Controleaza tot ce tine de tine
Din pacate, traim intr-o lume in care siguranta unui loc de munca nu mai este o certitudine. In aceasta situatie, nu poti spune ca poti controla cat de mult castigi. Poti incerca pe cat posibil sa anticipezi, dar surprizele vor aparea inevitabil. La fel se intampla si cu investitiile, fiindca nu exista nicio investitie fara un strop de risc. Asadar, nici aici nu poti controla mare lucru. In schimb, poti sa te asiguri ca tii sub control economiile si cheltuielile. Administreaza fondurile existente astfel incat sa economisesti destul pentru a-ti permite sa investesti si sa castigi mai mult. Ai grija ca niciodata sa nu cheltui mai mult decat iti permiti si sa pui deoparte de fiecare data o suma oricat de mica.
Nu lasa urgentele sa te ia prin surprindere
Instalatia ar putea ceda la un moment dat, iar masina s-ar putea sa te lase cand ti-e lumea mai draga. Exista numeroase posibilitati care sa-ti afecteze serios bugetul, asa ca economiseste din timp pentru a nu ramane descoperita.
Cere si ti se va da
Din pacate, daca nu-ti ceri drepturile, nu se va inghesui nimeni sa te traga de maneca. Acelasi lucru se intampla, in general si cu maririle de salariu. Seful va observa ca esti un angajat de baza in fima lui, insa nu se va repezi sa iti mareasca salariul daca poate sa te pastreze platindu-te mai putin. Pana la urma, scopul lui este sa obtina profit cu o investitie minima. Asadar, nu-i de mirare ca exista discrepante salariale intre femei si barbati. Acest lucru nu se intampla pentru ca barbatii ar fi mai buni angajati decat femeile, ci pentru ca acestea nu au de multe ori curajul de a spune lucrurilor pe nume, pe cand barbatii sunt mult mai obisnuiti sa se impuna in anumite circumstante. Pentru a avea grija de bugetul tau trebuie sa inveti sa ceri, pentru ca altfel, tu esti cea care va avea de pierdut.
Independenta financiara
Doar pentru ca esti casatorita cu barbatul pe care il iubesti, impartiti acelasi spatiu si aceleasi idei despre viata, nu inseamna neaparat ca trebuie sa fiti una si aceeasi persoana atunci cand vine vorba de finante. Nu spunem ca nu este in regula sa puneti banii la comun pentru cheltuielile familiei, precum intretinere si aprovizionare cu alimente, insa ai nevoie de bani si pentru tine, pentru mici investitii precum haine sau o iesire in oras cu prietenele fara a cere permisiunea. Daca nu exista aceasta independenta financiara, relatia voastra va incepe sa semene mai degraba ca una dintre parinte si copil, fiind tot timpul nevoie de acordul celuilalt, chiar si pentru decizii minore.
Orice credit este un risc pe termen lung
Chiar si un credit cu o dobanda mica inseamna cheltuieli si riscuri mari pe termen lung. Imagineaza-ti ce-ai putea sa faci cu suma pe care o platesti in plus lunar impreuna cu rata propriu-zisa? In luna respectiva poate nu ar insemna mare lucru, dar pe parcursul a trei ani, spre exemplu, se aduna o suma frumusica pe care ai fi putut sa o folosesti spre beneficiul tau, in loc sa o cedezi bancii care ti-a oferit creditul. Sa te inhami la un credit te va incurca in luarea unor decizii pe viitor. Spre exemplu, daca vrei sa iti schimbi job-ul pentru ca nu te mai satisface si sa te angajezi altundeva, dar pe bani mai putini, iti va fi greu din cauza datoriilor.
Pensionarea iti afecteaza bugetul
Cand tu te pensionezi, situatia financiara a intregii familii poate avea de suferit daca nu ai ceva economii puse deoparte, mai ales daca fiul sau fiica ta urmeaza cursurile unei facultati particulare, spre exemplu. Pentru a avea o batranete senina, ca in povesti, economiseste din timp. Astfel, te ajuti pe tine si iti scutesti copiii de la a fi nevoiti sa se angajeze de timpuriu, pe un salariu de nimic, pentru a putea ajuta la intretinerea casei.
Fii zgarcita!
Da, ai citit bine. Este in regula sa cheltui cu precautie si sa nu arunci banii munciti din greu pe fereastra, pe orice fleac iti iese in cale. Ia drept exemplu copilul care cheltuie banii parintilor fara sa clipeasca si reactia lui fata de primii bani castigati de el insusi. Va sta, va chibzui si se va gandi de doua ori inainte sa cheltuie banii. Asa ar trebui sa faci si tu. Intai gandeste-te daca iti permiti la momentul respectiv, iar daca nu, economiseste si decide daca acel lucru chiar merita banii.