Adriana Bahmuţeanu

Adriana Bahmuţeanu i-a făcut un parastas lui Silviu...

Citeste mai mult»
emily

Al cincilea sezon al serialului "Emily in Paris" va fi...

Citeste mai mult»
Ed Sheeran

Ed Sheeran a ajutat Ipswich Town să recruteze un jucător...

Citeste mai mult»
cuplu

Un studiu revoluționar arată cum fericirea partenerului...

Citeste mai mult»
anca

Mesajul emoționant al Ancăi Țurcașiu despre nepoțica sa,...

Citeste mai mult»
P. Diddy

P. Diddy este acuzat de o nouă agresiune sexuală asupra...

Citeste mai mult»
Vladimir Shklyarov

Poliţia rusă a deschis o anchetă după moartea unui...

Citeste mai mult»
Marius Borg Hoiby

Fiul prinţesei moştenitoare Mette-Marit a Norvegiei,...

Citeste mai mult»
Ridley Scott

Ridley Scott spune că sărutul gay al lui Denzel...

Citeste mai mult»
Adriana Bahmuteanu

Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu...

Citeste mai mult»

Beyoncé va susţine un concert live pe Netflix în 25...

Citeste mai mult»
Charles Dumont

Charles Dumont, compozitor pentru Edith Piaf, a murit la...

Citeste mai mult»
motan

Un motan din Scoţia dispărut de acasă, găsit la 500 km...

Citeste mai mult»
Conan O'Brien

Conan O'Brien va fi gazda ceremoniei Oscar 2025

Citeste mai mult»
 Daniel Craig

James Bond - Următorul actor va fi în vârstă de 30 de ani...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga va apărea în sezonul doi al serialului "Wednesday"

Citeste mai mult»
colier

Un misterios colier cu diamante de 300 de carate a fost...

Citeste mai mult»
celine dion

Céline Dion a avut o apariţie surpriză la prezentarea de...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington anunţă că va juca în "Black Panther 3"...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa de Wales va fi gazda concertului de Crăciun de...

Citeste mai mult»
John

John Krasinski, desemnat ''cel mai sexy bărbat în viaţă''...

Citeste mai mult»
Silviu Prigoană

Care a fost cauza decesului lui Silviu Prigoană

Citeste mai mult»
exerciţii fizice

Cinci minute de exerciţii fizice în fiecare zi ar putea...

Citeste mai mult»
Regina Camilla

Regina Camilla îşi reia angajamentele oficiale, însă cu...

Citeste mai mult»
pudra

Cum să creezi un machiaj de lungă durată

Citeste mai mult»
inel

Un inel de logodnă de 70.000 de dolari trebuie returnat...

Citeste mai mult»
Chris Martin

Chris Martin a întrerupt un concert pentru a ajuta un...

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate a apărut în public pentru a doua zi consecutiv

Citeste mai mult»
Kate Middleton

Prinţesa Kate revine în viaţa publică şi va participa la...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Trei persoane au fost inculpate în legătură cu moartea...

Citeste mai mult»
madonna

Madonna a criticat realegerea „infractorului condamnat,...

Citeste mai mult»
credit

Recomandări pentru un sfârșit de an organizat și relaxat

Citeste mai mult»
Tyka Nelson

Cântăreaţa Tyka Nelson, sora lui Prince, a murit la...

Citeste mai mult»
TikTok

O provocare de pe TikTok determină zeci de adolescente să...

Citeste mai mult»

Notariat Dorobanți Raluca Tunescu

Citeste mai mult»
sport

De ce este esențial să facem mișcare dimineața și seara

Citeste mai mult»
Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis, despre victoria lui Trump: „Înseamnă o...

Citeste mai mult»
Whoopi Goldberg

Whoopi Goldberg a refuzat să-i pronunţe numele lui Trump...

Citeste mai mult»
copil

Top 5 pilote pentru copii: confort și calitate pentru...

Citeste mai mult»
Lady Gaga

Lady Gaga a susţinut-o pe Kamala Harris la ultimul miting...

Citeste mai mult»

Tu ce faci pentru lumea in care traiesti?

