Nu exagera cu temperatura din calorifere!
Cand iesi dintr-o casa incalzita excesiv, exista riscul ca vasele de sange sa fie afectate, ducand la aparitia unei afectiuni numite boala Raynaud, sustine doctorul John Scurr, de la University College Hospital din Londra.
Aceasta afectiune da nastere unor spasme ale vaselor de sange atunci cand organismul este expus la temperaturi scazute. Astfel, extremitatile sunt “secate” de sange si devin reci sau chiar dureroase.
Pentru a evita acest feniomen, nu incalziti casa la mai mult de 20 de grade Celsius.
Bea ceai si cafea decofeinizate
Desi o cafeau sau un ceai baute pe drum spre munca te vor incalzi, din cauza cofeinei, organismul pierde caldura.
“Cofeina blocheaza receptorii din vasele de sange si acestea nu se mai contracta la rece. Fiindca raman dilatate, pierzi caldura mai repede. Asa ca daca esti afara si bei ceva cald, dar care contine cofeina, vei resimti frigul mai repede, desi nu este o problema daca esti in interior.”, sustine Eddie Chaloner, chirurg la Lewisham General Hospital.
Fizioterapeutul Sammy Margo recomanda ceaiul de ghimbir pentru a te incalzi in mod natural in zilele de iarna.
Nu tine mainile in buzunar
Cand ti-e frig, instinctul dicteaza sa iti bagi mainile in buzunar, insa Tim Hutchful, de la British Chiropractic Association, sustine ca este mai bine sa le tii pe langa corp si sa le misti, intrucat astfel este stimulata circulatia sangelui si astfel se genereaza caldura.
Mananca proteine
Digerarea proteinelor declanseaza cresterea temperaturii, fiind mult mai solicitanta decat cea a carbohidratilor sau a grasimilor, sustine dieteticianul Sarah Schenker.
“Organismul trebuie sa munceasca din greu pentru a absorbi proteinele, in comparatie cu carbohidratii sau grasimile, asa ca folosim mai multa energie si se creeaza caldura, care ne ajuta sa ne incalzim. La micul dejun, mananca fulgi de ovaz cu lapte de soia, pentru ca are mai multe proteine decat laptele de vaca. Poti spori aportul de proteine adaugand nuci si alune sau iaurt natural.”
Nu purta o caciula groasa de lana
Pierdem 30% din caldura corpului prin zona capului, sustine Andrew Camilleri, medic de la University Hospital of South Manchester.
Cand cumperi o caciula, alege una care iti acopera si urechile. “Urechile sunt subtiri, dar au o suprafata mare si pierd caldura usor.”
In plus, alege o caciula dintr-un material de tip fleece in locul celor tricotate, intrucat este un material care izoleaza, pastrand caldura.
Respira pe nas
Nu face greseala sa inspiri si sa expiri pe gura. Daca respiri pe nas, narile si sinusurile filtreaza si incalzesc aerul care intra in plamani, iar cand expiram se creeaza senzatia de caldura. Cand respiri pe gura, nu exista mecanisme de incalzire, asa ca se pierde caldura inspirand aer rece.
Misca-ti degetele sub plapuma
Nu-ti vine sa te dai jos din pat dimineata, fiindca e prea frig? Indoaie si relaxeaza alternativ degetele de la picioare inainte de a le scoate de sub plapuma. Fa miscari circulare cu gleznele, incordeaza si relaxeaza pulpele si fesierii, dupa care vei simti cum intreg corpul ti se va incalzi, intrucat este stimulata circulatia.
Nu uita de hidratare!
Daca ai probleme cu o eczema sau dermatita, aplica mai multa crema hidratanta cand e frig afara, recomanda dermatologul Anshoo Sahota.
“Pielea inflamata pierde mai multa caldura fiindca inflamatia face ca sangele sa ajunga mai aproape de suprafata. Poti bloca aceasta reactie aplicand crema hidratanta si tratamente antiinflamatorii.”
Incalzeste-ti papucii pe calorifer
E mai greu sa-ti mentii picioarele calde, fiindca organismul reduce cantitatea de sange care ajunge la exterior pentru a o trimite catre organele vitale.
“Picioarele functioneaza precum un termos - daca sunt reci de la bun inceput, raman asa, dar daca sunt calde, ai sanse sa nu se raceasca”, sustine Mike O’Neil, de la Barths Health NHS Trust. Specialistul recomanda sa iti incalzesti papucii sau pantofii pe calorifer timp de cateva minute inainte sa iesi pe usa si sa faci acelasi lucru si cand ajungi la munca, pastrand acolo o pereche de pantofi de rezerva, pentru a mentine temperatura corpului la un nivel acceptabil.
Nu lasa zona abdominala descoperita
Poarta un body pe sub haine si vei observa ca nu-ti va mai fi la fel de frig, intrucat organismul nu va mai fi tentat sa sisteze radical circulatia la extremitati, avand in vedere ca zona abdominala, cu organele vitale, este protejata.
Foloseste un balansoar
Acest tip de scaun nu este benefic doar pentru ca te scapa de stres, ci si pentru ca te forteaza sa consumi energie, crescand temperatura corpului.
Singuratatea e rece
In loc sa “hibernezi” de una singura, acasa, ar fi mai indicat sa iesi cu prietenii. Lipsa socializarii iti da senzatia ca ti-e mai frig decat in mod normal. Asadar, nu te izola daca vrei sa-ti fie cald, intrucat atunci cand esti inconjurata de prieteni exista atatia factori care iti distrag atentia incat nu mai sesizezi temperatura de afara.
Aminteste-ti lucruri frumoase
Gandurile placute si amintirile frumoase te ajuta sa te incalzesti, potrivit unui studiu de la University of Southampton. Nostalgia creeaza senzatia de confort fizic resimtita in trecut si astfel toleranta la frig este sporita.
Citeste si:
Top piese de mobilier "calduroase"
Il placi? Invita-l in oras cand e frig afara!
Cori Gramescu, argumente care te vor face sa iubesti frigul