Oricat am incerca sa "umanizam" dietele si regulile lor, un lucru e cert: fasolea nu seamana cu carnatul la gust, dar fac casa buna impreuna, salata cu friptura si marul cu prajitura, la fel, poate doar combinate intre ele si cu niste sosuri pe alocuri si topping-uri delicioase si gata, mi-a zburat gandul de la orice dieta.
Si atunci cum sa raman eu focusata pe legume si fructe, daca mi se perinda prin gand, dar si prin fata numai tentatii in fata carora las garda jos imediat si ma predau cu cel mai mare drag? Nu sunt dispusa la negocieri atunci cand o pizza aburinda sta linistita in fata mea, parca flirtand la modul cel mai grotesc si nesuferit cu putinta. Si nu am cum sa ocolesc aceste intamplari. As exagera sa le interzic apropiatilor care nu au probleme cu greutatea ca mine, sa manance astfel de preparate, si ar fi la fel de nedrept pe cat de penibil sa nu mai ies in oras pentru ca prietenii mei mananca hamburgeri si pizza si eu nu pot. Imi trebuie arme, dar mai ales munitie, prin intermediul careia sa-mi controlez reactiile si cu ajutorul lor sa pot sa ii ofer pizzei aventuriere un nu obraznic care sa o lase masca.
Ce-ar putea insemna acea munitie? Nu stiu: hipnoza, spiritism, meditatie, cursuri intensive de controlare a reactiilor, terapie sau... arta feng-shui. Am vorbit cu Miruna Macavei, fondatoarea Centrului de Cercetare Feng Shui Romania (FSRC) si consultant feng-shui, despre cum putem utiliza principiile acestei arte in controlarea si mentinerea liniei de plutire pe drumul uneori intortocheat al nutritiei sanatoase. Iata cateva sfaturi generale care sa te mentina conectata la un stil de viata sanatos, echilibrat si la un ambient propice pentru a dezvolta un asemenea stil de viata. Pentru ca locuinta ta trebuie sa fie cu adevarat un camin, un mediu propice pentru un asemenea stil de viata, iar coloristica perfect pliata pe ceea ce inseamna hrana sanatoasa.
Miruna ne explica ca "aplicand principii din Feng Shui traditional (clasic) urmarim sa ne armonizam cu mediul si sa conlucram cu energiile care ne inconjoara cu scopul de a ne echilibra si imbunatati viata. Acest lucru se poate face fie cu ajutorul unui consultant care ne va calcula configuratia energetica pe baza orientarii in spatiu a casei si a anului ei de constructie, fie aplicand o serie de principii mai generale".
Armonia din casa, obtinuta dupa reamenajare folosind principii Feng Shui, poate conduce la armonie in familie si personala pe multiple planuri: psihic, energetic, fizic, en spune consultantul. Acestea vor conduce la alegeri mai bune in privinta stilului nostru de viata, incluzand aici si nutritia, care face obiectul articolului.
Casa ordonata, organizata - echilibru in alimentatie
Modul de amenajare al locuintei are efecte asupra felului in care facem alegeri. Pastrand un spatiu liber, ordonat, fara prea multe obiecte, vom avea tendinta sa gandim mai clar si, deci, sa fim mai echilibrati si in modul in care ne hranim.
Prin contrast, o casa in care abunda elementele decorative, culorile si formele diferite ne va modifica energia personala si ne va fragmenta gandirea, energiile interne fiindu-ne astfel tulburate.
Modul de viata din afara casei atat de frenetic in prezent va fi augmentat de cel lipsit de liniste din interiorul ei si astfel vom recurge la cel mai simplu mod de a ne masca emotiile si anume mancatul excesiv.
Forta culorilor in preajma frigiderului - capcana
Ca sa ajungem la un echilibru putem folosi forta culorilor si a formelor care, in Feng Shui clasic, sunt asociate cu cele cinci elemente. Daca dorim sa linistim o gandire prea rapida, vom folosi culori linistite (pasteluri) si forme care sa promoveze echilibrul.
Pentru bucatarie, de exemplu, locul in care se afla si frigiderul cel plin de tentatii, putem alege nuante deschise de maro pentru mobilier si decoratiuni, precum si forme patrate (tablouri, gresie) sau cubice (mobilier). Apelam astfel la puterea linistitoare, de stabilizare, a elementului pamant care este legat de aceste forme si culori.
Revenind la coloristica spatiului de luat masa, o alta culoare pe care o putem folosi este albastrul, apartinand elementului apa, inducand o stare de calm interior care se poate manifesta in alegerile privind nutritia si modul in care exersam corpul. Culorile se pot folosi atat pentru pereti, cat si pentru perdele/draperii, obiecte de mobilier sau decoratiuni (vaze, lampi, tablouri).
In spatiul in care facem miscare, daca exista in casa noastra, putem alege culori mai intense, care sa ne puna in miscare sistemul energetic, cum ar fi:
- un portocaliu aprins (elementul foc, cel care ne indeamna sa cream, sa generam miscare);
- verde (elementul lemn, legat de crestere si transformare).
Pozitia si locul unde luam masa
Pe langa sugestiile legate de schema de culori si forme, etc., sa ne amintim si de alte sfaturi care tin de amplasarea mobilierului in camera, mai exact spus amplasarea mesei si locul nostru la ea:
- masa este bine sa fie amplasata intr-o zona linistita a camerei, adica nu imediat langa usa sau chiar intre doua usi (aceasta fiind o pozitie care favorizeaza miscarea si deci impiedica relaxarea pe care o presupune actul de a lua masa).
- o pozitie buna a noastra la masa este una din care putem vedea intreaga incapere in care mancam (bucatarie sau sufragerie) si in care nu stam cu spatele la vreo usa.
Vom avea in acest fel un confort psihic sporit care ne va ajuta sa mancam in liniste si sa respectam si alte sfaturi: cele legate de combinarea corecta a alimentelor, suplimentele alimentare pentru favorizarea digestiei, echilibrul emotional pe care este bine sa il cream inainte de masa, etc.
Aplicand sugestiile din acest articol, este bine sa iti amintesti ca obiectele si culorile alese trebuie sa iti faca placere si sa se incadreze armonios in locuinta ta, iti recomanda specialistul, generand astfel Sheng Qi – energie pozitiva – cea care ne ofera puterea de a face schimbari pozitive in viata.
Ma inarmez astfel cu tot ce am la-ndemana pentru ca stilul de viata sanatos sa prinda contur in viata mea, iar daca albastrul sau masa asezata la departare de usa inseamna un pas inainte catre aceasta viata, atunci nu ma voi lasa pagubasa si voi actiona intocmai. Pana la urma sunt mici lucruri pentru o viata mare! Tu tii cont de locul, pozitia si culorile care te inconjoara atunci cand iei masa?