Toate traumele -atat cele dezvoltate din copilarie, cat si cele dobandite la maturitate- actioneaza tacut. Cred ca nu ne punem, de cele mai multe ori, problema libidoului nostru pana cand nu suntem pe cale sa ni-l pierdem sau micsoram. Am citit -ca si multe dintre voi, de altfel- cu extrem de mult interes "De ce raman femeile fara libido?", unul dintre ultimele posturi ale blogului Cristinei Marioglou.
Cristina Marioglou: "Dezamagire dupa dezamagire, amaraciune dupa amaraciune, toate astea se aduna si, la un moment dat, guess what: femeia nu mai are chef de sex.
Cel putin 90% dintre barbati se cred mari crai, experimentati si atotstiitori cand vine vorba de sex. Ei se inchipuie a fi tandri, atenti, delicati, stiu sa sarute, sa mangaie, sa…, cel putin minunat. Realitatea, o cunoastem. [...]
Lasa, mai bine dam vina pe stres, pe menstruatie, pe moartea matusii, pe criza economica, pe gripa copilului, pe neajunsurile din familie, pe orice altceva decat pe realitate. Adica, mai bine cade toata vina pe capul ei, al femeii! Numai ea poate sa fie de vina ca nu e in the mood. El nu. El nu are cum sa fie de vina. Doar e prompt, acolo, mai tot timpul. Ea e cea care face mofturi, gaseste tot felul de pretexte (absurde, fireste, pentru el), care se eschiveaza si se intoarce cu spatele la el."
De unde vin traumele?
Fiecare moment dificil are puterea de a ne influenta libidoul si de a face astfel incat dorintele noastre sa devina mai rare si mai putin puternice. In general, aceste perioade dificile sunt fie urmate, fie precedate de o perioada depresiva. Motivele acestor traume pot merge de la o despartire de persoana iubita, un divort sau chiar pierderea unui copil, unui parinte sau unui apropiat. Depresia, urmata de scaderea libidoului, poate aparea si in cazul in care ne pierdem slujba sau avem dificultati financiare.
Ce poti face in aceste cazuri? Din pacate, asa cum spunea si Cristina, femeile pot trai mult -chiar daca nu si fericit- fara sex, in timp ce barbatii nu pot face acest lucru. Multe femei aflate in aceasta situatie nu isi mai pun problema ca libidoul lor sa isi revina si nici nu fac nimic in acest sens. Este evident ca pentru a-si regasi dorintele sexuale femeile trebuie sa se implice intr-un demers terapeutic care sa aiba ca scop final nu un libido marit, ci o stare de spirit mai buna. Iar daca problemele sexuale ale femei in cauza persista, aceasta s-ar putea datora unei agresiuni sexuale, spun specialistii.
Agresiunea fizica sau sexuala sunt unele dintre cele mai puternice traume care pot influenta psihicul feminin. Victimele unor astfel de agresiuni au, in mare parte, o problema atunci cand vine vorba de intimitate fizica. Important, in acest caz, este consilierea psihologica si rabdarea, care te pot ajuta sa treci peste aceste momente dificile.
M-a amuzat foarte mult sa citesc marturisirea unei femei, editor la The Telegraph-ul britanic. Femei, pe numele sau Lucy Cavendish, povesteste plina de umor si de o oarecare tristeste peripetiile sale atunci cand a descoperit la 40 de ani -atunci cand manualele de sexologie ne spun ca suntem in plinatatea vietii noastre sexuale- ca intre slujba, cei doi copii mici, casa si sot...se simtea prea obosita pentru a face sex. Poti citi aici! (Sa nu credeti ca m-a amuzat problema lui Lucy, ci doar felul in care isi descrie experienta!)
Ce e "normal"
Normal este sa nu te compari cu vecinii sau prietenii tai. Daca vei avea curiozitatea, vei descoperi ca aveti probabil prieteni cupluri care fac dragoste de trei-patru ori pe saptamana si nu cred ca e destul si altii care fac dragoste o data pe saptamana si nu isi doresc mai mult. Fiecare cuplu functioneaza in mod diferit. De aceea ar trebui sa iti definesti propriul libido prin felul in care iti percepi sexualitatea si cat de fericita sau nu esti in legatura cu felul in care ti-o exprimi. Daca te simti multumit -indiferent de parerea celorlalti-, esti unul dintre norocosi! Daca nu esti multumit, insa, ai putea aplica unul din sfaturile noastre!