De în Monden 12 iun 2009
"Daca asteptam sa traim intr-o lume mai buna trebuie sa contribuim la crearea ei. Pentru a fi schimbarea pe care ne-o dorim in lume", spunea Mahatma Ghandi, dicton ce a devenit motto pentru toti cei care au ales sa ajute un batran sa zambeasca din nou, sa dea speranta unui copil prins in "ghiarele" saraciei, sa ajute un bolnav sa-si recapete sanatatea sau sa-i faca pe oamenii din jurul lor mai veseli. Toate astea fara a cere nimic in schimb.

Cunostintele si experienta castigate, interactiunea cu oameni cu preocupari si idei similare, un mod util, inedit si chiar placut de petrecere a timpului liber si, nu in ultimul rand, sentimentul ca ai facut ceva bun- toate reprezinta avantaje de pe urma carora ai putea beneficia alegand sa participi la activitati voluntare. Cu toate astea, voluntariatul din Romania este inca departe de standardele occidentale, care nu au fost nevoite sa se lupte cu fantomele comunismului si ale muncii patriotice si metalitati ce se ghideaza dupa sintagma 'Sa moara si capra vecinului!', dar si teama de a nu fi inselat de vreun ONG, care nu prea stiu multi cu ce se ocupa.

Voluntariatul, nascut ca opozitie pentru ororile razboiului

Primele activitati de voluntariat isi au originea in vara lui 1920, cand in apropierea Verdun-uluil (Franta) au fost facute tabere de munca la care au participat voluntari din Anglia, Austria, Elvetia, Franta si Germania, unii dintre ei fiind soldati in timpul Primului Razboi Mondial, si implicit fosti inamici.

De cealalta parte a lumii, in India, Mahatma Ghandi se angaja in acelasi timp in numeroase actiuni de voluntariat pentru pace, lucrand cu echipe nationale si internationale de voluntari. Acesta a fost inceputul voluntariatului care a ajund acum sa activeze in domenii cum ar fi: asistenta si serviciile sociale, protectia drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protectie a mediului, social si comunitar.

Perceptia generala este ca voluntariatul este foarte putin practicat in Romania, comparativ cu alte tari, mai alest cele occidentale.Nu de putine ori am vazut la televizor cum americani, olandezi, englezi sau alte natii mai din Vest au venit sa dea o mana de ajutor la repararea unor scoli sau dispensare sub privirile unor localnici indiferenti.  

Desi nu exista cifre oficiale care sa confirme sau sa infirme aceasta perceptie cei care au de-a face cu astfel de activitati afirma ca este destul de probabil ca voluntariatul sa nu intruneasca aceeasi sustinere de care se bucura in tarile occidentale si au si o explixatie pentru asta.

"Cred ca este o problema de traditie si de raportare la spatiul public. In Romania nu exista o traditie a implicarii comunitare, ba, mai rau, suntem inca bantuiti de trauma muncii patriotice de dinainte de 1989. Cat despre spatiul public, el este privit ca fiind al nimanui, de aceea oamenii considera ca nu e treaba lor sa faca, de pilda, curatenie intr-o padure unde s-au aruncat gunoaie. Si as spune ca e si o problema de atitudine: suntem in tara in care toti privim de dupa gard la ce face sau ce nu face vecinul. Si apoi ne plangem in loc sa actionam", ne spune reprezentanta MaiMultVerde, Miruna Cugler.

Voluntariatul in  Romania- dependent de vedete?

Miruna Cugler nu ezita sa puna punctul pe i cand vine vorba de actiuni voluntare in Romania. Lipsesc, sau cel putin au lipsit oamenii vizibili care sa sustina voluntariatul!

Atunci cand nu exista o cultura a implicarii sociale, lipsa modelelor afecteaza aceste actiuni, in contextul in care mesajul lor e mai puternic si receptarea publica a unor astfel de personalitati se face mult mai bine.
 
Este unul dintre motivele pentru care  atat proiectele unei asociatii cum este  MaiMultVerde cat si cele promovate de alte organizatii incearca sa atraga in randul lor cat mai multe vedete.

