* Incepe cu dreptul
Pentru cele mai sanatoase plante, asigura-te ca ai conditii bune de crestere. In cazul celor mai multe legume, asta inseamna sa fie in plin soare (cel putin 6 ore de lumina solara directa pe zi). Daca ai un sol sarac in zona in care locuiesti, il poti imbogati cu o multime de materii organice, cum ar fi compostul (n.r. ingrasamant agricol natural, rezultat in urma fermentarii lente a diferitelor resturi vegetale si animale). Cum arata oaza de liniste unde se relaxeaza Andreea Marin
* Alege plantele cu atentie
Anumite plante, cum ar fi rosiile, sunt in mod natural mai sensibile la problemele legate de paraziti si boli, in comparatie cu altele. Pentru a reduce problemele, uita-te dupa soiuri rezistente la boli. 8 recomandari pentru o gradina prietenoasa cu bugetul tau
* Hraneste-ti plantele in mod natural
In majoritatea solurilor, fertilizarea legumelor nu este necesara, dar le va ajuta sa creasca mai repede si sa dea recolte mai bune. Daca iti vei hrani plantele, alege produse naturale. Resturile de la animale care mananca plante (iepuri, cai, oi, vaci, gaini, porumbei) este o sursa grozava de "hrana" pentru plantele din gradina ta bio. Insa daca ai deja un sol bogat de la natura, cel mai bine ar fi sa nu apelezi la fertilizare. Idei simple pentru pasionatii de gradinarit
* Practica rotatia culturilor
Daca plantezi aceleasi legume in acelasi loc in fiecare an, poate sa apara o anumita boala care afecteaza acea cultura. Asa ca mai bine sa fii pregatita inainte ca plantele tale sa nu mai aiba nicio sansa in fata bolilor. Incearca sa pui culturi de plante in diferite parti ale gradinii tale in fiecare an.
Pentru ca multe plante inrudite sunt afectate de aceleasi boli, evita plantarea lor in locurile in care au fost "rudele" lor cu un an sau doi ani inainte. Doua dintre cele mai mari familii de plante sunt cea a tomatelor (rosii, ardei, cartofi, vinete) si cea a dovleacului (dovleac, dovlecel, castravete, pepene verde).
* Ofera-le plantelor un strat protector cat mai bun
Un strat de protectie vegetal format din materii organice peste solul din gradina ta nu doar ca ajuta la reducerea buruienilor, dar creeaza o bariera care poate sa previna imprastierea sporilor pe frunzele plantelor. In cele mai multe cazuri, un strat gros de protectie este indicat sa aiba o grosime cuprinsa intre 2,5 si 5 centimetri. Decoratiuni horror: piticii de gradina care te vor ingrozi
Pentru un punct in plus, foloseste un strat protector realizat din materii organice care se vor descompune (cum ar fi buruienile fara plante, frunze, paie sau turba). Pe masura ce se descompune la suprafata, va adauga materii organice in sol, usurandu-ti munca.
* Pastreaza gradina curata
Multe boli se raspandesc rapid in frunzisul cazut, in frunzele moarte. Cu regularitate - o data pe saptamana sau mai des, daca ai timp - plimba-te prin gradina ta si fa curat, aduna ramurile si frunzisul uscat. De asemenea, poti preveni raspandirea unei boli in intreaga planta doar prin smulgerea unei frunze infestate. Arunca frunzele moarte sau bolnave in cosul de gunoi, nu in gramada de compost.
* Uda gradina bio in mod inteligent
Frunzele umede, in special dupa-amiaza sau la orele de seara, pot atrage diverse boli. Evita udarea plantelor din gradina ta cu un aspersor. In schimb, foloseste un furtun de economisire a apei pentru a furniza apa direct la radacinile plantelor.
* Ofera-le plantelor aer pentru a putea sa "respire"
In timp ce inghesuirea plantelor este o modalitate buna de a obtine cele mai bune rezultate de pe terenul tau, acest lucru poate provoca anumite probleme. Evita sa plantezi legumele prea apropiate unele de celelalte. Un flux de aer bun intre plante poate ajuta la prevenirea mai multor tipuri de boli provocate de spori.
* Planteaza anumite flori
Cateva flori nu numai ca iti vor ajuta gradina sa arate mai bine, dar acestea pot atrage, in acelasi timp, cateva insecte benefice. Aceste insecte, odata ce ajung in gradina ta, ataca insectele daunatoare. Nu iti face griji in privinta acestor insecte "bune": cele mai multe dintre ele sunt suficient de mici incat de-abia le vei observa in gradina ta bio.
Beneficiile pe care le are cultivarea unei gradini de legume bio:
- ai acces cu usurinta la produse proaspete
- un gust mai bun datorat prospetimii legumelor si lipsei substantelor chimice nocive
- economisesti bani
- gradina bio ofera o mai buna nutritie
- eviti reziduurile de pesticide
- reduci expunerea la substantele chimice nocive
- gradina bio nu afecteaza panza freatica
- gradina bio este un loc mai bland pentru mediul inconjurator
- gradina bio imbunatateste biodiversitatea. Surse: 1, 2.
Citeste si: FOTO: Cel mai ciudat scaun de gradina