Iata cateva sfaturi pentru cresterea copilului care il vor ajuta sa se dezvolte armonios si ii vor trezi interesul pentru cunoastere.
0-2 ani
Vorbeste-i mult, in orice limba doresti. Va invata mai multe din interactiunea cu tine decat din orice alta jucarie sau experienta.
Ia-l la plimbare si arata-i lucruri pe care le intampinati pe drum.
Raspunde-i cand gangureste; este modul lui de a comunica.
Citeste-i in fiecare zi. Alege carti potrivite pentru varsta lui, pline de ilustratii ccolorate si rezistente la tentative de a fi rontaite sau dezmembrate.
Lasa-l sa se joace cu oale, tigai si cutii in timp ce tu prepari micul dejun sau cina, in loc sa il lasi sa se uite la televizor. Ofera-i atentie in timp ce se joaca.
Da drumul la muzica si danseaza cu el prin casa. Incurajeaza-l sa cante impreuna cu tine. Ii vei dezvolta astfel creativitatea, latura artistica.
Nu il lasa sa se uite la televizor inainte de varsta de doi ani, fiindca studiile arata ca televiziunea nu poate fi digerata de creierul aflat inca in dezvoltare.
2-5 ani
Incurajeaza-l sa urmareasca programe educationale si limiteaza timpul petrecut in fata televizorului la jumatate de ora pe zi.
Permite-i sa se joace jocuri educationale online. Stai alaturi de el si jucati-va impreuna.
Cititi impreuna inainte de culcare.
Cantati cantece cu versuri frumoase, care rimeaza. Rimele ii ajuta pe copii sa isi dezvolte abilitatile de vorbire.
Plimbati-va si descoperiti impreuna natura.
5-11 ani
Ofera-te voluntar la gradinita sau scoala unde invata copilul tau. Copii ai caror parinti sunt implicati direct in procesul educational sunt mai bine pregatiti, potrivit studiilor.
Cunoaste-i profesorii. Iti pot oferi indicii si tehnici eficiente cu privire la dezvoltarea lui.
Nu te gandi ca problemele vor trece de la sine si ca el va recupera pe parcurs daca ramane in urma. De regula golurile cresc pana cand copilulului ajunge sa ii displaca un subiect doar pentru ca nu mai poate tine pasul.
Fii pozitiva in legatura cu rezultatele lui scolare.
Nu subestima puterea prieteniei! Incurajeaza-l sa ii aduca pe colegii lui preferati acasa si lasa-l sa doarma in deplasare sau sa isi faca temele la colegi acasa, daca asta isi doreste. Se va dezvolta mult mai frumos daca exista sentimentul de apartenenta decat daca abia asteapta sa scape de colectivul respectiv.
Citeste-i sau roaga-l sa-ti citeasca in fiecare seara. Lasa-l sa te vada ca citesti si daca deja e prea mare pentru astfel de activitati impreuna, asigura-te ca nu-i lipseste o carte de pe noptiera si ca are la indemana cele mai atractive titluri din biblioteca.
Ofera-i tot timpul de care dispui. Esti cea mai mare sursa de motivatie a copilului, asa ca arata-i ca esti acolo sa-l asculti si sa-l ajuti daca are nevoie.
Atentie, insa, sa nu il impingi prea mult de la spate. Prea multa presiune il poate determina sa se razvrateasca, iar eforturile tale vor fi fost in zadar.
Citeste si:
Copilul si increderea in fortele proprii - 9 modalitati sanatoase de a-l incuraja
Mai mult timp liber pentru mame - 4 idei care iti tin copilul ocupat
Vrei sa iti tii bebelusul in brate, inainte de nastere? Acum ESTE posibil