Astfel oameni politici, sportivi sau domnisoare cochete renunta din cand in cand la confortul fotoliilor de la Parlament sau al cafenelelor de fitze si, inarmate cu sape, lopeti sau manusi de plastic planteaza copaci sau participa la actiuni de ecologizare a spatiului public.

De la "Free Hugs" la Crucea Rosie

In 2004, australianul Juan Mann a iesit "la cersit" afectiune in strada. Exemplul acestuia a fost repede copiat in lumea intreaga astfel ca si bucurestenii si locuitorii altor 65 de orase din Romania au impartit Imbratisari gratuite, ultima oara in acesta primavara. De la "Free Hugs" organizat de Lume- Buna.ro, Cine e Mitica, proiectul de arta publica al  echipei I love Bucharest la voluntarii care aleg sa aiba grija de copii cu dizabilitati sau temerarii care insotesc organizatii precum UNiCEF sau Crucea Rosie peste tot in lume, voluntariatul vine sa aduca cel putin un zambet pe chipurile celor care au nevoie de ajutor.

5 motive pentru care sa fii voluntar!

Dezvolta-ti abilitatile! Cu totii avem cel putin un lucru la care ne pricepem suficient de bine; asadar, cu totii avem cel putin o abilitate, pricepere sau un talent pe care sa il putem pune in folosul unei persoane care are nevoie de ajutor, in folosul strazii, al cartierului sau orasului in care traim sau in folosul comunitatii in general.

Scapa de rutina! Implicandu-te intr-o activitate de voluntariat poti rupe rutina activitatii zilnice, readucand la viata hobby-uri si preocupari de mult uitate.

Rergaseste-ti satisfactia de a fi util! Chiar daca numai esti la prima tinerete implicandu-te in actiuni voluntare ai posibilitatea sa-ti folosesti experienta de o viata si sa demonstrezi ca a fi varstnic nu inseamna a fi o greutate, ci a fi o resursa utila pentru societate.

Gaseste-ti un loc de munca! poti sa testezi o posibila cariera, iti faci contacte, iti faci noi prieteni, iti folosesti intr-un mod util energia si entuziasmul specific varstei, si foarte importan adaugi ceva la CV. Ai sansa de a acumula noi experiente, de a iti forma noi abilitati in pas cu vremea si de a te mentine ancorat intr-o activitate. Isi poti crea contacte care sa te conduca la un job asa cum ti-l doresti.

Reuneste familia! Participarea la actiuni de voluntariat uneste oamenii. Puteti da un exemplu pozitiv copiilor.

Viitorul voluntariatului in Romania

Fara prea mare traditie voluntariatul pare a fi totusi pe drumul cel bun, iar exemplul il ofera chiar cei de la MaiMultVerde. "Ne-am propus anul trecut, la infiintare, sa lucram cu 2000 de voluntari in 2008 si, la sfarsitul anului, lucraseram cu peste 8000. Pe platforma noastra online - www.maimultverde.ro - sunt inscrisi peste 5000 de membri care vor sa ia parte la actiuni de curatenie si plantare si numarul lor creste zilnic. E clar ca exista o efervescenta in jurul acestui tip de activitate si ca ea poate fi capitalizata; marea provocare este sa reusim sa gasim fondurile care sa ne permita organizarea actiunilor de voluntariat".

Voluntariatul costa!

Desi exista optimism in legatura cu dezvoltarea actiunilor voluntare, totusi coordonatorii unor astfel de programe se lovesc si ei de vesnica problema- lipsa sustinerii materiale pentru proiectele si actiunile pe care le vizeaza.

"Voluntariatul costa, pentru ca exista o intreaga desfasurare logistica si de comunicare in spatele unor astfel de actiuni. Dar rezultatele si energia pe care o degaja acest tip de implicare in rezolvarea unei probleme, de orice fel ar fi ea, fac ca fiecare ban cheltuit in acest scop sa fie o investitie excelenta in oameni", ne spune Miruna Cugler.

Tag-uri: , , , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
22 noi