Durerile musculare nu au nicio şansă împotriva unui joc bun de... tenis. Sau, mai exact, un masaj cu sau pe o minge de tenis.
Folosind aceste exerciţii pentru eliberarea miofascială (potrivit romedic.ro, sindromul dureros miofascial, cunoscut şi sub numele de durerea miofascială cronică, este o condiţie caracterizată de durere cronică cauzată de multiple puncte dureroase declanşatoare şi constricţii fasciale), vei stimula circulaţia sângelui şi vei ameliora durerea din muşchii încordaţi. Iar la final te vei simţi relaxată, iar muşchii tăi îţi vor mulţumi.
Eliberarea miofascială cu ajutorul unor mingi de tenis ajută muşchii să se relaxeze, sparge adeziunile fasciale, permite stretchingul ulterior al muşchiului, susţin specialiştii.
Însă nu te aştepta ca procesul să fie unul nedureros. Atunci când îţi pui muşchii faţă în faţă cu o minge de tenis, poţi izola acele puncte dureroase mai bine, pe care în altă situaţie nu le-ai putea ţinti. Acest lucru îţi oferă o senzaţie dureroasă, dar plăcută, care poate deveni destul de intensă în timpul folosirii mingii de tenis.
Pentru a face procesul mai uşor, asigură-te că ţinteşti ţesutul muscular moale - nu oasele şi articulaţiile.
Dacă găseşti un punct care te doare, mişcă mingea de tenis uşor, permite-i corpului tău să se plieze cu grijă, să se rostogolească înainte şi înapoi pe zona în care ia contact cu mingea pentru a permite muşchilor să se relaxeze, să se detensioneze şi pentru a înţelege puterea forţei de gravitaţie: cu cât foloseşti mai mult din greutatea corpului tău, cu atât mai adânc vei pătrunde în muşchi şi cu atât mai mult te va durea.
Ridică-ţi corpul sau zonele-cheie uşor şi îndepărtează-te de minge în timpul momentelor intense ale exerciţiului.
1. Gâtul
Dacă eşti predispusă la dureri de cap care se simt ca o tensiune sau dacă vezi că gâtul tău se încordează după o zi lungă petrecută în faţa calculatorului, acordă-ţi câteva minute pentru a elibera tensiunea şi durerea din zona muşchilor gâtului cu o minge de tenis.
Pur şi simplu întinde-te pe podea şi pune o minge de tenis sub gâtul tău, la ceafă, puţin spre dreapta coloanei şi imediat sub cutia craniană. "Scufundă-te" în mingea de tenis şi mişcă-ţi capul uşor spre dreapta şi spre stânga, evitând zonele osoase.
Dacă ai găsit un punct tensionat sau încordat, opreşte-te şi menţine-ţi poziţia timp de 30 de secunde înainte de a continua. După un minut sau două, poţi să schimbi partea gâtului, de exemplu, să faci pe stânga acest exerciţiu relaxant.
2. Umerii
Poate nu ai observat mereu puncte dureroase în jurul umerilor tăi, în partea superioară a spatelui. Dar şansele sunt destul de mari să ai puncte tensionate. Începe prin masarea manuală în zona subraţului, în spatele umărului tău şi de-a lungul şi în jurul omoplatului.
Atunci când găseşti zone încordate şi tensionate, întinde-te pe spate pe mingea de tenis şi lasă forţa gravitaţională să îşi facă treaba, mişcând mingea de tenis după cum simţi nevoia, pentru a ţinti alte zone.
3. Muşchii fesieri
Aceştia sunt unii dintre cei mai puternici muşchi din corp. Ei sunt responsabili de aproape toate mişcările pe care le face coapsa ta, ceea ce înseamnă că îi foloseşti mult. Chiar dacă nu simţi durere, vei găsi cu siguranţă zone încordate şi tensionate, dar poţi folosi mingea de tenis pentru a le detensiona.
Începe prin a sta cu genunchii îndoiţi, cu picioarele pe podea. Pune o minge de tenis sub fesierii din dreaptam apoi ridică-te uşor, punându-ţi mâinile în spatele tău pentru sprijin. Mişcă-te uşor pe minge până când găseşti un punct încordat, apoi menţine-ţi poziţia.
Pentru a te bucura de un masaj mai profund al muşchilor fesieri, încrucişează piciorul drept peste coapsa opusă şi îndoaie cotul de pe aceeaşi parte (dreapta) pentru a folosi mai mult forţa gravitaţională.
4. Picioare
Dacă eşti un alergător înrăit, vei dori să faci acest exerciţiu. Pune mingea de tenis sub laba piciorului tău, de-a lungul secţiunii "cărnoase", nu sub călcâi. Pune o mână pe un perete sau scaun pentru a te sprijini.
Relaxează-te şi lasă toată greutatea ta pe mingea de tenis, rulând-o uşor din spate spre faţă şi dintr-o parte în cealaltă. Mai multe exerciţii de detensionare a muşchilor cu mingea de tenis pe sheknows.com.