Conform specialiștilor, lipsa de sodiu ar putea fi cauza stărilor neplăcute precum tremuratul, durerile de cap, transpirațiile reci și o senzație falsă de hipoglicemie, chiar și după ce ai consumat cafea și apă. Explicația vine de la faptul că licoarea consumată de cei mai mulți pământeni, dar și apa, au efect diuretic, eliminând sodiul din organism. Deși hidratarea este importantă, pierderea excesivă de sodiu poate duce la dezechilibre electrolitice care imită simptomele hipoglicemiei.
Prin hipoglicemie se înțelege scăderea bruscă a glicemiei sub valoarea de 70 mg/dl, astfel încât organismul, în special creierul, va fi privat de „combustibilul” necesar unei bune funcționari, ceea ce va crește riscul de comă.
„Dacă bei dimineața cafea, indiferent dacă e cafea neagră sau cafea cu lapte și bei apă și crezi că e suficient să faci asta, este posibil să te înșeli. Dacă după ce faci asta ai următoarele simptome și crezi că ai de-a face cu o hipoglicemie și anume: ai un pic de tremurat, te doare capul, nu ai energie, poate ai niște transpirații din acelea reci și ai impresia că ai o hipoglicemie și trebuie să mânci ceva dulce, atunci te înșeli. Cel mai probabil ceea ce se întâmplă este faptul că elimini prea mult sodiu. Cafeaua este diuretic și te face să elimini mai multă sare din rinichi. La fel și apa o să spele acei rinichi și o să scapi de sarea de care ai nevoie”, explică dr. Mihail Pautov, potrivit Adevărul.
Pe lânga asta, sarea poate contribui la accentuarea aromelor dorite în cafea, pentru că are capacitatea de a schimba modul în care percepem gusturile.
„Este foarte posibil, atenție, dacă nu ai hipertensiune, să ai nevoie de un pic de sare peste apa aia dimineața. Așa că dimineața când te trezești și bei cafea și bei apă, pune un pic de sare în apa aia și o să vezi că o să scapi de acele simptome de hipoglicemie”, mai spune dr. Mihail.
Sarea ar mai putea să îndepărteze o parte din amărăciunea cafelei, scrie Science Alert.
Dacă ideea ți se pare ciudată, fii sigur că nu este atât de ciudată pe cât ai putea crede. Există chiar și o bază științifică pentru această ciudățenie a cafelei, binecunoscută de zeci de ani: clorura de sodiu este extrem de eficientă în suprimarea amărăciunii din cafea și din tot felul de alimente.
În lume există țări în care sarea este adăugată în mod obișnuit în cafea pentru a-i îmbunătăți aroma, precum Vietnam sau SUA, acolo unde membrii Marinei obișnuiau să bea cafea cu sare în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial, deoarece echipamentul lor de desalinizare nu era în întregime eficient și au descoperit că sarea ajuta la amărăciune.