Intr-o dupa amiaza nu prea geroasa de iarna ne-am hotarat sa mergem sa il vizitam pe Nicolai Tand. Si unde poti vizita un mare bucatar mai bine decat in propria "cantina".
Asa ca am sunat am rezervat si ne-am prezentat La Cantine de Nicolai. Simplu precum si numele si conceptul...si simplu de ajuns, foarte central, desi pe o straduta retrasa din marele bulevard principal al Micului nostru Paris.
Un concept plin de acuratete, integrat perfect intr-un decor neutru nu numai prin numele ales de cantina ci si prin coloristica localului. Modern, accesorizat cu piele maron inchis, luminat difuz, dar colorat perfect de posterele reprezentate ale popartului, asa poate fi descris succinct interiorul cantinei lui Nicolai.
Si pentru ca e important in curentul francez un restaurant neutru decorat in care sa se remarce originalitatea bucatarului, Nicolai nu a facut economie de fantezie, desi meniul il vezi in putine pagini, asa cum ii sade bine unui restaurant care se respecta.
Astfel pe langa decorul care te transpune in tara care l-a ajutat pe Niculai sa se inspire in cariera sa, meniul prezinta preparate franztuzite iar Nicolai incearca maximul posibil in a reda preparate originare chiar si prin importul de ingrediente necesare, pentru ca nu e usor in Romania sa reproduci meniuri straine cu marfa de pe piata interna si ai nevoie de multa fantezie din partea bucatarului ca sa faci corect acest lucru.
In zilele noastre, in necunostinta de cauza, diversi asa zisi gurmanzi, falosi de escapadele lor asa zise culinare prin bistrouri nestiute de nimeni, din strainezia, vin si isi spun parerea pe bloguri, asa zise culinare, despre cat de originar este un meniu strain. Dar sa lasam filozofiile si sa trecem la degustarea preparatelor pregatite de Nicolai, ca doar pentru asta ne-am dus la restaurant.
Asa ca am comandat specialitatea casei la gustare si anume: Foie gras cu dulceata de smochine, excelent!, apoi Saint Jacques cu piure cu trufe si Osso Bucco cu gnocchi cu masline ambele delicioase si insotite de un pahar de vin bine recomandat. Si pentru ca deliciul nostru gastronomic sa nu se termine atat de repede am luat si 2 deserturi speciale: Creme brûlée si Mille feuilles au fruits rouges.
E placut atunci cand patronul da importanta cuvenita clientului dornic sa-i cunoasca "filozofia gastronomica", cand are timpul necesar pentru a-i recomanda specialitatea casei si tot ce e proaspat in meniu. Astfel simti ca proprietarul are grija de tine si iti ia de pe cap o problema majora, si anume: ce trebuie sa comanzi, te ajuta sa comanzi si culmea iti si place "ce-ai comandat".
Si uite asa incepem sa avem norocul si in Romania ca in restaurantele mici patronul sa fie prezent, activ ca chef bucatar , iar Nicolai exceleaza, fiind acela care iti da sentimentul ca iti ofera un meniu frantuzesc cu o atingere personala perfecta.
Chiar daca "Cantina" are parte de ospatari fara personalitate, care nu ne -au aratat ca sunt mandri sa lucreze intr-un restaurant atat de deosebit, "trendy, saveur et bon ton" este reteta lui Nicolai si e placut cand esti in "casa lui" si pe mainile unui profesionist care stie sigur sa te faca sa te simti bine.
Note de 1- 5
Atmosfera:3
Calitate:4
Pret:3
Recomandare 4