DHA sau acidul docosahexaenoic este un acid gras nesaturat omega 3, care se gaseste in mod natural in corpul omenesc, mai ales in membrana cenusie a creierului, ochilor si inimii. Importanta lui pentru fat, sugar si matur este confirmata de numeroase studii.
In timpul sarcinii si alaptatului DHA ajuta la sprijinirea dezvoltarii sistemului nervos al fatului (creier, maduva spinarii) si sugarului, mai ales a capacitatii de cunoastere si concentrare si a inteligentei in sine. Dezvoltarea sistemului nervos este evidenta intre al doilea trimestru si anul al doilea de viata. Tocmai in aceasta perioada, cand necesarul de DHA este cel mai mare pentru o dezvoltare corecta a inteligentei copilului, bebelusul il produce singur intr-o cantitate insuficienta.
Dupa nastere, nivelul de DHA din sangele nou nascutului este foarte scazut si este neaparat necesar ca sugarul sa primeasca un aport de DHA prin laptele matern. La copiii cu un suficient aport de DHA s-a confirmat aparitia mai devreme a vederii precise si perceperii obiectelor, iar la o varsta mai inaintata s-a inregistrat o tensiune mai mica a sangelui si astfel, un risc mai mic de aparitie a bolilor cardiovasculare la maturitate. Se estimeaza ca aportul zilnic de DHA din alimentatia obisnuita este de 50-100 mg (pesti marini, alge).
Doza zilnica recomandata atinge insa valori de 200-300 mg. Pentru a se atinge nivelul recomandat de DHA pentru femeile gravide sunt bune resursele de origine vegetala – algele – pentru ca datorita riscului de toxicitate, nu este de dorit consumul de pesti marini.
"Multumesc mami,
…sunt un copil destept si sanatos !"
Planificarea unui bebelus este una dintre cele mai serioase, dar si cele mai frumoase hotarari din viata, ce reprezinta un pas spre o viata noua nu numai pentru viitoarea mamica, dar si pentru toti cei din jurul ei. In aceasta situatie, majoritatea femeilor incep sa caute informatii, sa-si modifice regimul de viata si sa se uite in vitrinele cu marfa pentru copii. Sunt constiente de faptul ca tot ceea ce vor face de aici incolo, va avea influenta asupra copilului lor.
De fapt, cum sa te pregatesti pentru perioada de graviditate ?
Un prim pas extrem de important este modificarea meniului. Hrana femeii gravide influenteaza evident viata bebelusului de dupa nastere. Printr-o hrana de calitate femeia poate impiedica o insuficienta dezvoltare a organelor bebelusului, poate micsora riscul aparitiei unor afectiuni innascute si a alergiilor, poate imbunatati dezvoltarea creierului copilului, poate influenta greutatea lui la nastere, etc. O hrana corespunzatoare poate de asemenea, limita problemele din timpul sarcinii, cum ar fi: aparitia varicelor, riscul sporit de carii, sau luarea in greutate peste masura.
De aceea, in perioada de planificare a sarcinii femeia ar trebui sa-si modifice meniul in asa fel, incat sa-si pregateasca organismul pentru o incarcare sporita, eventual ar trebui sa introduca si suplimenti nutritionali corespunzatori, care sa ajute la completarea substantelor lipsa. Dar in nici un caz, nu se recomanda suplimentarea mineralelor si vitaminelor asa, dupa ureche. Suplimentii nutritionali trebuie sa fie alesi cu grija, in functie de necesitatile mamei si viitoarele nevoi ale copilului.
O alegere foarte buna o reprezinta noul supliment alimentar de la Walmark – Pregnium. Acesta este un produs unic, special conceput pentru perioada premergatoare sarcinii, a sarcinii propriu-zise si a alaptarii.