Asa cum povestile de dragoste cu final fericit si iubiri ca in povesti, pana la adanci batraneti, te pot influenta intr-o oarecare masura in cautarea acelui suflet pereche pe care il asteptam cu totii, de ce nu am putea, la fel de bine, sa credem ca literatura bazata pe adulter si iubiri complicate, neintelese, poate induce o oarecare inclinatie catre incertitudine si dificultate in a relationa cu sexul opus.
Ne formam modul de a privi lumea si de a distinge intre bine si rau in functie de experientele traite, iar lectura poate fi o experienta intensa, revelatoare, in sensul ca iti ofera posibilitatea de a invata din greselile altora, fie ele si personaje fictive.
Dar cine poate anticipa, oare, care va fi impactul unei lecturi asupra unei minti aflate inca in formare? Desi de multe ori condamnat in literatura, adulterul apare frecvent si poate altera perceptia cititorului asupra relatiei cu sexul opus.
Am putea concluziona, prin urmare, ca literatura poate, intr-o oarecare masura, deveni un inamic al unei relatii de cuplu fericite si implicit, al monogamiei? Poate parea exagerat, dar am putea merge pana intr-acolo incat sa comparam lectura cu vizionarea filmelor pentru adulti, in sensul ca duc la crearea unor asteptari nerealiste din partea celor care citesc, respectiv urmaresc, astfel de situatii fictive si le iau drept etalon in relatia cu sexul opus.
Scarlett O'Hara, Rhett Butler si Ashley Wilkes - "Pe aripile vantului"
O poveste tulburatoare, in care inima femeii oscileaza intre numerosii pretendenti care ii fac curte, partenerul mult visat si nevoia unei sigurante materiale. Astfel, dragostea inchipuita pentru Ashley intampina numeroase piedici de natura materiala, dar si psihologica, iar relatia adevarata, pe care ar fi trebuit sa o cultive, alaturi de Rhett Butler, are de suferit.
Femeie frumoasa si dornica de independenta, Scarlett O'Hara nu reuseste sa isi infraneze pornirile egoiste si sa se multumeasca pana la urma cu barbatul care o iubea enorm, visand la frumosul ei Ashley si gandind ca "maine e o noua zi".
Dragostea nu este tocmai lapte si miere, iar melanjul de iubire si ura dintre Scarlett si Rhett, asociat imposibiliatii materializarii relatiei dintre ea si Ashley, ne invata ca pentru a forma un cuplu este nevoie de mai mult decat de pura atractie fizica si ca frumusetea partenerului nu este o garantie a unei relatii de succes.
In plus, spre deosebire de povestile cu final fericit, "Pe aripile vantului" este o lectura care incurajeaza, aparent, despartirea, atunci cand partenerii nu pot ajunge la un numitor comun.
Sub nicio forma nu putem fi absurzi, promovand toleranta mai presus de orice, insa pastrarea juramintelor la bine si la greu ar trebui totusi incurajata, iar astfel de lecturi nu fac decat sa ofere o portita de scapare, incoltind in mintea cititorului conceptul de divort.
Catherine, Heathcliff si Edgar Linton - "La rascruce de vanturi"
Observam, de aceasta data, un alt tipar, in care eroina se casatoreste nu cu barbatul pe care il iubeste, ci cu un pretendent potrivit din punct de vedere al statutului social, situatie care sfarseste tragic, fiindca doar situatia materiala si respectul nu pot suplini sentimentele sfasietoare dintre Cathy si Heathcliff.
Desi dragostea lor nu se materializeaza in timpul vietii, dragostea lor trece dincolo de mormant, luand forma unei legaturi sufletesti eterne.
O astfel de poveste distruge mitul Cenusaresei, refuzandu-le celor doua personaje concretizarea iubirii, pe motiv ca o asociere intre cei doi ar fi degradanta pentru personajul feminin.
Rezultatele sunt devastatoare. Legatura emotionala dintre doi oameni care se iubesc este imposibil de retezat, fapt ce duce la suferinta si perpetuarea unor conflicte de-a lungul a generatii intregi.
Katharine Clifton, Contele Laszlo de Almasy si Geoffrey Clifton - "Pacientul englez"
O chimie animalica a existat, putem spune, intre Katharine Clifton si Contele Laszlo de Almasy, atractie fatala ce a adus asupra lor un sfarsit tragic. Drept pedeapsa pentru infidelitate, Katharine sfarseste prin a deceda departe de alesul inimii ei, iar barbatul sufera arsuri grave si isi gaseste sfarsitul din cauza unei supradoze de morfina. Astfel de carti au un impact puternic asupra cititorului.
Daca nu ai un termen de comparatie, vei avea constant impresia ca ceea ce detii este autentic, in cazul nostru, iubire adevarata, insa atunci cand afli ca ar putea exista o astfel de atractie intre doi oameni, te mai multumesti cu vrabia din mana sau zbori cat te tin aripile catre proverbiala cioara de pe gard?
Acest tip de relatii pasionale care seamana incertitudinea in sufletul cititorului se regaseste si in literatura care ii inspira pe tinerii din ziua de azi.
Luam drept exemplu seria Twilight, volume devorate de o intreaga generatie de adolescenti confuzi, care cel mai probabil vor invata ca este in regula sa iubesti doi oameni in acelasi timp, fara a tine cont de consecinte.
Acum e randul tau. Spune-ne care a fost lectura cu cel mai mare impact asupra felului tau de a privi lucrurile, fie in relatia de cuplu, fie in relatia cu cei din jur sau in ceea ce priveste cariera. Crezi ca anumite lecturi, la momentul nepotrivit, pot determina alterarea perceptiei individului asupra unor concepte precum dragoste, frumusete, fericire, bine sau rau?