda si cea mai eficienta in lupta contra pistruilor si a petelor ar fi evitarea totala a soarelui, lucru de altfel imposibil.
Nici cremele speciale de tip filtru nu au o prea mare eficienta. Oricum ar fi, pistruii apar, iar pentru a-i indeparta exista citeva remedii naturale bazate pe plante medicinale, legume, fructe si argila.
Aplicati pe ten, dimineata si seara, suc de papadie din tulpinile florilor sau combinati cu lotionari, de doua ori pe zi, cu decoct din patru linguri flori de papadie la o cana apa clocotita.
Seara, inainte de culcare, puteti sa realizati masti cu iaurt, suc de lamiie, drojdie de bere in amestec cu apa oxigenata.
Frectiile energice cu ceapa zdrobita in otet de mere, tratament efectuat de doua ori pe zi. Este recomandata folosirea unei creme hidratante dupa acest tratament.
Masajul tenului cu miscari circulare, dimineata si seara, cu ajutorul unui amestec de forma: o lingurita suc de lamiie, o lingurita glicerina si o lingurita apa oxigenata da prospetime fetei si indeparteaza pistruii si petele. Dupa acest tratament se recomanda folosirea unei creme hidratante.
Tratamente cu castraveti
- suc obtinut din trei-patru castraveti; se intinde pe fata de trei ori pe zi ;
- felii subtiri de castravete sau castrevete dat pe razatoare mica; se aplica pe fata in locurile unde exista pistrui si pete. Le diminueaza intensitatea.
- preparati un macerat din rondele de castraveti proaspeti in lapte dulce. Timpul de macerare este de 24 de ore. Cu acest macerat se pot face lotionari ale fetei si miinilor de doua ori pe zi.
Un alt macerat este cel obtinut din hrean si otet. Se folosesc 200 g radacina de hrean data pe razatoarea mica si un litru de otet de mere. Timpul de macerare este de 8-15 zile. Acest macerat se pastreaza in sticlute inchise la culoare si se fac tamponari ale tenului si miinilor. In urma tratamentul este recomandata folosirea unei creme hidratante.
Tratament cu hrean
- macerat din un pahar de radacina rasa ; se introduce intr-o sticla de 500 ml si se adauga 250 ml otet; se lasa cinci-sase zile. in acest timp sticla se agita zilnic pentru uniformizarea concentratiei. Se strecoara si se ung locurile unde exista pistrui sau pete.
Tratament cu lamai
- lotionari cu suc de lamaie caruia i se adauga putina sare. Diminueaza intensitatea pistruilor si a petelor de pe fata.
Tratamente cu patrunjel
- masca cu frunze de patrunjel pisate intr-o piulita b) infuzie din trei lingurite de frunze uscate sau o legatura de frunze proaspete taiate marunt peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita ; se lasa acoperita 20-30 de minute ; se strecoara ; se spala fata cu apa de ploaie si sapun si apoi se aplica solutia obtinuta prin infuzie ;
- suc de frunze aplicat pe fata ; se lasa de seara pana dimineata, apoi se spala fata cu apa de ploaie calda sau apa distilata calduta;
- decoct din o mana de frunze la o jumatate litru de apa ; se fierb 15 minute ; se lasa sa se raceasca ; se strecoara ; se spala fata dimineata si seara timp de sapte zile ; toate cazurile mentionate au actiune buna pentru combaterea pistruilor sau a petelor de pe fata aparute in timpul graviditatii;
- decoct din 20 g de radacina si frunze tocate marunt la o jumatate de litru de apa ; se fierb 20 de minute ; se acopera pentru 30-40 de minute ; se strecoara ; se fac spalaturi pe fata sau se fac tamponari cu vata pentru combaterea petelor rosii.
Masca obtinuta din argila muiata in suc de lamiie este un tratament simplu si eficient. Aceasta masca curata tenul in profunzime si indeparteaza pistruii. Masca se indeparteaza cu ajutorul unui tampon cosmetic si apa rece.
Oricum, bucurati-va de vara, de soare si incarcati-va cu energia lui care va va face sa va simtiti mai frumoase si mai fericite.Nu uitati sa va hidratati, tenul, pielea in general va straluci daca nu veti uita acest amanunt.Si, cel mai important, chiar daca iubim soarele, nu faceti excese !