Cum arata si ce face ea? Mananca cu greu si rar, nu are pofta de mancare, fumeaza doua pachete de tigari si cand ajunge acasa se uita la televizor. El este prezent in mintea ei. Prietenii vor sa o scoata din starea in care se gaseste. La firma se organizeaza o petrecere dar ea nu vrea sa se duca. Cu toate acestea s-a dus, nu vrea sa stie de nimic, daca ceilalti veneau la ea, le raspundea, daca nu venea nimeni spre ea, ramanea intr-un colt. Cateva saptamani mai tarziu incepe sa vorbeasca despre starea de revolta pe care o simte. Se simte nedreptatita de "situatie", de "prieten", de viata care ii da o stare de nemultumire profunda. De aici ajungem sa vorbim despre ce a fost candva, despre revolta pe care o resimtea din copilarie fata de autoritate, fata de oameni, de lumea ei personala.
Terapia ei a avut doua parti – una de insotire in perioada despartirii de prietenul ei in care rolul meu era mai mult de a contura suferinta perioadei si de trecere "prin" aceasta etapa. Odata ce aceste continuturi au fost mai putin active, iar sentimentele proprii de revolta, frustrare, razbunare, atasament mai clare, am putut merge spre o terapie. Faptul ca starea de depresie pe care o parcurgea era plina de tot felul de sentimente, de trairi, este un fapt general. Un moment lasa puternice urme in fiecare persoana. faptul ca exista si alti barbati, faptul ca in realitate sunt tot felul de lucruri, ca nu toate relatiile merg sunt secundare. Ceea ce este important este investitia in celalalt. Adica nu faptul ca s-au despartit era important, ci revolta, nemultumirea, furia, neputinta, nerealizarea propriei dorinte.
Toate aceste stari sunt obiectul de lucru in cadrul unui travaliu ce pleaca de la o situatie de genul acesta. Dar faptul ca exista o insotire pe perioada despartirii nu este tot una cu terapia. Rezumarea aici este un fapt inutil daca nu este corelata cu o intrare in "cum s-a ajuns aici". Ori acesta este demersul pentru o terapie in care sa afli cum esti de fapt, ce ti se potriveste, cum poti sa fii cu cineva in modul tau personal. Restul este viata sociala.
Momentele acestea sunt dificile dar asa e realitatea lor. A "pacali" dificultatea lor este un ideal care functioneaza ca un bumerang – o pacalesti acum dar starea, emotia, teama raman si sunt active mereu. Este un balast care va actiona inconstient atunci cand lucrurile nu sunt cu adevarat lamurite. Ceea ce este greu de acceptat este faptul ca fiecare are un inconstient si ca el este activ in permanenta.
In momentele acestea exista nevoia de continere, de ascultare, de izolare, de a face ceva cu incarcatura existenta interior iar depresia pare cea mai la indemana solutie.
Psihoterapeut Claudiu Ganciu
0722 453 906
037 11 70 435