Relatiile nu sunt niciodata usor de mentinut pe linia de plutire atunci cand stresul, problemele si diferentele dintre parteneri isi spun cuvantul. Feminis iti arata cum sa iti salvezi relatia in cativa pasi simpli.
O relatie care a trecut prin multe si inca rezista este cea care se bazeaza pe multa dragoste, respect reciproc, intelegere si nu in ultimul rand multa rabdare. Bine, bine, in teorie suna extraordinar. Dar cum anume poti salva relatia atunci cand parca totul se darama peste voi?
In primul rand, uita de relatia perfecta, pentru ca nu exista asa ceva. Cine spune ca nu s-a certat niciodata cu iubitul ori minte, ori ceva este clar in neregula. Pentru ca oricat de mult v-ati iubi, este nerealist sa crezi ca totul va fi numai lapte si miere, motiv pentru care este esential sa stii ce pasi trebuie sa urmezi pentru a-ti salva relatia.
Daca treceti printr-o perioada dificila, nu privi lucrurile ca si cand ar fi sfarsitul lumii ci ia-le mai degraba drept o proba care va dovedi in final cat de solida este relatia voastra.
Primul pas este cel decisiv, pentru ca trebuie sa afli daca merita sau nu?
Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa stai de vorba cu tine insati si sa afli daca intr-adevar merita sa lupti, pentru ca tot efortul pe care il vei depune sa fie cu folos.
Poate fi o decizie dificila, ce-i drept, daca ati fost impreuna mult timp. In plus, judecata iti va fi cu siguranta influentata, pentru ca de regula, iti amintesti mai degraba amintirile placute, care vor inclina balanta inspre a-i mai oferi o sansa.
Dragostea este un factor decisiv in luarea unei astfel de decizii, dar nu trebuie totusi sa folosesti iubirea drept argument pentru a trece cu vederea unele greseli si abuzuri grave.
Orice ai decide, important este sa actionezi. Sunt multe relatii care plutesc in deriva doar pentru ca partenerii se complac in situatia respectiva sau pentru ca le este frica de un nou inceput. Despartirea este grea, dar este necesara atunci cand nu exista posibilitatea de a salva relatia.
In astfel de situatii, ideal este sa nu lucrezi cu jumatati de masura. Fie renunti, fie te implici si lupti pana in panzele albe pentru a resuscita relatia. Important este sa stii sigur ca merita.
Pasul doi este sa afli care este problema.
Descopera care este motivul real din spatele neintelegerilor voastre. De multe ori s-ar putea ca picatura care umple paharul sa nu fie de fapt adevarata problema.
Daca exista probleme in ceea ce priveste increderea pe care partenerii o au unul in celalalt, aceasta se poate manifesta in diferite forme. Spre exemplu, gelozia, atitudinea ostila, reprosurile aparent nefondate, in situatii care nu ar trebui sa conduca la conflicte - toate pot avea la baza o lipsa de incredere a partenerilor, ce duce la acumularea unor frustrari care la un moment dat rabufnesc, parca, din nimic.
Esential este sa sapati adanc, pentru a afla de unde a pornit totul. Daca l-ai inselat si el iti scoate ochii de fiecare data cand iesi cu fetele, fii sigura ca problema lui nu este cu hobby-urile si prietenele tale, ci cu oportunitatile de a-l trada din nou pe care ti le ofera iesirile respective.
Pasul trei este sa vorbesti si sa asculti.
Un sfat banal se dovedeste a fi greu de urmat atunci cand exista teama, jena sau principii solide pe care iti este greu sa le incalci. Pentru a ajunge la o solutie este important sa renunti la prejudecati si sa stai de vorba sincer, fara ocolisuri. Spune ce te doare si ofera-i posibilitatea sa se exprime, oricat de greu ti-ar fi sau oricat de mult ai crede ca este numai si numai vina lui. S-ar putea sa afli ca nici tu nu esti perfecta.
Orice ati face, nu transformati discutia intr-o cearta care sa adanceasca si mai rau ruptura dintre voi. Pastrati-va calmul si nu apelati la ridicarea tonului pentru a va impune punctul de vedere. Daca se ajunge la asa ceva, luati o pauza, ca si cand ar fi un meci care s-a amanat din cauza comportamentului nepotrivit al suporterilor.
Tineti minte, totusi, ca nu este o competitie si ca nu trebuie sa castigati. Este o discutie sincera, prin care incercati sa va intelegeti reciproc. Important este sa il rogi si pe el sa reflecteze asupra pasului cu numarul unu, adica sa decida daca vrea sau nu sa "lupte" alaturi de tine pentru salvarea relatiei.
Pasul patru este sa formati o echipa.
Dupa ce ati stat de vorba si v-ati inteles reciproc punctul de vedere si ai aflat ca si el este dispus sa te ajute, abordati totul in mod constructiv, ca si cand ati fi o echipa ce urmeaza o anumita schema de atac pentru a obtine victoria.
Priviti totul pozitiv si incercati sa nu va agatati de detalii minore, ci priviti totul in ansamblu si incercati sa remediati problema centrala, urmand ca apoi sa cizelati laturile aspre ale relatiei voastre.
Pentru a fi siguri ca va indreptati in directia potrivita trebuie sa acceptati amandoi sa schimbati anumite aspecte ale modului de a va comporta si de a va raporta la celalalt. Va fi un drum cu multe obstacole, dar satisfactia unei relatii fericite dupa nenumarate incercari este nepretuita.
Pasul cinci consta in a o lua de la inceput.
Acest pas este cel mai usor si cel mai placut dintre toate, pentru ca in sfarsit puteti trece peste frustrari si suparari pentru a redeveni porumbeii indragostiti de la inceput.
Toate neintelegerile v-au determinat, probabil, sa fiti mai reci, mai distanti, motiv pentru care urmatorul pas este sa va reindragostiti. Faceti lucruri care va plac impreuna, zambiti, mangaiati-va si bucurati-va unul de celalalt, savurand victoria pe care ati obtinut-o.
Cum dupa ploaie se arata curcubeul, relatia voastra ar trebui sa infloreasca si sa devina mai puternica decat oricand dupa o astfel de incercare.